Praktičan vodič za putovanje u Rim

Rim je jedan od najpoznatijih i najposećenijih gradova u Evropi, sa izuzetno bogatom istorijom koja to svedoči. Sa svojim mešavinama kultura iz svih krajeva sveta, Rim pruža nešto za svakoga.

Možete uživati u opuštajućim šetnjama sa sladoledom u ruci, posmatrati život sa Španskih stepenica ili istraživati muzeje i diviti se prelepim arhitektonskim remek-delima koja grad nudi.

Ne zaboravimo ni da je Rim raj za ljubitelje hrane, sa svojim kulinarskim čarolijama, autentičnim tratorijama i odličnim mestima za picu za poneti. Ukratko, evo fantastičnog vodiča za putovanje u Rim.

Šta vas čeka u Rimu

Rim je veliki grad sa odličnim javnim prevozom i srdačnim lokalnim stanovništvom. Preporučujemo da naučite nekoliko osnovnih fraza na italijanskom jeziku, ali ćete lako naći ljude koji govore engleski ako vam zatreba pomoć.

Takođe, kreditne kartice su često prihvaćene širom grada, posebno Visa, iako se gotovina više koristi za manje kupovine. Neki muzeji i prodavci na tržnicama prihvataju samo gotovinu. Kao opšti savet za vaše Rim putovanje, uvek je dobro imati nekoliko evra u gotovini kod sebe.

Budući da je smešten uz obalu Sredozemnog mora, Rim uživa u prijatnoj umerenoj klimi sa prosečnom temperaturom od 16 stepeni Celzijusa. Očekujte više padavina tokom zime i tople, sunčane dane tokom leta.

Kako se kretati po Rimu

Kada je u pitanju dolazak u Rim, imate nekoliko opcija. Mnoge velike aviokompanije imaju redovne letove za aerodrom Fiumičino, što vam daje izbor prema vašem polazištu. Alternativno, možete stići u Rim vozom, jer većina linija vodi do Romske Termini, glavne železničke stanice u gradu.

Što se tiče kretanja po gradu, vožnja automobila nije preporučljiva zbog haotičnog saobraćaja i bezobzirnih vozača. Taksiji su dostupni, mada su obično skuplja opcija u poređenju s javnim prevozom.

Možete istraživati grad peške, što je i najromantičniji način za otkrivanje skrivenih kutaka, ili koristiti impresivan javni sistem koji uključuje autobuse, trolejbuse, tramvaje, metro i laku železnicu.

Ako planirate boravak od barem 72 sata, preporučujemo vam da nabavite Roma Pass. Za samo 38 evra omogućava vam neograničen pristup javnom prevozu, ulaznice za dva muzeja i popuste za pozorišne predstave i izložbe.

I na kraju, još jedan koristan savet: u Rimu možete koristiti i usluge Ubera, što je odlična opcija za duže vožnje po gradu i van njega.

Gde se smestiti u Rimu

Rim je izuzetno popularan među turistima, što znači da postoji ˇmnoštvo smeštajnih kapaciteta. Pošto ne postoji „najbolji“ deo grada za boravak, važno je da se usredsredite na ono što vas najviše zanima da vidite i doživite.

Ako tražite više opcija sa povoljnim cenama i blizu železničkih i autobuskih veza, možete razmotriti smeštaj u hotelima oko Termini stanice. Ali, treba da znate da ćete u tom slučaju biti udaljeni od mnogih atrakcija i okoline Vatikana.

Prenoćišta su odličan izbor ako tražite udoban i pristupačan boravak i česta su opcija širom grada.

S druge strane, ako želite da uživate u luksuznom hotelskom doživljaju tokom vašeg boravka, razmotrite Via Veneto distrikt u blizini Vile Borgeze. Tu možete pronaći najskuplje i najprestižnije hotele u Rimu.

Konačno, ako je vaša poseta usmerena na Vatikan, razmotrite smeštaj u Prati distriktu, mirnom stambenom području samo nekoliko minuta hoda od Svete Zemlje.

Gde jesti u Rimu

Poseta Rimu ne bi bila potpuna bez uživanja u lokalnim specijalitetima i autentičnoj kuhinji, kao i iskustva koje pružaju stari običaji.

Obavezno posetite lokalnu pijacu za svežu hranu i đakonije. Svratite do jedne od najstarijih otvorenih pijaca u Rimu, Kampo dei Fiori, smeštenu na prelepom trgu istog imena. Ovde možete probati tradicionalnu picu „al taglio“, uživati u jelu „cacio e pepe“ i, naravno, zasladite se italijanskom kafom i čuvenim sladoledom.

Svaki dan osim nedelje, možete je posetiti i pronaći bogat izbor svežih lokalnih sastojaka i gotovih jela. Oko trga se nalaze prodavnice, pekare i restorani gde možete opušteno uživati i posmatrati ritam života grada.

Tu je i Merkato Testačio, živopisna pijaca sa više od 100 tezgi koje nude sveže namirnice, pekarske proizvode i hranu za poneti. Ono što je kod ove pijace posebno jeste to što se nalazi pod staklenim krovom, iznad rimskog arheološkog nalazišta.

Da li je Rim dobro mesto za solo putovanje?

Rim je fantastičan izbor za one koji vole da putuju sami. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih evropskih gradova za solo putovanje.

Lokalno stanovništvo i osoblje u hotelima su veoma srdačni i gostoljubivi, što će vam odmah stvoriti osećaj dobrodošlice i pripadnosti.

Grad je veoma živahan, pa je malo verovatno da ćete se ikada osećati usamljeno dok istražujete njegove bogate kulturne znamenitosti i istorijske dragulje.

Ipak, kao i u svakom drugom popularnom turističkom mestu, važno je biti oprezan i pažljivo čuvati svoje stvari zbog džeparoša i prevaranata koji često ciljaju turiste.

Da li je Rim skup grad za posetu? 

Zbog svoje velike popularnosti, Rim važi za jedan od skupljih gradova u Evropi. Cene smeštaja, posebno u hotelima, kao i ulaznice za razne turističke atrakcije, mogu biti prilično visoke.

Ipak, kao i kod svakog putovanja, postoji mogućnost prilagođavanja plana putovanja vašem budžetu, što znači da možete pronaći načine za uštedu.

Naravno, neka iskustva poput obilaska poznatih znamenitosti i uživanja u autentičnoj italijanskoj kuhinji vredna su iskustva koja vredi doživeti, čak i ako imate ograničen budžet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *