Priprema hrane za proslave: Kako se organizovati bez stresa

Ma koliko bio lep povod za proslavu, organizacija svakog okupljanja sobom neretko nosi izvesnu dozu stresa i potrebno je imati na umu mnogo faktora, ne bi li sve zvanice bile ugošćene onako kako bismo želeli. U ovom smislu najzahtevnija je priprema hrane, odnosno posluženje. U želji da svi prisutni imaju pun ugođaj i da našom zabavom vlada lepa i vesela atmosfera, mnogo pažnje ćemo posvetiti raznovrsnom posluženju, pri tome imajući na umu različite ukuse, kao i najprikladniji način na koji bismo našim gostima mogli da ponudimo hranu i piće. Budući da je ovo veoma zahtevan zadatak za svakog domaćina, u tekstu koji sledi ćemo navesti nekoliko saveta u vezi sa pripremom hrane za proslave, koji će pomoći da čitava organizacija protekne u jednako dobrom raspoloženju, kakvo se nadamo da ćemo postići i prilikom proslave.

Različiti ukusi i principi ishrane zvanica

Najizazovniji korak pripreme hrane za zabavu je zapravo prilagođavanje jelovnika različitim ukusima, a zatim i specifičnim principima ishrane pojedinih zvanica. Uglavnom se u domenu ukusa teži tome da dominiraju klasična jela, odnosno ona jela koja su najpopularnija u ovakvim prilikama. S druge strane, budući da želimo da posluženje ostavi poseban utisak na naše goste, želećemo i izvesnu raznovrsnost i ne bismo li to postigli najbolja ideja je da razmotrimo usluge ketering servisa. Moramo uzeti u obzir da pojedini gosti neguju specifične navike u ishrani, a naročito ukoliko pravimo proslavu u periodu posta. Imajući to na umu, odlučite se za posni ketering iz Beograda, odnosno deo menija prilagodite onima koji poste ili praktikuju veganski princip ishrane, dok drugi deo menija može da se sastoji od mrsnih jela. U zavisnosti od toga kako ćete poslužiti hranu i piće, možete razdvojiti ova jela i obeležiti ih u okviru švedskog stola ili dati instrukcije osoblju i konobarima, ne bi li oni uputili goste u opcije koje imaju na raspolaganju.

Načini posluživanja

Način posluživanja hrane je važno prilagoditi tipu zabave, kao i prostoru u kojem se proslava održava. Ukoliko planirate živu zabavu i ukoliko prostor ne podrazumeva mogućnosti restoranskog tipa posluženja, razmotrite švedski sto kao varijantu ili način posluživanja karakterističan za koktel proslave, za šta postoji opcija poručivanja koktel keteringa. Za zabave na kojima planirate da gosti budu usmereni na plesni podijum, najbolje je odlućiti se za ovakve jednostavne i manje zalogaje, kojima se gosti mogu služiti u toku čitave večeri, dok za svečanije prilike organizujte adekvatna mesta za sedenje i obrokovanje. Kada su u pitanju venčanja i slična veća i otmenija slavlja, uzmite u obzir da pre samog okupljana gostima date izbor jelovnika za koji će se prijaviti, te na taj način budete sigurni da će svako od zvanica biti zadovoljan hranom.

blog2

Vizuelni efekat

Aranžiranje hrane je veoma važno kada je priprema hrane za zabave u pitanju. S jedne strane, ovo će neizostavno ostaviti dobar utisak na zvanice i učiniti posluženje dopadljivijim, dok će sa druge strane lepo aranžirano posluženje biti na izvestan način i ukras, odnosno deo dekoracije prostora. Od povoda i tipa zabave zavisi kakav ćete vizuelni efekat želeti da postignete, te će za dečije zabave cilj biti šarenilo ili ćete odgovoriti na određenu temu proslave, dok ćete za svečanije prilike pre svega gledati da glavno jelo istaknete u odnosu na priloge i da uskladite boje. Važno je naglasiti da za dekoraciju hrane na proslavama uvek koristite jestive priloge ukoliko jelo pripremate sami, a ovo će profesionalci zasigurno imati na umu, ukoliko ste odlučili da pripremu hrane prepustite ketering servisu.

Zdravije varijante

Budući da u poslednje vreme možemo primetiti sve veću osvešćenost na planu značaja zdravih principa ishrane, dobro je fokusirati se na zdravije varijante jela prilikom odabira jelovnika za proslavu, Ovakav pristup će nesumnjivo biti dobro pozdravljen od strane zvanica, bilo da je u pitanju dečiji rođendan ili proslava venčanja. Sva popularna jela mogu biti pripremljena u zdravijoj varijanti, pa ako ste u mogućnosti uvek se opredelite za pecivo od celog zrna ili dezerte bogate voćem. Ukoliko stavite akcenat na zdrave namirnice, nećete  brinuti o tome da li će neko od zvanica iz zdravstvenih ili drugih razloga odlučiti da ne proba određeno jelo koje mu je posluženo. S druge strane, ukoliko na tanjirima dominira voće i povrće, posluženju zasigurno neće manjkati šarenila i ono će biti primamljivo svim prisutnima.

Planirajući zabavu neretko imamo utisak da smo u hodu nešto zaboraviti, te se preispitujemo, počev od zvanica pa do svih ostalih elemenata koje bi trebalo da imamo na umu, dok samo posluženje mahom predstavlja najveći kamen spoticanja za svakog domaćina. Nemojte razmišljati o tome da bi vam bilo ko od zvanica mogao zameriti povodom nekog propusta u posluženju, u slučaju da se nekome eventualno ne dopada neki od ponuđenih ukusa, već se potrudite da ovim segmentom proslave pokažete da vam je stalo do vaših gostiju i time ćete zasigurno ostaviti dobar utisak kao domaćin, a zauzvrat dobiti sjajnu atmosferu i mnogo lepih uspomena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *