Najbizarnije smrti poznatih – u toaletu

Ljubitelji serije „Igra prestola“ sigurno se sećaju one poznate scene u kojoj Tirion Lanister ubija svog oca Tivina ni manje ni više nego u toaletu. Toaleti, bili oni pokretni ili oni klasični, naizgled obična i ničim značajna kabina i prostorija u kućama širom sveta kroz istoriju se pokazala kao ključno mesto u životu mnogih poznatih i značajnih istorijskih ličnosti.

Vladari, naučnici, umetnici – mnogi su svoj život okončali u toaletu, da li zbog zdravstvenih problema, problema sa zavisnošću ili pukom slučajnošću.

Zbog toga ili zbog nekih drugih razloga, toaleti su prisutni u mnogim horor filmovima: Hičkokov „Psiho“, „Shivers“ i „Zona mrtvih“ Dejvida Kronenberga, „Tamno-crveno“ Daria Arđenta, Kjubrikovo „Isijavanje“, Spilbergov „Kućni duh“, „Strava u Ulici Brestova“, „Fatalna privlačnost“, „Park iz doba jure“…

 

1. Elvis Prisli

Jedan od najpoznatijih američkih muzičara ikad, Elvis Prisli, tokom četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka uspeo je da osvoji svu pažnju sveta kako svojim vanserijskim talentom tako i burnim načinom života. Nažalost, takav život doveo je do toga da mrtvog Elvisa 1977. pronađu u toaletu, u njegovoj vili u Grejslendu.

2. Džudi Garland

Svima poznata kao Doroti iz filma „Čarobnjak iz Oza“, Džudi Garland je u svetu Holivuda bila ono što je Elvis bio u muzičkoj industriji. Njena ćerka, Lajza Mineli, uspela je da se približi slavi svoje majke. Međutim, Džudi Garland se borila sa zavisnošću celog života, a smatra se da su joj barbiturati došli glave. Nažalost, Elvisu nije bila slična samo po slavi i talentu – i ona je pronađena u toaletu 1969. godine.

3. Kralj Džordž II

Džordž II je bio kralj Velike Britanije i Irske od 1727. do njegove smrti u toaletu 1760. godine. Zabeleženo je da je nakon šolje tople čokolade kralj Džordž II otišao do toaleta, odakle se čula buka. Pretpostavlja se da je infarkt u pitanju. Inače, poznat je po rečenici „Non, j’aurai des maîtresses!“ koju ju rekao svojoj ženi Karolini na njenoj samrti, a koja znači „Neću se ženiti, ali ću imati ljubavnice“.

4. Katarina Velika

Postoji mnogo mitova i legendi o smrti čuvene Katarine Velike (možda je najrasprostranjenija priča da je konj krivac za njenu smrt). Međutim, istorijska je činjenica da je onaj svoj život okončala isto kao kralj Džordž II – zbog infarkta, u toaletu. Nažalost, nije uspela da doživi veridbu koju je pažljivo planirala neposredno pre smrti, između njenog švedskog rođaka kralja Gustava IV Adolfa i unuke Aleksandre. Mnogi istoričari tvrde su velika iscrpljenost i umor mogli biti ključni uzroci smrti Katarine Velike.

5. Vaclav III Češki

Vaclav III bio je kralj Ugarske i Češke tokom kraja XIII i početka XIV veka. Ubijen je u toku priprema za napad na Poljsku. Nepoznati, misteriozni ubica ubio je Vaclava III Češkog dok je on bio u tolaetu, preciznije na WC šolji, što je vrlo slično smrti Tivina Lanistera iz serije „Igra prestola“ pomenute na početku teksta.

Još jedan vladar je okončao svoj život tako što ga je ubica napao u toaletu. U pitanju je Gotfrid IV. Lista imena vladara koji su na sličan način okončali život je duža od ovoga, a to pokazuje da kraljevi nisu bili nedodirljivi ljudi i da ih je često nesreća zadesila na mestima na kojima su se najmanje nadali.

6. Evelin Vog

Britanski književnik i novinar iz XX veka, Evelin Vog, uglavnom se bavio satirom i humorom. Nažalost, tokom celog života se borio sa depresijom koja se povezuje i sa njegovim učešćem u Drugom svetskom ratu. Nama može biti zanimljivo to što se kao član britanske vojske borio u nekadašnjoj Jugoslaviji gde se upoznao sa Titom i bio sa njim u dobrim odnosima. Okolnosti u vezi sa njegovom smrću koja se dogodila na Uskrs 1966. godine, u toaletu, ostale su nerazjašnjenje.

7. Elagabal

Mnogi skandali i afere pratili su život rimskog cara Elagabala koji je vladao od 218. do 222. godine. Uprkos strogoj kontroli majke i babe vodio je buran život i poštovao sirijski kult boga sunca, što je bilo pravi skandal u Rimu. Ženio se i razvodio pet puta, a jedna od njegovih žena bila je vestalska devica, što je bilo nedopustivo.  Bahato se ophodio prema podanicima. Na kraju ga je njegovo buntovništvo koštalo života.

Prema nekim izvorima, Elagabalove baba i tetka naredile su njegovo ubistvo i ubistvo njegove majke. Napadnuti su i ubijeni u rimskom carskom toaletu.

Jungijanskim rečnikom (Karl Gugstav Jung je veliki švajcarski psiholog, osnivač analitičke psihologije), može se primetiti  da ga je neintegrisana Anima oterala u smrt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *