Kako da sprečite povećanje holesterola?

Ne može se sa sigurnošću reći koji su uzroci povišenog holesterola. Tačnije, zašto on raste u određenom periodu. Svi imamo holesterol i on je u određenim granicama dobar, čak i važan za funkcionisanje našeg organizma, za naše zdravlje, za naš razvoj. Pre svega se to odnosi na tzv. dobar hoelsterol.

Ipak, ne sme se nikako dozvoliti da loš holesterol poraste, jer onda nastaju brojni zdravstveni problemi, a neki od njih mogu da budu i fatalni. Dakle, postoje načini da se spreči nastanak povišenog holesterola. Da, čak i ako svi u vašoj porodici imaju problem sa povišenim holesterolom, to ne znači da ćete i vi imati problem sa povišenim holesterom, jer postoje načini da to sprečite.

Jedite što više svežeg voća – svakog dana

Nemate naviku da jedete voće? Steknite je. Voće je izuzetno zdravo i zapravo vam može mnogo pomoći kada je povišeni holesterol u pitanju. Tačnije, može vam pomoći da sprečite nastanak povišenog holesterola. Iako su sve vrste voća na određeni način dobre za zdravlje, za holesterol su, na primer, sveže jabuke  odlične, zatim borovnice i limun, koji je jako koristan i skoro neophodan.

Pored svežeg voća možete da konzumirate i koštunjavo voće, koje je takođe odlično. Na primer bademi su jako korisni, kao i orasi, ali jedite ih sirove, nikako presoljene ili prepečene. Jedino što bi trebalo da izbegavate jeste sušeno voće.

Pripazite na koji način pripremate hranu

Pored toga što naravno treba da se hranite zdravije, morate da razmislite i o načinu na koji spremate hranu. Prženje hrane u vrelom ulju, previše masti i soli u pripremi sigurno vode ka povišenom holesterolu. Dakle, treba da spremate na masilnovom ulju ili da kuvate hranu, da je pečete, bez bilo kakvog ulja ili bilo kakvih dodatnih sastojaka. Spremanje hrane na pari takođe može da bude interesantno, ukusno i pre svega zdravo. Ovaj način spremanja hrane može da spreči mnoge bolesti, a ne samo problem za povećanim holesterolom. Uz to, ovakvo spremanje hrane će učiniti da se osećate i izgledate bolje.

Jedite ribu

Ribu obavezno konzumirajte više puta u toku nedelje. Ukoliko niste ljubitelj, pokušajte da je imate makar jednom nedeljno u svom jelovniku. Riba je odlična, veoma je zdrava i vaš je saveznik ukoliko želite da sprečite nastanak povišenog holesterola. Postoje različite vrste ribe i vi odaberite onu koja vama najviše odgovara, odnosno u čijem ukusu najviše uživate. Preporuka je da konzumirate što više ribe, a što manje mesa, posebno crvenog. Naravno, idealno je pronaći balans i uživati umereno u hrani.

Izbacite grickalice

Često lekari preporučuju pet obroka dnevno. Dakle, tri glavna obroka i dve užine. Ako vama ovakav način ishrane prija pridržavajte se toga. Svakako, podrazumeva se da užina nije kesica čipsa, niti bilo koje druge grickalice. Na grickalice treba da zaboravite, da ih u potpunosti izbacite iz ishrane jer njima samo nanosite štetu svom zdravlju. Konzumiranjem grickalica sigurno pomažete povećanje nivoa lošeg holesterola u organizmu, a malo je verovatno da to želite. Zato između obroka, za užinu, grickajte nešto od koštunjavog ili svežeg voća ili neku drugu zdravu namirnicu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *