Kavitacija: brzo rešenje za masne naslage?

Iscrpljujuće dijete, kilogrami koji se stalno vraćaju, uporan celulit ili masne naslage, propratni su efekti savremenog života, te je kavitacija postala veoma popularan tretman i u našoj zemlji.

Ipak, ona se često greškom dovodi u vezu sa liposukcijom. Dok liposukcija  podrazumeva operaciju i postoperativni oporavak, kavitacija je apsolutno bezbolna i neinvazivna metoda kojim je zaista moguće izgubiti masne naslage u veoma kratkom roku.

Međutim, nekoliko informacija je potrebno unapred znati.

Kako se izvodi kavitacija?

Kavitacija podrazumeva skidanje celulita ultrazvukom. To je tretman u okviru kog se koriste ultrazvučni talasi, koji deluju direktno na ćelije masti u određenoj regiji: na stomaku, unutrašnjem delu butina, gluteusu, nadlaktici…

Ukratko bi se moglo reći da kavitacija ima za cilj topljenje ovih masnih ćelija, odnosno njihovo pucanje. Njihov sadržaj se zatim izliva u međućelijski prostor, čije se izbacivanje podstiče limfnom drenažom.

Upravo zbog svega navedenog kavitacija se smatra pouzdanim i neinvanzivnim metodom kojim se efikasno eliminišu masne naslage.

Koliko je ovaj tretman efikasan?

Činjenica govore same za sebe: kavitacija već nakon prvog tretmana može smanjiti obim tretirane regije od 2 do 5 cm.

Ipak, mora se napomenuti da sve zavisi od debljine masnih naslaga, te njihove strukture. Naime, kavitacija može dosegnuti ovu gornju granicu efikasnosti od pet centimetara ukoliko je u pitanju mekši celulit i manje masnih naslaga, dok će za potpuni nestanak tvrdokornog celulita na početku dati manje rezultate.

Sama kavitacija u tretmanima može trajati od 5 do 10 nedelja, što ponovo zavisi od same tretirane regije. Ipak, čak i ako je potrebno uraditi više tretmana, ono što je najpozitivnije jeste činjenica da kada je kavitacija jednom završena, masne ćelije su zaista potpuno uništene i više se ne vraćaju.

Šta unapred morate znati?

Podrazumeva se da kavitacija nije tretman koji mogu svi primenjivati, te da se morate konsultovati sa lekarom pre upuštanja u ovu vrstu tretmana.

Od nje se ne može očekivati da kao čarobnim štapićem sredi preteranu gojaznost, ali ono što kavitacija može jeste da osobama sa viškom kilograma i masnih naslaga u određenim regijama reši problem.

Tretmane ne smeju upražnjavati trudnice, osobe koje imaju bilo kakvu vrstu tumora, osobe sa povišenim trigliceridima i holesterolom.

Ima li negativnih efekata?

Već smo rekli da kavitacija nije isto što i liposukcija, te da ne zahteva oporavak od operacije i postoperativni tok. Sam tretman nema nikakvih negativnih efekata, a jedino što se tokom njega oseća jeste toplota i zagrevanje tretirane regije.

Kavitacija takođe nema pratećih pojava, ali lekar može preporučiti različite aktivnosti kako bi se njena efikasnost povećala. U njih pre svega spadaju kardio treninzi koji pomažu izbacivanju masti preko kože, odnosno kroz znoj. Kavitacija koja se vrši jednom u 7 do 10 dana najčešće je praćena sa dva ovakva treninga.

Takođe, preporučuje se i veći unos tečnosti, odnosno vode, koja će takođe kroz metabolizam pomoći izbacivanje masnih ćelija.

Sama kavitacija daje najbolje rezultate u kombinaciji sa limfnom drenažom, koja se najčešće izvodi ručno – kroz masaže, što je takođe još jedna preporuka za povećanje efikasnosti tretmana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *