Šta je sve potrebno za boravak psa u dvorištu?

Da li ste konaćno odlučili da proširite svoju porodicu i nabavite psa?

Ukoliko se odlučite za neku veliku rasu, osim što ćete dobiti novog najboljeg prijatelja, dobićete i zaštitnika vašeg doma. Velikim psima uglavnom nije dovoljan stan, već je potrebno da vreme provode u dvorištu.

Kako bi bili u potpunosti bezbedni u dvorištu kada nisu u vašem prisustvu, neophodno je da pre njegovog dolaska pripremite dvorište i prilagodite ga kućnom ljubimcu. Takođe, potrebno je da nabavite određene stvari kako bi pas bio u potpnosti obezbeđen.

Ukoliko ste se i vi odlučili za većeg psa koji će većinu vremena provoditi u vašem dvorištu, nastavite sa čitanjem teksta kako bi saznali šta je sve neophodno da nabavite i uradite pre nego što pas dođe u vaš dom.

#1 Kućica za pse – za udoban boravak psa u dvorištu

Ukoliko pas najveći deo vremena boravi u dvorištu, jasno je da će mu biti potrebna kućica. Cena kućica za pse zavisi od njihovog kvaliteta, materijala od kojeg su napravljene, kao i od njihove veličine.

Veličinu kućice odredite na osnovu veličine psa – ona ne treba da bude prevelika kako bi pas mogao da se zagreje u zimskom periodu kada je napolju hladno, ali ni previše mala, kako bi mu bilo komforno i komotno.

Kućice možete kupiti već gotove ili izraditi po meri, u nekom od brojnih modela koji postoje po vašem ukusu. Ono što je važno je da materijal od koga je kućica napravljena bude visokog kvaliteta, kako bi zadržavao toplotu i učinio zimu prijatnijom za vašeg ljubimca.

Ukoliko niste sigurni koje je najpogodnije mesto za kućicu vašeg ljubimca, osmotrite vaše dvorište i pronađite mesto sa kojeg će vaš pas čuvar imati najbolji pogled na celo dvorište.

#2 Boks – odvojen prostor za vašeg psa

pas

Ako vam dvorište nije dovoljno obezbeđeno, ili ga pak delite sa još nekim, potrebno je da vašem psu nabavite boks. Njegov model i materijal možete prilagoditi samom izgledu dvorišta i rasporedu u njemu.

Dimenzije boksa prilagodite veličini psa, kako bi mogao slobodno i nesmetano da se kreće u njemu. Materijal od kog se izrađuje boks može biti različit u zavisnosti od jačine vašeg psa. Možete se odlučiti za kovani ili limeni boks sa brodskim podom ili pločicama, a ukoliko želite boks može biti i bez poda.

Ukoliko vaš pas veći deo dana provodi u boksu, poželjno je da njegov boks ima i krov, kako bi ga zaštitili od različitih vremenskih uslova – kiše, snega, vetra ili grada. Ako ipak vaš pas samo ponekad provodi u dvorištu, možete nabaviti i kavez koji je sklopiv i prenosiv i ne zauzima previše prostora.

Boks je idealan način da vašem psu obezbedite prostor za kretanje i igru, a istovremeno osigurate bezbednost kako njega, tako i drugih ljudi koji prolaze kroz dvorište.

Kako bi mu u potpunosti opremili životni prostor i kako bi mu bilo još udobnije i komfornije, u boks mu staviti kućicu.

#3 Posude za hranu i vodu – neophodne i u dvorištu

Osim činija za hranu i vodu koje se nalaze u vašoj kući, neophodno je psu obezbediti činije koje će stajati u dvorištu ili boksu kako bi ih imali stalno na raspolaganju.

Ovo je pogotovo važno tokom toplih letnjih dana, kada su visoke temperature. Sa obzirom na to da psa po ovim vremenskim uslovima dodatno greje krzno i da vreli dani mogu predstavljati opasnost po njega, neohodno je da uvek ima svežu vodu kako bi se rashladio i hidrirao.

Vodu je potrebno menjati na svakih nekoliko sati. Što se tiče hrane, preporučuje se da pas jede u jutarnjim ili večernjim časovima. Vodite računa da činije budu postavljene na mestu koje je uvek u hladu, kako mu se voda ne bi ugrejala.

#4 Zaštita od parazita – zaštitite vašeg psa od buva i krpelja

Tokom većeg dela godine u travi postoje paraziti koji napadaju kućne ljubimce, a najučestaliji su krpelji i buve. Kako bi vaš pas bio zaštićen, možete koristiti neku od mera zaštite protiv parazita u vidu ogrlice, praška, ampula ili tableta.

Sa obzirom na to da su ovi paraziti najzastupljeniji od marta do novembra, u ovom periodu je potrebno posebno voditi računa.

#5 Obezbeđeno i sigurno dvorište

Pre nego što pas dođe u vaš dom, kako bi mogao bezbedno da šeta po dvorištu, neohodno je da uradite detaljnu proveru dvorišta. Istražite da li su biljke i cveće koje gajite u bašti bezopasne za psa, pošto pojedine vrste mogu biti otrovne za životinje.

Da li postoji određeni otvori u ogradi kroz koje pas može proći i pobeći napolje?

Ukoliko je ovo slučaj, pronađite način da te otvore zapušite. Visina ograde treba da bude takva da pas ne može da je preskoči, a takođe vodite računa i o tome koliko je ograda blizu zemlje, kako se pas ne bi provukao ispod nje.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u pripremi dvorišta i obezbeđivanju svih stvari neophodnih za vašeg novog ljubimca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *