zemlja za cvece

Sve što treba da znate o kalama

 

Jedno mesto u Srbiji posebno je poznato po proizvodnji kala. To je selo Sefkern u opštini Opovo. A šta je to što treba nati o oviom neobičnom, a lepom cveću, kakva je zemlja za cveće neophodna i u kakvim uslovima ih treba gajiti?

Proizvođači ovog cveća često su i penzioneri, a za početak proizvodnje dovoljno je oko 1000 lukovica i jedan plastenik. Početnici u poslu prvo ulažu u lukovice, pa tek prelaze na širenje proizvodnje. Za kale je najvažnije da se u njih na početku proizvodnjeulaže, a onda se podižu plastenici. Zbog kvaliteta koji lukovice imaju one se mogu vadutu na oko tri godine. Nakon toga se uzdvajaju mlađe koje bi trebalo zasaditi i onda nisu potrebna neka posebna ulaganja.

Za sve one koji ne znaju, kale mogu u vazi sa vodom da stoje od 12 do 15 dana, a nekada i čak 20 dana. Poželjno je da se promeni voda nakon nekoliko dana i tada se može skratiti drška za po nekoliko centimetara.

Kupcima je najvažnija cena, a proizvođačima da li ima kupaca. Za sve one koji tek počinju da se bave ovim poslom, važno je napomenuti da cena zavisi od potražnje, ali i od ponude. Kada je ponuda manja, onda su kale skuplje i to je najčešće slučaj tokom zimskih meseci.

Kale su višogodišnje biljke i one kao i većina cveća voli dosta tečnosti i toplotu. Pošto su bele boje, a bela simbolizuje mladost i nevinost, pa se zato odavno koriste za bidermajere.

Kako imati kvalitetno cveće?

Za dobro cveće nije bitan samo kvalitet zemlje za cveće, već i optimalna temperatura, ali i savesni proizvođači koji se razumeju u cveće. Međutim, sve zavisi i od kvaliteta lukovice. Lukovica pre sadnje ne sme da bude zaražena, a trebalo bi koristiti i određene preparate za njihovu dezinfekciju. Uglavnom se u jednu kućicu za sadnju stavlja po dve ili tri lukovice, a polovinom ili najkasnije krajem juna kale se rasađuju, a do septembra se zalivaju kada se i prvi cvetovi očekuju.

Međutim, nekada situacija bude drugačija, pa kada se lukovice zasade u septembru, kale mogu da cvetaju već od proleća. Njima ne smeta vreme sadnje.

Za brzo listanje neophodno je toplije vreme i intenzivno zalivanje. Zbog toga se i od septembra očekuje cvetanje, pa ako je zima blaga, onda je cvetanje moguće sve do decembra. Svi proizvođači koji plastenike greju onda tokom zime takođe mogu da očekuju cvetanje kala.

Cvećarstvo – unosan posao u Srbiji

Za cvećarstvo se može reći da je unosan posao Srbiji. Naime, da bi se profitiralo od ovog posla važno je da se proizvođači razumeju u cveće. To znači da ni kvalitetna zemlja za cveće, pa ni optimalna temperatura ne mogu da pomognu ukoliko proizvođači ne znaju kakve uslove biljka zahteva.

Naime, postoji cveće kome odgovara temperatura od oko 22 stepena u zimskom periodu, pa se na to posebno treba obratiti pažnja. Takođe, dovoljno tečnosti je od presudnog značaja, jer cveće voli vodu. Zato, ako planirate da se upustite u ovaj biznis, na vreme se raspitajte o svemu ako želite da zaradite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *