garazna-vrata

Vrste i karakteristike garažnih vrata

Garažna vrata postaju sve popularniji vid ugradnje sigurnosnih vrata u svoj dom. Kako im samo ime kaže ona obezbeđuju vašu garažu. Pružaju joj zaštitu i čuvaju sve što skladištite u njoj. Takođe, odličan su izolator i čuvar toplotne energije, tako da, ukoliko ih imate, možete računati na njihovo dejstvo tokom hladnih zima koje znaju da pogode naše krajeve. Prema načinu ugradnje i tipu vrata razlikujemo rezidencijalna garažna vrata, industrijska garažna vrata i panorama garažna vrata.

Rezidencijalna garažna vrata

Ovaj tip garažnih sigurnosnih vrata najviše se koristi na kućama i malim zgrada stambenog tipa. Stoga nosi naziv rezidencijalan. U njihovoj instalaciji koriste se takozvani sendvič paneli. Oni imaju urođenu karakteristiku zaobljenosti te je gnječenje prstiju tokom otvaranja odnosno zatvaranja vrata ovog tipa onemogućeno. Pomenuti paneli grade se od galvanizovanog lima i kvalitetne ispune od poliuretana. Glavne karakteristike ovih panela, sem zaštite od gnječenja prstiju, svakako su toplotna i zvučna izolacija. Ono što će se naročito dopasti perfekcionistima jeste to što postoji ceo spektar boja u kojima su ova sigurnosna, garažna vrata dostupna. Kada je reč o dodatnoj opremi ovog tipa sigurnosnih vrata, pre svega valja pomenuti prozore koji su izgrađeni od polikarbonata, imaju duplo staklo i zaptivnu gumu. Osim toga, prozori su vakumirani te je kondenzacija vazduha nemoguća. Prozori na ovom tipu garažnih vrata su dostupni u više dimenzija i dogovaraće svim panelima.

Industrijska garažna vrata

Ovaj tip sigurnosnih vrata za garaže sastoji se iz više panela, a prilikom njihove instalacije neophodno je da opruge budu precizno izbalansirane kako bi se vrata sa lakoćom podizala i spuštala, ali i stabilno stajala budući da industrijska garažna vrata mogu u okviru sebe da imaju i takozvana pešačka vrata poput onih koja imate na svojim domovima. I ovaj tip sigurnosnih vrata dostupan je u svim bojama, te ga lako možete uskladiti sa fasadom svoje garaže. Kada je reč o samim panelima od kojih se ovaj tip vrata sastoji, možete da birate između linearnog panela i panela kocke. Industrijska garažna vrata se mogu pokretati ručno, pomoću ručnog reduktora, ali i pomoću bočnog industrijskog motoreduktora koji funkcioniše zahvaljujući sistemu sajli i opruga koji podiže vrata. Bočni motor se sastoji od upravljačke kutije i uređaja za automatsko zaustavljanje vrata u krajnjem donjem ili gornjem položaju. Čak i u slučaju nestanka struje, kao što je rečeno, vrata se mogu podići ručnim mehanizmom tj. reduktorom koji se sastoji od opruga i lanaca.

Panorama garažna vrata

Sigurnosna vrata panorama garažna vrata se takođe izrađuju od aluminijuma, a za njihovo pokretanje se koriste uglavnom plafonski, ali i bočni motori. Sam način otvaranja ovih vrata identičan je mehanizmu industrijskih garažnih vrata, samo što ovaj tip sigurnosnih vrata, makar estetski, predstavlja bolji izbor budući da ima više prozora što svakako odaje lepši utisak. Ukoliko su baš ova sigurnosna vrata vaš izbor, moći ćete da naručite kombinaciju panorama i poliuretanskih panela, a postoji mogućnost ugrađivanja i pešačkih vrata. Maksimalne dimenzije vrata su 7×5 metara.

Uglavnom, kada je reč o sigurnosnim garažnim vratima, među ovim tipovima ne postoji previše razlika te se u skladu sa svojim potrebama, a na kraju krajeva i u skladu sa svojim ukusom, odlučite za ona koja će vam najviše odgovarati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *