stomatolog

Za koje sve probleme su dobre krunice za zube?

Problemi sa desnima i zubima često se shvataju isljučivo kao oni estetske prirode, dok zapravo mogu ostaviti ozbiljne posledice po čitav organizam. U to se ne uključuju samo pokvareni ili pak zubi koji nedostaju, već i oni koji su napukli ili čiji je deo izgubljen.

U ovim slučajevima se stomatolozi slažu da će najbolje rešenje biti krunice za zube ujedno za estetski i sadržinski vid ove zdravstvene poteškoće, a zašto je baš tako, saznajte u odgovorima na sledeća pitanja.

Koje prednosti imaju krunice za zube?

Bilo da se rešavate za metalne ili bezmetalne krunice za zube, stomatolozi smatraju da je njihova osnovna prednost upravo u tome što se one veoma lako prilagođavaju čitavom organizmu. Kako ne stvaraju nikakve štetne nus pojave, ovakva rešenja se priznaju i kao najbolja za celokupno zdravlje.

Tome treba dodati da se bezmetalne krunice za zube prave od cirkonijuma kao matarijala koji se već decenijama koristi kako u svemirskoj industriji, tako i kao zamena za kosti. Posebno je upotrebljavan u izradi veštačkih kukova i, kao kompatibilan sa telom, pogodan za celokupno zdravlje organizma.

Bezmetalne krunice za zube se i estetski pokazuju kao pogodnije od metalnih jer zaista imitiraju izgled pravog zuba sa velikim uspehom, podjednako propuštajući svetlost kao i sam zub. Podjednako su čvrste i reaguju gotovo kao pravi zubi. Sa druge strane, krunice za zube koje se rade od metala se spolja oblažu keramikom kako bi izgledale kao pravi zubi. I one su odlično rešenje za nedostajući ili okrnjen zub.

zamena-zuba

Jedino što se ovom prilikom mora uzeti u obzir jeste činjenica da metalne krunice za zube ponekada mogu stvoriti estetske probleme, odnosno povući se, stvarajući sivkasti prelaz između krunice i desni. Ovo se svakako može preduprediti redovnim odlaskom kod stomatologa. Pri tom, metalne krunice za zube su jeftinije od bezmetalnih, te se možete voditi i ovim parametrom prilikom odluke.

Kada se one postavljaju?

Uopšte uzevši, krunice za zube se postavljaju onda kada je zub okrnjen, polomljen ili pak kada u celini nedostaje. U svim ovim slučajevima može se desiti i da se koža lica prerano opusti i ostari. Pored pomenutog estetskog dela priče, treba dodati i to da se stvara veliki pritisak kako na vilicu, tako i organe za varenje ukoliko se, primera radi, žvaće samo sa jedne strane zbog nedostajućeg ili okrnjenog zuba.

Svakako, krunice za zube veoma uspešno rešavaju ovakvu vrstu problema, jer, što je i najvažnije, na taj način vraćaju celokupan organizam u normalu i optimalno fizičko zdravlje.

Koliko traje intervencija?

Pre svega treba reći da sama intervencija u toku koje se postavljaju krunice za zube nije nimalo bolna, te nema bojazni da ćete se osećati neprijatno. Jedino se prilikom čitave procedure mora otići nekoliko puta kod zubara, kako bi se uzeo odlivak vilice i krunice za zube napravile u daljem postupku, a zatim i ispravno postavile.

Međutim, kada se ceo proces završi, videćete da je vredelo, jer će krunice za zube ne samo obogatiti vaš osmeh već čete istovremeno napraviti i važan korak u brizi o spostvenom zdravlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *