Šta se dešava kada se zub polomi?

Iako gleđ, kao najtvrđe tkivo u telu pruža zubima snagu, čak i ono ima svoje granice. Verovatno vam se nekada desilo da ste nesvesno zagrizli led ili tvrđi slatkiš, nakon čega vam je zub napukao.

Pored grickanja tvrdih predmeta, svi padovi ili udarci u lice, posebno ako zub već ima karijes, mogu dovesti do lomljenja zuba. Ako se suočite sa situacijom da ste slomili ili okrnjili zub, nema razloga za paniku. Postoji više rešenja koje stomatolog može primeniti kako bi obnovio oštećeni zub i povratio vam savršen osmeh.

Šta bi trebalo da uradite kada se zub slomi

Kada se zub slomi, moguće je da je dođe do oštećenja spoljašnjeg sloja tvrde gleđi ili do potpunog loma zuba, pri čemu dentin i pulpa mogu biti izloženi. Ako se radi samo o spoljašnjem delu zuba, sam lom obično nije bolan, dok izložen dentin ili pulpa koji sadrže nerve i krvne sudove, često mogu izazvati izuzetnu nelagodnost. 

Otvorena pulpa se može inficirati bakterijama tokom vremena, što dovodi do jačeg bola, promene boje preostale gleđi i osetljivosti na temperaturne promene. Takođe, bol može nastati i usled same povrede koja je izazvala lom zuba, bez obzira na to da li je dentin ili pulpa izložena ili ne.

Koji faktori dovode do lomljenja zuba?

Najčešći uzroci preloma zuba su:

 • Traumatične povrede, uključujući padove, sportske nesreće, biciklističke incidente, saobraćajne nesreće ili fizičko nasilje.
 • Starost, koja sa sobom donosi slabljenje zuba.
 • Konzumiranje tvrde i hrskave hrane poput slatkiša.
 • Velike plombe ili korenski kanali koji mogu oslabiti zub.
 • Noćno škripanje zubima (bruksizam).

Koje sve vrste loma zuba postoje?

Kada se radi o polomljenom zubu, postoji nekoliko različitih vrsta preloma, a oni spadaju u neku od sledećih pet kategorija:

 • Linije sitnih pukotina – tanke pukotine, vidljive kao sitne linije, pojavljuju se na spoljnoj gleđi zuba i obično ne izazivaju bol.
 • Pukotina u zubu – vertikalna pukotina pruža se od površine zuba za žvakanje do desni, ponekad se produžujući i do korena.
 • Prelomljena kvržica – pukotina se formira oko ispuna u zubu. Ova vrsta preloma obično ne uzrokuje jak bol.
 • Polomljen zub – kada se pukotina proteže od površine zuba do ispod desni, odnosno dolazi do deljenja zuba na dva dela.
 • Vertikalni prelom korena – pukotine se javljaju ispod linije desni i idu prema površini zuba. Vertikalni prelomi korena obično ne uzrokuju nikakve simptome, osim ako se zub ne inficira.

Kako stomatolozi saniraju polomljen zub?

Kada primetite da vam je zub napukao, važno je odmah potražite pomoć stomatologa, kako biste sprečili pojavu ozbiljnijih zdravstvenih problema i ublažili bol ili nelagodnost.

Stomatolog će pažljivo proceniti stanje vašeg zuba i odrediti najbolji pravac delovanja kako biste se mogli vratiti svakodnevnom životu bez ometanja, a to možže biti:

 1. Za slučajeve u kojima je glavna briga estetski izgled, poput manjih pukotina, fasete mogu biti odlična opcija. One se lepe na prednji deo zuba, pokrivajući vidljive pukotine i vraćajući vam prirodan osmeh, a pritom su veoma dugotrajne.
 1. Ukoliko je oštećenje zuba veće, često se primenjuje zamena zubne krunice. Krunica je jaka i izdržljiva kapica koja se postavlja preko oštećenog zuba kako bi se obnovila njegova funkcija i zaštitila ga od daljih povreda. Cena bezmetalnih krunica je pristupačna, a stomatolog će uzeti otiske vaših zuba kako bi ona bila prilagođena i idealnog oblika i veličine za vaš zub.
 1. Ukoliko je pukotina zahvatila unutrašnjost zuba i izazvala osetljivost, otok ili bol, možda će biti potrebna dodatna sanacija kanala korena. Ovaj postupak uklanja oštećenje i sprečava infekciju u korenu zuba. 
 1. U slučaju većeg oštećenja koje nije moguće sanirati, možda će biti potrebno vađenje zuba. Međutim, postoji i opcija trajnog rešenja u vidu zubnog implanta koji će vratiti izgled i funkciju vašeg osmeha. Zubni implant će biti uklopljen sa zubnom krunicom koja izgleda i daje osećaj kao prirodni zub, omogućavajući vam da jedete, žvaćete i razgovarate bez ikakvih problema.

Kako održavati oralnu higijenu nakon sanacije slomljenog zuba?

Nakon sanacije slomljenog zuba biste trebali da nastavite da održavate svoju redovnu oralnu higijenu. Pored četkice i konca za zube bi bilo dobro da uključite i tečnost za ispiranje usta, kao i da redovno posećujete stomatologa.

Takođe, probajte da izbegavate da žvaćete tvrdu hranu. Pored toga, nošenje štitnika za zube tokom sportskih aktivnosti ili noću za ljude koji škrguću zubima, može pomoći u sprečavanju loma zuba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *