Najčešće plastične operacije u Srbiji

Ako niste zadovoljni telom koje vidite u ogledalu, niste sami. Prema Srpskom udruženju za plastičnu i estetsku hirurgiju, kozmetičke operacije i minimalne kozmetičke invazivne procedure, su u velikom porastu u Srbiji od 2008. godine. U sledećem članku, pročitajte koje su to najčešće estetske operacije kojima se podvrgavaju muškarci i žene u Srbiji.

Liposukcija

Liposukcija je uklanjanje masnih naslaga pomoću cevi postavljene ispod kože. Masnoća se zatim usisava pomoću uređaja nalik vakumu. Postupak se često izvodi na trbuhu, zadnjici, bokovima, bedrima i nadlakticama. 

Od velikog broja liposukcija obavljenih od 2008. godine, 89 procenata pacijenata su bile žene. Vremena oporavka se kreće od jedne do četiri nedelje, ali može potrajati i do šest meseci dok se sve otekline smanje. Ova procedura će vam uzeti oko 2.000 evra iz novčanika.

Rinoplastika

Često se naziva posao nosa, rinoplastika je preoblikovanje nosa kako bi se smanjio, suzio raspon nosnica ili promenio ugao između nosa i gornje usne. Rinoplastika je popularna kod muškaraca i žena. Obično im je potrebna jedna do tri nedelje da se oporave, ali im se savetuje  da izbegnu sunčanje oko osam nedelja. Rinoplastika će svakog pacijenta u Srbiji koštatiti oko 2.000 evra.

Povećanje grudi

Povećanje grudi je povećanje ženskih grudi pomoću implantata napunjenih fiziološkim rastvorom ili silikonom. Tokom 2015. godine izvršeno je 5.000 postupaka povećanja grudi, što znači da je ovo najčešćo kozmetički zahvat među ženama. Operacija zahteva samo nekoliko dana vremena oporavka. Lekarske nadoknade za povećanje grudi prosečno je oko 3.000 evra.

Operacija očnih kapaka

Kod operacija očnih kapaka ili blefaroplastike, povezivanje gornjih kapka i vrećica ispod očiju ispravlja se uklanjanjem dodatnih masti, mišića i kože. Od 1.000 postupaka blefaroplastike obavljenih 2016. godine, 86 procenata pacijenata bile su žene. 

Pacijentima je potrebno nedelja do deset dana da se oporave, ali onima koji nose sočiva treba dve ili više nedelja pre vraćanja korektivnih sočiva. Iako vam postupak ne poboljšava vid, oči će vam izgledati mlađe, za samo 1.000 evra za troškove lekara.

Operacija trbuha

Pivski stomak je svakako više povezan sa muškarcima, ali se žene daleko više podvrgavaju abdominoplastici. Uglavnom su to žene koje su naglo izgubile kilograme, ili one koje su dobile opušten stomak nakon porođaja. Pacijentima je potrebno dve do šest nedelja za oporavak, a naknada za novčanik bila i oko 3.000 evra.

Zatezanje lica

Kod zatezanja lica višak masnoće se uklanja i mišići se zatežu i pre nego što se koža preuredi. Pored toga, zatezanje lica je je operacija kojem se zateže koža podjendako an licu i vratu. Ovo je takođe operacija kojoj se češće podvrgavaju žene. Za oporavak je potrebno deset dana do tri nedelje, ali izlaganje suncu mora biti ograničeno na nekoliko meseci. Lice će vam biti zategnutije, a sa računa će vam otići oko 4.000 evra.

Transplantacija kose

Konačno, muškarci imaju nesigurnost koju mogu da poseduju. Ukoliko vam je kosa opala pre vremana ili je to isuviše vidljivo, hirurg može smanjiti količinu vlasišta ili što je češće dodati kosu tamo gde je to potrebno. Zavisno od tehnike koja se koristi, možda će biti potrebno nekoliko poseta hirurgu tokom 18 meseci kako biste u potpunosti bili zadovoljni rezultatom. Ovaj deo estetetske hirurgije u Srbiji koštaće vas čitavih 1.500 evra.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *