prehčada, grip

Najbolja prevencija i lek za grip

 

Čak i ako vaši planovi od sada do maja podrazumevaju rad od kuće i što manje kontakata dok se ne pojavi nova vakcina za covid, ipak bi trebalo da vodite računa i o zaštiti od gripa.

Razlog za to je jer su simptomi gripa vrlo bliski onima kod COVID-19. A ako dobijete vakcinu za grip, lekaru će biti lakše da utvrdi da li imate grip ili COVID, a u eri korone, to je veoma značajno. 

 

Grip nije naivan

Takođe je vredno pomena da iako su sve oči trenutno uprte u pandemiju korone, virus gripa (influenca) svake zime izaziva određenu paniku. U najboljem slučaju, grip će vas naterati da odmorite nekoliko dana, da pijete puno tečnosti i jedno vreme provedete isključivo u gledanju vaših omiljenih kanala na tv-u, međutim, grip može da izazove i upalu pluća ili potencijalno fatalnu bakterijsku infekciju, posebno kod trudnica i ljudi koji imaju astmu ili druga hronična stanja i zato pitanje prevencije ne bi smelo da se zanemaruje. 

Razmotrite sledeće savete za prevenciju gripa, kao i lek protiv gripa ukoliko ste već bolesni.

 

1. Pustite introverta u sebi da prevlada

Na ovome bi već svi trebalo više da rade zbog aktuelne pandemije, ali izbegavanje gužve što je više moguće tokom sezone gripa predstavlja potpuno legitiman lek za grip, odnosno način da se ne zarazite. Ako možete da ograničite vaše kontakte, onda možete i da smanjite rizik od gripa. Pri tome, grip se brzo širi u zatvorenim prostorima i zato osim skupova, naročito bi trebalo da izbegavate okupljanje u zatvorenim prostorima.

 

2. Odmorite čim osetite prve simptome

Ukoliko vaš posao podrazumeva da radite van kuće, bez obzira na aktuelnu situaciju i to što se trenjtno događa u svetu, pokušajte da uzmete dan-dva odmora kada počnete da osećate prve simptome. Iako nemaju svi ovu priliku, ako možete da radite od kuće, to je uvek dobra opcija – pogotovo ako se već osećate malo malaksalo. Ovo je nešto što bi svi trebalo i uvek da praktikuju, a ne samo kada vlada svetska pandemija. 

Ukoliko se bojite šta će vam na poslu reći, važno je da znate da samo jedan dan odmora kod kuće može da vam pomogne da se osećate bolje i da se izborite sa virusom, a naročito ukoliko je taj dan povezan sa vikendom. Taj jedan dan može da napravi razliku, da bude dan koji ćete provesti radno u krevetu, nasuprot nedelji dana kada nećete biti u stanju da radite kada vas grip zaista uhvati toliko da ne možete da podignete glavu iz kreveta. 

 

3. Uzimajte vitamine i probiotike

Istraživanja su pokazala da nizak nivo vitamina D koji je izuzetno uobičajen tokom zimskog perioda može da utiče na imuni sistem i da poveća šanse da se oboli od gripa. Zato se tokom zime preporučuje redovno uzimanje ovoga vitamina, kroz dodatke ili ishranu. Kada već govorimo o ishrani, ona bi trebalo da bude uravnotežena i raznovrsna, a nije na odmet da konzumirate i probiotik koji će blagotvorno delovati na crevnu floru, ali i na vaš imunitet

 

4. Vakcina za grip

Kada primite vakcinu za grip, vaše telo oslobađa antitela koja vas mogu zaštititi od najčešćih sojeva virusa u bilo kojoj sezoni. Iako vakcina ne može u potpunosti da zaštiti od svih sojeva virusa gripa, uz nju je mnogo manje verovatno da u slučaju zaražavanja stanje postane ozbiljno, da ćete razviti upalu pluća, da ćete završiti na kiseoniku, intezivoj nezi i da će vaša bolest dovesti do drugih težih ishoda. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *