plodni dani

Novi trendovi – Sinhronizovanje životnog stila prema menstrualnom ciklusu

Da li ste čuli za “Cycle Syncing”, trendu koji postaje sve popularniji u Americi i Zapadnoj Evropi? Reč je o prilagođavanju aktivnosti i životnog stila svakoj fazi menstrualnog ciklusa. Poznato je da su plodni dani vreme kada svaka žena oseća nalet životne energije, sa više elana postiže sve obaveze i uopšte živi “punim plućima”.

Šta je korist ovakve prakse? Mnoge žene kažu da su postale više usaglašene sa svojim telom i potrebama, te da su bolje uspevale da iskoriste “prendnosti” svake faze i osećaju se bolje i ispunjenije. U nastavku teksta saznajte u čemu je reč.

Šta je “sinhronizovanje ciklusa”?

Da li ste nekada osećale da nemate nikakvu kontrolu nad time kako se osećate, da nekad reagujete snažno i burno, a nekad prosto ne možete da se naterate da uradite najjednostavnije svakodnevne stvari?

Prema istraživanjima koje je objavljeno u Žurnalu ginekologije i akušerstva, hormoni i hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa imaju ključnu ulogu u to kako naše telo funkcioniše, a indirektno utiče i na to kako se osećamo i ponašamo. Prirodne hormonske fluktuacije utiču na naše emocije, apetit, misaoni proces i mnogo više od toga. Dok su plodni dani period u kome se mnoge žene osećaju sa puno snage i samopouzdanja, period neposredno pred menstruaciju neretko karakterišu setna osećanja, neraspoloženje, anksioznost, itd.

Kako sinhronizacija ciklusa može poboljšati svakodnevnicu?

Sinhronizacija ciklusa je termin koji se odnosi na praksu prilagođavanja vašeg načina života, ishrane, vežbanja i rutine nege o sebi kako bi se uskladili sa različitim fazama vašeg menstrualnog ciklusa. Menstrualni ciklus se obično sastoji od četiri faze: menstruacije, folikularne faze, ovulacije i lutealne faze. Svaka od ovih faza je povezana sa hormonskim promenama i može uticati na nivo energije, raspoloženje i fizičko blagostanje žene.

Ideja koja stoji iza sinhronizacije ciklusa je da optimizujete vaše blagostanje i produktivnost tako što ćete svoje aktivnosti prilagoditi svakoj fazi menstrualnog ciklusa. U nastavku teksta više o tome šta se savetuje u svakoj fazi ciklusa. 

Menstruacija

Tokom menstruacije ključno je da odmarate. Možete se fokusirati na brigu o sebi, odmor i aktivnosti koje podržavaju ublažavanje bolova, kao što su vežbe nižeg intenziteta ili joga, šetnje kroz prirodu. Tokom menstruacije preporučuje se da uzimate blage čajeve poput kamilice, koja će pomoći i u suzbijanju menstrualnih bolova. Ograničite unos soli, kofeina, alkohola.

Folikularna faza

Kako nivoi estrogena rastu, možda ćete se osećati energičnije i kreativnije. Ovo je dobro vreme za povećanu fizičku aktivnost i preuzimanje mentalno izazovnih zadataka. Idealna hrana za ovaj period su brokoli i kiseli kupus koji pomažu metabolizaciju estrogena. Planinarenje, zahtevnije šetnje i lagano trčanje mogu biti idealni u ovom periodu.

Ovulacija

Sada su plodnost i libido na vrhuncu. Možda ćete želeti da se bavite aktivnostima koje promovišu društvene interakcije i preuzimate zahtevnije zadatke. U ovoj fazi naročito je dobro da uzimate voće, povrće i orašasto voće. Od vežbi preporučuju se intervali sa visokim intenzitetom

Lutealna faza

U danima koji prethode menstruaciji, neke žene imaju simptome PMS-a. Možete se fokusirati na upravljanje stresom, brigu o sebi i ishranu bogatu hranljivim materijama. Uzimajte “anti-stres” namirnice – zeleno povrće, kinoa, crna čokolada, spanać, semenke bundeve,  heljda. U lutealnoj fazi je dobro da se fokusirate na vežbe koje grade snagu, kao što su treninzi sa tegovima, pilates i malo intenzivnija jogu. 

Važno je napomenuti da je sinhronizacija ciklusa personalizovani pristup i da se efekti mogu razlikovati od osobe do osobe. Nemaju sve žene redovne menstrualne cikluse, a neke možda neće doživeti značajne promene u energiji ili raspoloženju tokom svog ciklusa. Takođe je ključno zapamtiti da sinhronizaciju ciklusa ne treba posmatrati kao strogi skup pravila, već kao način da bolje razumete potrebe vašeg tela i planirate aktivnosti shodno tome.

Kome sinhronizacija ciklusa može posebno biti od koristi?

Sinhronizacija ciklusa može koristiti svim ženama u preproduktivnom dobu, odnosno svakoj ženi koja ima menstruaciju. A posebno može pomoći:

  • Ženama koje imaju redovne menstrualne cikluse i doživljavaju promene u raspoloženju, energiji i fizičkom stanju tokom različitih faza ciklusa.
  • Ženama sa nepravilnim ciklusima – praćenje i razumevanje ciklusa može pomoći da se pojedini simptomi prepoznaju i da se njima efikasnije upravlja.
  • Ženama sa izazovnim ciklusima – one koje prolaze kroz teže simptome PMS-a ili imaju PCOS (sindrom policističnih jajnika) mogu pronaći olakšanje kroz prakse sinhronizacije ciklusa prilagođene njihovim specifičnim potrebama.
  • Žene koje pokušavaju da zatrudne – one mogu da koriste sinhronizaciju ciklusa da identifikuju najplodnije dane i optimizuju svoje šanse da zatrudne.
  • Žene koje se bave sportom ili fitnesom – sinhronizacija ciklusa pomaže u prilagođavanju treninga i ishrane tako da odgovaraju njihovim nivoima energije i fluktuacijama hormona tokom meseca.
  • Ženama koje imaju hormonske izazove – ovde mislimo na žene sa endometriozom ili poremećajem štitne žlezde – sinhronizacija ciklusa može biti korisna u upravljanju simptomima i opštem blagostanju.

Kako početi sa sinhornizacijom ciklusa?

Najbolje ja da počnete sa praćenjem svog menstrualnog ciklusa i posmatranjem kako se osećate tokom različitih faza. Vremenom prilagođavajte svoj način života na osnovu svojih zapažanja. Kada se uhodate, uverićete se kako se vaše opšte blagostanje poboljšava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *