Putuj i radi i malo zaradi…

San svakog studenta jeste da ispite što pre položi, a što više da putuje tokom studiranja. Međutim, kada se želje malo suoče sa realnošću, onda se pojave stotine strana i ispitnih pitanja, manjak vremena i novca i tako želja ostane samo u mislima. Malo ko od brucoša i razmišlja o nekim putovanjima na samom početku studiranja, jer, pogotovu student koji dolaze iz unutrašnjosti imaju za cilj da sve ispite što pre polože u jednoj akademskoj godini, jer nemaju mnogo vremena za gubljenje, a neki čak ni novca za provod tokom studiranja.

Kada u oktobru krenu predavanja, odmah kreću i priče o ispitnim rokovima, kalkulisanje oko ispita, potraga poslova preko studentskih zadruga, jer treba i neke parice zaraditi, a svakako tu su i brucošijde, seminari, apsolventske ekskurzije, ali i noćni izlasci, uživanje u studentskim domovima, žurke po studentskim sobama i sve što prati studentski život. U čitavoj toj pometnji oko na stanine strana gradiva i provoda u takozvanom najlepšem životnom dobu, ima onih koji olako osmisle na koji način da srede ispite, a da ujedno i proputuju svet, zarade nova ci stignu na vreme da “očiste” godinu, što bi se studentskim rečnikom reklo.

Dobra prilika da se vidi malo sveta jesu programi Work and travel za studente. Uslovno rečeno, malo sveta se može videti, jer programi kao što su work and travel ne samo da nude priliku da se otputuje u Sjedinjene Američke Države i da se tamo lepo zaradi, već i da se vidi taj, za mnoge, predaleki i nestvarni svet.

Work and travel – prilika koja se ne sme prpustiti

Da li biste bili saglasni sa nama ako kažemo da se takva prilika ne sme propustiti? I ne sme, jer možda je to jedina prilika da otputujete u Ameriku u ovom trenutku. Možda nije, jer imate kod koga da otputujete i samo je važno da završite upisane osnovne studije u Srbiji, pa ćete se usavršavati u inostranstvu. Međutim, za one koji nemaju tetke po svetu i ostale rođake, a žele da osete kakav je to život na strani, work and travel je odličan način da osetite malo stranog
vazduha. Da li će vas opiti i rasplamsati želju za ostankom ili u Srbiji sunce ipak više prija, to zavisi od vas samih i vaših izbora. Svakako, nije work and trave jedna prilika za odlazak u inostranstvo, jer tokom studiranja možete sebi obezbediti i brojne stipendije, samo je važno da krenete na vreme da se raspitujete.

Ključno što treba znati za work and travel program jeste da morate da zadovoljite određene kriterijume, poput broja godina, statusa studija, al ii početnog kapitala, jer da biste otputovali morate ulođiti nešto novca. Ipak, imajte na umu da ne možete nešto dobiti, ako prvo ne date vi nešto. U ovom slučaju da biste mogli da putujete preko work and travel programa potrebno je da platite između 800 i 1000 dolara, kako biste mogli da otputujete. Iskustvo studenata su potvrdila da se ovo ulaganje višestruko isplati, jer osim što ćete lepe pare zaraditi, vratićete prepuni doživljaja i utisaka koja će vam ostati u sećanju ceo život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *