Kenija – prestonica safari turizma

Kenija je država u Istočnoj Africi. Prostire se na površini od oko 580.000 km2, ima oko 44 miliona stanovnika, glavni i ujedno najveći grad je Najrobi.

Kenija je krećući se kroz njenu istoriju, bila britanska kolonija da bi 60-tih godina prošlog veka stekla nezavisnost.

Sever i istok Kenije zauzimaju sušne i polusušne ravnice i brežuljaka.

Mala količina padavina u ovoj retko naseljenoj regiji ne dozvoljava razvoj poljoprivrede. Na jugu zemlje se prostiru planinska područja sa nadmorskim visinama iznad 1.000 metara. Najviši vrh zemlje je ugašeni vulkan Kenija sa 5.199 metara. Ne treba zaboraviti ni najviši vrh Afrike planinu Kilimandžaro, na koju se pruža predivan pogled iz glavnog grada Najrobi.

Prva asocijacija na Keniju je safari, avantura, živopisni predeli široko rasprostranjenih afričkih predela.

Šta sve nudi Kenija?

Svetski poznato mesto nacionalnih parkova, Lamu ostrvo, safari ture i još puno toga autentičnog za ovo mesto. Ono što izdvaja ovu destinaciju po prepoznatljivosti jeste Lamu ostrvo na kojem automobili ne postoje, a osnovno sredstvo prevoza su brodovi.

Tajnovita priroda Kenije obiluje svakojakim još uvek neistraženim i mističnim delovima kao što je i ostrvo Lamu.

Za ovo ostrvo možemo reći kao da je vreme stalo, sporost aktivnosti koje svakodnevno prolaze daje dozu dužeg uživanja u nepresušnom izvoru magične prirode. Gostoprimljivost meštana i stanovnika ovog ostrva je opšte poznata u Keniji.

Ono što čini posebnim ovo ostrvo jeste prekrivenost zimzelenim drvenastim biljkama koje rastu u močvarnim predelima i sve to okruženo kristalno čistom vodom. Arhitektura ostrva je klasične strukture a samim tim i večne. Inače glavni grad ovog ostrva je pod zaštitom Uneska. Najprivlačniji užitak svakako predstavlja vožnja tradicionalnim drvenim čamcem, ronjenje i sunčanje na plaži i naravno ručak uz neizbežne tradicionalne specijalitete od ribe.

Nacionalni parkovi i prirodni rezervati Kenije

Najrobi nacionalni park nalazi se na svega 7 km od centra grada, uprkos blizini grada samo jedna ograda razdvaja životinjski svet od ove prestonice Kenije. Ovaj park ima veliku i raznovrsnu populaciju divljih životinja što privlači veliki broj turista.

Karakteristično za ovaj park je da ima preko 400 vrsta ptica u svom sastavu. U samom parku se ponuda orjentiše na safari šetnje, obrazovne centre po pitanju brige o životinjama i očuvanja njihovih staništa. Epitet najvećeg nacionalnog parka u Keniji rezervisan je za nacionalni park Cavo a ujedno to je i najveći nacionalni park na svetu.

Zbog svoje veličine, sam park je podeljen na dva dela, istočni i zapadni koje deli put i pruga. Dobio je ime po reci Cavo, a ova turistička atrakcija pruža neizmeran doživljaj prirode i divljine sa svim svojim čarima na jednom sjedinjenom velikom mestu kakav je ovaj nacionalni park.

Masai Mara prirodni rezervat je ekskluzivitet turističke ponude Kenije. Veliki broj turista ovde dolazi svake godine kako bi uživali u pogledu na veliki broj divljih životinjskih vrsta, kao i spektakl migracija zebri i gnua koje se dešavaju svake godine a koje privlači zaista veliki broj turista. U rezervatu se može videti bogatstvo faune i autentičnog afričkog života.

Ono što treba izdvojiti iz ponude nacionalnih parkova i rezervata i onako dodeliti mu još jednu vrstu svojstvenosti jeste prirodni rezervat Samburu.

Karakteriše ga blizina reke Uaso Niro koja prolazi kroz sam park a samim tim i privlači životinje. Ovde je prisutna mešavina šume, travnate vegetacije, reke što sve ovo čini živopisni pejzaž ove oblasti. Sve tri velike mačke, lav, gepard i leopard, mogu se naći ovde, kao i slonovi, bivoli i nilski konji. Reka Uaso Niro ima veliki broj nilskih krokodila.

Kako bi kompletirali jedan uži reprezentativni krug ponude nacionalnih parkova treba svakako pomenuti i nacionalni park Amboseli.

Ovo je po svojim dimenzijama, relativno mali park, koji se nalazi na granici sa Tanzanijom u podnožju planine Kilimandžaro. Ovom parku je svojstveno to što je jedino mesto gde možete izbliza posmatrati slobodne slonove, a istovremeno pruža zadivljujući pogled na planinu Kilimandžaro. Inspirativnost ove oblasti Amboseli je dovoljno opisao Ernest Hemingvej u svojoj čuvenoj knjizi “Snegovi Kilimandžara” po kojoj je kasnije snimljen i istoimeni film.

Mali savet:

Kako prenosti turistički portal TT-Group, za putovanje u Afriku morate se ozbiljno pripremiti, od razumevanja klime, meteoropatije i biometorološke prognoze do činjenica koje su najvažnije za Afriku.

Epilog ovakvog putovanja je kao sumiranje utisaka na kraju jedne lepe knjige i to očitava kao na traci romantizma lepezu prelepih uspomena.

Tako nešto se vezuje i za Keniju, romantična putovanja tradicionalnim sredstvima prevoza usko vezanih za kulturu u postojbinu Afrike, a samim tim i Kenije.

Safari ture kroz celokupne predele ove prelepe afričke države, istraživanje pustinja magične prirode, pružanje fantastičnog pogleda na najviši afrički vrh planinu Kilimandžaro, darovitost životinjskog sveta, pa sve do metropole Najrobi, sve je to deo onoga što predstavlja egzotičnost putovanja u Keniji.

I sigurno da i pored toga što nismo štedeli reči u opisu ove turističke destinacije postoje još koje kakve neistražene i nedorečene destinacije u ovoj afričkoj oazi mira, avanture i uživanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *