zubi1-compressed

Saveti dečijih stomatologa za održavanje oralne higijene dece

Iako prvi dečiji zubići u nekom trenutku (uglavnom oko sedme godine) i sami ispadnu i bivaju zamenjeni novim zubima, o njihovoj higijeni važno je pravilno brinuti. Zubi kod beba i male dece igraju veoma važnu ulogu budući da pomažu deci da grizu i žvaću hranu, kao i da jasno izgovaraju reči. Dodatno, čim se prvi zubići izvire iz desni, podložni su nastanku karijesa.

 

Šta dečiji stomatolozi savetuju kada je reč o pranju zuba kod male dece?

Iako u prvih par meseci svog života, bebe nemaju zube, to ne znači da o njihovoj oralnoj higijeni ne treba voditi računa. Sasvim suprotno, svaki dečiji stomatolog, savetuje roditelje da bebama redovno čiste desni pomoću čiste vlažne tkanine kako bi sprečili namnožavanje raznih bakterija.

Kada se kod beba počnu pojavljivati prvi mlečni zubići, vreme je za njihovo pranje četkicom i zubnom pastom. Budući da deca u tom uzrastu jedva da su sposobna da drže četkicu, a kamoli da peru zube, o oralnoj higijeni svog deteta treba da brinu roditelji. Četkica koju tom prilikom koriste, prema savetima dečijih stomatologa, trebalo bi da ima malu glavu i nežna vlakna. Zube Vaše dece perite nežno i blagim pokretima. Kada je reč o korišćenju paste za zube savetuju se veoma male količine, ali i upotreba onih pasti koje u sebi sadrže određene količine fluora, jer takve paste sprečavaju nastanak karijesa. Ritual pranja zuba učinite zanimljivim za svoje dete, tako što ćete mu pevati, pričati ili puštati muziku koju voli kako bi se opustilo. Kada dete napuni tri godine, može se povećati količina zubne paste.

zubi

Učenje dece samostalnom pranju zuba

Učenje svog deteta pravilnoj oralnoj higijeni predstavlja investiciju u zdravlje njihovih zuba. Prvi korak učenja dece održavanju oralne higijene jeste davanje primera – briga o sopstvenoj oralnoj higijeni šalje Vašem detetu poruku o važnosti vođenja računa o zdravlju i higijeni zuba.

Kako biste pomogli svom detetu da zaštiti zdravlje sopstvenih zuba i desni, kao i da smanji rizik od nastanka karijesa, naučite ga da zube pere barem dva puta u toku dana – ujutru i pred odlazak u krevet. Preporučljivo vreme trajanja samog procesa pranja zuba jeste dve minute. Za to vreme, zube je potrebno oprati kako sa spoljašnje, tako i sa unutrašnje strane. Decu učite da zube peru od korena ka vrhu, kao i da ne zaboravljaju pranje gornjih površina zuba ili desni.Pobrinite se da naučite dete da se pasta za zube ne jede, i obavezno ih nadgledajte kako bi zube prali detaljno i dovoljno dugo – barem dva minuta.

 

Kada je vreme za prvu posetu dečijem stomatologu?

Možda će Vas odgovor na ovo pitanje iznenaditi, ali vreme za prvu posetu dečijem stomatologu jeste čim prvi zubi „ugledaju svetlost dana“. Prvi pregled učinite zabavnim, kako bi se Vaše dete opustilo i kako biste sprečili da se počne plašiti zubara. Izbor odgovarajuće stomatološke ordinacije napravite pre svega na osnovu nečije preporuke. Pored toga što mora biti stručan, dobar dečiji stomatolog mora posedovati i animatorske sposobnosti. Na prvom pregledu on će utvrditi da li postoji rizik od nastanka karijesa na prvim zubićima, kao i postojanje ranica ili drugih problema. Ujedno će Vam dati nekoliko korisnih saveta za održavanje higijene zuba Vašeg deteta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *