Šta nam krvna slika govori?

Laboratorije služe za analizu stanja našeg organizama, te se kroz zvanično priznate metode uzimaju uzorci kako bi se otklonile sumnje na postojanje blokada u organizmu. Da bi se pristupilo analizi u laboratoriji potrebno je dobiti lekarski uput ili samoinicijativno doći i proveriti stanje organizma.

Laboratorijske analize krvi su danas široke i obimne po kvantitetu ali i kvalitetu, jer pouzdano veliki broj metoda otkriva postojeće stanje organizama na osnovu uzetog uzorka.Najčešće se za uzorak daju telesne tečnosti kao što su krv, urin, pljuvačka i druge sekrecije.

Uzorak urina se najčešće daje uz vađenje krvi, koji se dalje prosleđuju na analizu. I davanje urina i vađenje krvi potrebno je obaviti ujutru pre bilo kakvih aktivnosti, uzimanja hrane i pića, kako bi rezultati bili precizni. Većina pacijenata danas donosi urin u za to napravljenim bočicama, dok se vađenje krvi obavlja u samoj laboratoriji. Kako biste izbegli gužve, ako su vam potrebne privatne laboratorije Novi Sad ima da vam ponudi veoma kvalitetne zdravstvene laboratorije gde ćete brzo završiti sve što želite.

Vađenje krvi u laboratoriji

Proces vađenja krvi traje svega par minuta, i izvodi se u sedećem ili ležećem položaju. U zavisnosti od potreba analiza, zavisi i količina izvađene krvi. U svakom slučaju količina izvađene krvi u laboratoriji meri se u mililitrima, i nema posebnog uticaja na organizam u toku dana. Ipak, nakon uzimanja uzorka krvi, pacijentu se savetuje da miruje ili odsedi još deset minuta, kako bi dalje mogao da obavlja dnevne aktivnostio bez ikakvih komplikacija.

Vađenjem krvi, danas se mogu otkriti počeci raznih bolesti kao što su prisustvo virusa i bakterija, pa sve do ozbiljnijih bolesti kao što je to dijabetes, autoimune bolesti, nedostatak vitamina itd. Analizom krvne slike mogu se utvrditi i postojeća stanja kao što je trudnoća.

Ono što je važno jeste da se analizom krvi mogu dobiti tačne informacije o prisustvu bolesti odnosno žarišta i otkriti koji organ ima problem u funkcionisanju, i na taj način sprečiti dalji razvoj bolesti ili na vreme uključiti potrebna terapija. Isto tako, krvna slika je siguran pokazatelj stanja organizma, pa se analizom krvne slike dobijaju podaci o tegobama koje u ranim fazama ne daju nikakve simptome i ne mogu se otkriti na drugi način. Iz tog razloga, savetuje se česta kontrola krvne slike, odnosno poseta laboratoriji bar jednom godišnje, kako bi zdravstvena kontrola bila praćena i pouzdana.

Analiza krvne slike

Analizom krvne slike dobijaju se jasni vrednosti određenih krvnih komponenti kao što su to crvena krvna zrnca odnosno eritrociti koji nam služe u prenošenju kiseonika, zatim bela krvna zrnca tzv. leukociti, koja služe za zaštitu od infekcije, krvne pločice ili trombociti koja služe za zgrušnjavanje krvi. Takođe na osnovu analize krvne slike dobijaju se podaci i o vrednostima hemoglobina i hematokrita koji je važan pokazatelj u slučaju postojanja anemije.

Po potrebi, ili sumnji na određena stanja lekar može tražiti i dodatno biohemijsku analizu krvi gde se mogu uočiti rezultati odnosno funkcionisanje pojedinih organa kao što su jetra, bubrezi, pankreas, srce itd. Tada se u krvi analiziraju vrednosti transaminaza (ALT,AST) koji mogu ukazati na pristutvo hepatitisa, ciroze, alkoholozma itd. Za funkcije bubrega proverava se stanje vrednosti uree i kreatinina. Vrednost gvožđa takođe je jedan od pokazatelja da je došlo do poremećaja u radu pojedinih organa, a posebno ga je potrebno nadokanaditi u stanju trudnoće radi pravilnog razvoja ploda.

Redovne kontrole krvi

Ono što je potrebno jeste redovna provera krvne slike u laboratorijama, kako bi se precizno utvrdilo trenutno stanje organizma, eventualno uočile i otklonile bolesti u razvoju. Posebo se naglašava da je redovna kontrola važna za osobe koje su već u zdravstvenom riziku, sa genetskim predispozicijama ili u stanju hroničnih bolesti, trudnice i starije osobe, radi praćenja postojećeg stanja. Ukoliko se pojave simptomi poput gubitka težine, umor, povraćanje i temperatura, potrebno je uraditi krvnu sliku i utvrditi uzrok nastalih tegoba. Sve analize krvne slike potrebno je obaviti u savetu sa nadle+nim lekarom, koji će rezultate kasnije stručno protumačiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *