Namirnice koje nikada ne treba koristiti smrznute

Zamrznute lazanje, testenina ili kolači su omiljeni obrok kada smo umorni ili dođemo kući kasno. Ova sitna zadovoljstva, kao i druga smrznuta hrana, omogućavaju nam da jedemo ukusne obroke bez ikakve muke oko kuvanja. 

Međutim, nutritivni sadržaj zamrznute hrane je nešto što joj može nedostajati ili ona može sadržati previše natrijuma ili masti. Natrijum, odnosno so, poznat je po tome što izaziva skokove u našem krvnom pritisku. Studije tvrde da smrznuta hrana ima visok sadržaj natrijuma i može podići krvni pritisak. Nadalje, konzumiranje previše natrijuma povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti poput srčanih oboljenja i moždanog udara.

Trans masti, koje povećavaju rizik od razvoja srčanih bolesti, a povezane su i sa začepljenim arterijama, nalaze se u upakovanim ili smrznutim prehrambenim proizvodima. Ova mast snižava dobar holesterol i podiže loš holesterol (LDL) u telu (HDL). Sve ovo pogoršava pravilan rad srca. 

Zamrznute namirnice konzerviraju se skrobom. Ovaj skrob pomaže u davanju ukusa i teksture hrani. Pre nego što se skrob svari, pretvara se u šećer. Izlažete se riziku od razvoja dijabetesa ako vam poraste nivo šećera u krvi.

Iako postoje dobri izbori među proizvodima smrznute hrane – ima i dosta loših. Evo liste smrznutih namirnica koje nutricionisti izbegavaju i alternative koje preporučuju umesto njih.

Jela od testenine

Gotovi špageti bolonjez i kremasta jela od testenine jesu najfinija i najukusnija hrana, ali nisu najbolja za vaše telo. Preskočite ova smrznuta jela, koja su obično prepuna natrijuma i masti, i odaberite svoj vlastiti recept za zdravu testeninu. Kuvanje testenine je brzo i jednostavno, a samim tim  imate i više kontrole nad onim što ide u umak i priloge. Ukusni paradajz umak se pravi za manje od 10 minuta, može napraviti nered i mrlje po odeći, ali ništa što lg mašina za veš neće oprati. 

Mešavine za smuti

Smutiji mogu biti odličan način da započnete dan puni energije, ali budite oprezni kada kupujete miks u smrznutom pakovanju. One kesice u kojima su samo mešavine voća i povrća su u redu, ali druge na kojima piše ‘bazni miks u prahu’ gotovo da uopšte nemaju voća, već su puni šećera, aditiva, aroma itd.

smrznuto-bobicasto-voce

Celo, nezaslađeno voće u smrznutom pakovanju je odličan izbor, a možete mu dodati i malo povrća zajedno sa proteinima u prahu i mlekom, za zdraviji početak dana. 

Smrznute jagode

Jagode se koriste u sezoni od maja do jula, a u ostalim mesecima se mogu pronaći smrznute opcije. Međutim, tako obrađene, zbog svoje porozne prirode, postaju prezasićene vodom i raspadaju se kada se smrznu.

Uvek je dobar prijedlog kupiti voće kada je sezona, uključujući i jagode. Ali u slučaju da ih ipak trebate kupiti ili da već imate vrećicu smrznutih jagoda u svom zamrzivaču, razmislite o tome da napravite kompot ili zdravi džem od njih. Tako pripremljene ih uvek možete koristiti za kolače, palačinke ili prelive.

Gotovi obroci

Zaleđene ćuftice od mesa, burgeri, lazanje i ostale kombinacije su nekada vrlo ukusni i obroci laki za pripremu, ali nikako dobri po vaše zdravlje. Da bi dugo sačuvali svežinu, dodati su im brojni aditivi, zasićene masti i natrijum.  Mnogo bi bilo korisnije da vikend odvojite za pripremu ručkova za narednu nedelju i čuvate ih u posudama. Lg kombinovani frižideri imaju dovoljno prostora za tako nešto. Ovakvim obrocma ćete zaštititi svoj stomak i struk od preteranog slaganja masti. 

Smrznuti brokoli

Slično kao i sa jagodama, smrznuti brokoli je kašast kada se kuva, a proizvođači često pakuju više stabljika nego cveta ove, inače vrlo zdrave namirnice. Povrće ovog tipa smrzavanjem gubi brojne ukuse, ali i nutritivna svojstva. Zamrzavanje može stvoriti kristale leda i razbiti zdrave ćelije povrća. Istovremeno, to može smanjiti aktivnost vode i podstaći gubitak hranljivih materija. Dakle, kada konzumirate ovo smrznuto povrće, ne dobijate gotovo nikakve nutritivne prednosti.

Pravilo je, ako želite da živite zdravo, da uvek kupujete svež brokoli.

Smrznute pice i rolnice 

Kombinacija aditiva, izobilja kalorija i viška masti i natrijuma je zajedničko ime većini smrznutih peciva i testa. Dodaje im se puno soli, aditiva za konzerviranje, kao što su nitrati i fosfati, pa čak i imitacija sira. Takođe, artikli u kategoriji smrznutih pekarskih proizvoda često imaju nisku gustinu vlakana i vitamina.

Umesto toga:

  • Birajte hranu napravljenu prvenstveno od celih žitarica umesto rafiniranih žitarica,
  • Birajte zdrave izvore proteina, nemasne nareske i izbegavajte prerađene oblike,
  • Birajte hranu sa malo ili bez soli,
  • Birajte mlečne proizvode s malo masti ili bez masti.

Svi nabrojani štetni sastojci se najviše nalaze u ovakvim proizvodima.

Nutritivna vrednost hrane u trenutku kada je zamrznuta određuje da li je ona zdrava ili štetna, a ne sam čin zamrzavanja. Iako smrznute pice, grickalice i večere mogu biti jednako hranljivi kao njihovi sveži ekvivalenti, smrznuto voće i povrće može biti bogatije hranjivim stvarima od ovih obroka. Određene hranjive materije se gube kada se hrana priprema, kuva i zamrzava na način da se čuva i konzumira tokom dužeg trajanja. 

Zato, ništa nije bolje od domaćeg obroka. Kada konzumiramo sveže proizvode, u stanju smo da apsorbujemo velike količine hranjivih materija. Ovi nutrijenti često odumiru kada se tretiraju i pretvore u smrznutu hranu. Iako nam priprema sveže skuvanih jela oduzima mnogo vremena, izuzetno je koristna za naše zdravlje i dugovečnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *