Otkup zlata: kako ga legalno izvršiti i dobiti najveću cenu

Već vekovima se dobro zna da onaj ko poseduje zlato poseduje i bogatstvo, te da zlato uvek vredi više od novca i da se u kriznim vremenima upravo otkup zlata povećava.

Poslednje posebno važi za našu zemlju u periodu od poslednjih desetak godina, kada se otkup zlata sve češće i sve više počeo vršiti. Paraleleno sa njim raslo je i crno tržište zlata, jer se zlato uglavnom kupovalo i prodavalo ispod ruke i na neproverenim mestima.

Ovakvoj ekspanziji dodatno je pomogla i činjenica da je tokom XX veka bio običaj poklanjati zlato, odnosno nakit ili zlatnike, neuporedivo češće nego novac, jer je tako nalagala tradicija, kako za prilike rođenja deteta, tako i za rođendane ili svadbe.

Statistike su se nadalje složile i da je otkup zlata rastao sa rastom stope nezaposlenosti, te da se porodično zlato mahom prodavalo zbog vraćanja kredita, ali i, nažalost, pukog preživljanja ili plaćanja računa.

Zbog toga, ukoliko želite da prodate zlatan nakit, minđuše, venčane burme možda, narukvice ili druge predmete od ovog dragocenog metala, morate imati sve informacije kako ne biste bili prevareni.

Gde obaviti otkup zlata

Kako gotovo na svakom ćošku postoje menjačnice ili tek radnje specijalizovane samo za otkup zlata, obične građane će svakako iznenaditi da ovakve firme nisu legalne.

Naime, pre 6 godina je donesen Zakon o predmetima od dragocenih metala, koji je propisao da otkup zlata mogu vršiti samo radnje koje su specijalizovane za pravljenje predmeta od zlata, odnosno zlatare.

Ovaj Zakon imao je nameru da suzbije crno tržište zlata, ali to u praksi nije sasvim uspelo jer su se pomenute menjačnice samo u papirima prefalifikovale kao zlatare.

Kako su kazne za nelegalan otkup zlata veoma stroge i kada su kupci i kada su prodavci u pitanju, veoma je važno zlato prodavati isključivo u zlatarama. Tome treba dodati i da zlatare neće varati dok vrše otkup zlata, kakav je slučaj sa neproverenim radnjama koje imaju vage koje lažno mere i gde ni krađe nisu retkost.

Kako proceniti cenu zlata

Cenu zlata najlakše ćete proceniti ako najpre proveriti kako se trenutno kreće cena zlata na našem tržištu. Tako ćete biti u prilici da, makar otprilike, znate šta da očekujete, te da procenite koliko biste mogli da dobijete za zlato koje želite da prodate.

Takođe, kako smo već pomenuli, kako otkup zlata vrše zlatare, dobro bi bilo da pre same odluke i kupoprodaje obiđete njih nekoliko, da biste videli kakve vam procene daju stručnjaci.

Ljudi se često iznende, ali otkup zlata dosta zavisi i od procenta čistog zlata u nakitu ili drugim predmetima koje želite da prodate, te je važno i ovom segmentu voditi računa.

Koje se sve zlato otkupljuje

Na samom kraju, kada vam zlatari daju procene o procentu zlata u vašem zlatu, otkup zlata možete započeti i tako što ćete najpre napraviti selekciju šta želite da prodate.

Dobro je znati da zlatari podjednako otkupljuju i očuvani i lomljeni nakit, ali i zlatnike, priveske, zlatne zube i slično, te i na osnovu ovoga možete vršiti selekciju i kalkulisati u odnosu na to koliko vam novca treba i čega želite da se odreknete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *