Pvc stolarija i vlaga

Muči vas vlaga u stanu, a primetili ste da ima i gljivica i da se i plesni pojavljuju? Nije problem u tome da li je drvena ili pvc stolarija, već je pitanje njene ugradje, al ii održavanja. Ukoliko je napravilno ugrađena pvc stolarija, a pritom se prostorije slabo provetravaju, onda čudi što su vaš stambeni prostor napale plesni, gljivice i vlaga. Iako većina kupaca misli da je problem zapravo plastična i nekvalitetna stolarija, ali najčešće to nije slučaj. Naime, plastični prozori neće uticati na vlažnost vazduha u domu, niti će značajno uravnotežiti energetsku efikasnost, baš kao što je to slučaj i sa drvenom stolarijom. Zato, obratite pažnju, jer ne utiče presudno materijal stolarije na vazduh u vašem domu.

I zimi i leti redovnoo provetravajte vaš dom!

Moderna gradnja pokušava da utiče na gubitak toplotne energije i da je smanji, pa se toplotni otpor i mali propust vazduha označavaju kao najvažniji kriterijumi za kvalitet prozora. Iako su nekada na pojavu vlage u prostoru mogli uticati promaja i sami izvori energije, danas to nije slučaj. Naime, sve se više pažnja obraća na štednju toplotne energije, a kao osnovno pravilo svakog doma trebalo bi da bude redovno provetravanje. Bez obzira da li je reč o letnjem periodu ili se radi o hladnim zimskim danima, redovno provetravanje je obavezno.

Bilo da živite u zgradi koja je skoro sagrađena ili da je vaš dom skoro dobio izalaciju je pvc stolarija zamenila vašu staru dotrajalu stolariju, bilo da živite u domu koji je izgrađen po najnovijim standardima enegetske efikasnosti, nije važno. Ono što je bitno jeste da je provetravanje prostora svakako neophodno. Savetuje se da u zimskom period životni prostor provetravate tri puta dnevno kako biste sprečili pojavu vlage, plesni i gljivica, a provetravanje ne mora da bude do duže od 5 minuta. U svakom slučaju, na ovaj način ćete podići i efikasno iskoristiti sistem grejanja.

Neredovno provetravanje i vlaga

Ukoliko primetite da se vlaga kondenzuje na vađim prozorskim staklima, imajte na umu da je možda problem u tome što ne provetravate redovno svoj stan. Naravno, jedan od uzoroka može da bude i lođđe izvedeni radovi i nekvalitetno ugrađena pvc stolarija, pri čemu dolazi do stvaranja toplotnih mostova na prozorima.

Takođe, pažnju obratite u zimskom periodu na pojavu vlage, jer nekada ne mora da znači da je loše ugrađena pvc stolarija. Naime, u tim situacijama moguće je da je došlo do jakog zahlađenja pri čemu se vlaga kondenzovala, a problem se jednostavno rešava. Samo je potrebno prostoriju provetriti i neće biti nikakvih problema. Međutim, ukoliko primetite da se vlaga učestalo pojavljuje iako su temperature niže, reagujte na vreme. Tako ćete sprečiti dalje širenje i pojavu gljivica i plesni.

U svakom slučaju, osim što je važno da se redovno prostorija vetri, neophodna je i kvalitetna ugradnja. Zato pažljivo odaberite izvođače radova, uzmite firmu od poverenja i sa iskustvom i tako ćete znati da neće biti problema. Danas su najcenjenije montaže pvc stolarije koja zadržava toplotnu energiju i sprečava njene gubitke, pri čemu se stvaraju toplotni mostovi. Upravo zahvaljujući toplotnim mostovima se sprečava propuštanje pare i vode kako sa spoljašnje, tako is a unutrašnje strane samih prozora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *