Aktivnosti s kojima se deca susreću u vrtićima

Vrtići su ustanove gde naša deca idu da provedu vreme sa vršnjacima, da se zabave, da se igraju, ali i da nauče neke stvari, novine, manire, koje će da upotrebe u daljem životu, posebno tokom svog školovanja. U vrtićima će provoditi jednu polovinu dana, i to onu polovinu tokom koje roditelj radi. Kada odaberete privatni vrtić, moći ćete sami da odaberete kada Vaše dete može da krene u vrtić, pošto su privatni vrtici došta fleksibilniji što se tiče vremena, ali i samih aktivnosti koje se tamo dešavaju. Mnogo više tih aktivnosti će Vaše dete moći da vidi i nauči ukoliko ga upišete u privatni vrtić.

Prvi dani u privatnom vrtiću

Svoje dete treba pripremiti na to da će u vrtiću morati da poštuje određena pravila. Jedno od tih pravila je i sedenje u klupama, ili sedenje po grupama. Tačnije, ono što je bitno da razume iz svega ovoga je to da treba da zna svoje mesto, a ne da uskače drugome ili da krene da plače ukoliko je drugo dete zauzelo njegovo. U svemu ovome morate da budete pozitivno nastrojeni sa svojom decom, jer će se oni na taj način onda lakše prilagoditi prvim danima u privatnim vrtićima. Istaknite i to svome mališanu, da će u privatnim vrtićima biti u manjim grupama, i da će zbog toga bolje moći da nauči neke stvari, više će moći da se igra sa određenim igračkama, a pored svega – moći će često da dođe do izražaja ako i to voli.

Učenje osnovnih pravila i ostale aktivnosti

Osnovna pravila s kojima se dete upoznaje u prvim danima pohađanja privatnog vrtića je prvenstveno raspored prostorija. Svako dete mora da zna gde se nalazi toalet, i gde se nalazi prostorija gde je njegova grupa. Grupe u privatnim vrtićima nisu velike, pa iz tog razloga vaspitači imaju sasvim dovoljno vremena da posvete svakom detetu čak i na individualnom nivou mnogo vremena. To će dobro uticati na razvoj deteta, u svakom vidu. U modernim vrtićima deca čak i u ovim godinama postepeno uče slova i brojeve, pa ako Vaše dete bude redovno slušalo – do polaska u prvi razred će već znati da čita, piše i da sabira makar do deset, što je, mora se priznati, fantastičan uspeh za jedan vrtić. Privatni vrtići su takve ustanove gde se može odabrati više dodatnih aktivnosti, koje uključuju razne fizičke aktivnosti, sport i tome slično. Posebno je interesantno, ako privatni vrtići imaju svoje sale. Gledajte da prilikom odabira privatnih vrtića i ovo uzmete u obzir. Naravno, ako vrtić nije blizu Vama, nemojte da ga birate samo iz razloga što on poseduje fiskulturnu salu. Dobro je poznato da je fizička aktivnost veoma važna, pa su i zbog toga razloga pojedini privatni vrtići odlučili da budu u zgradama ili kućama gde ima već sale. Pored svega, tu su i izleti ili ekskurzije koje privatni vrtići, takođe, organizuju. Ako ste voljni da pustite svoje dete da ide negde Vas, ili jednostavno, u dogovoru sa privatnim vrtićem – možete i Vi sami da idete sa njima na taj izlet ili ekskurziju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *