Zastave nekada i sada

Barjak ili zastava predstavlja simbol nezavisnosti neke zemlje i simbol državne pripadnosti. Svaka država ima svoju zastavu, ali zastave imaju i gradovi, pojedine pokrajine, društva, ustanove, vojne jedinice, organizacije, itd… Reč je o komadu višebojne ili jednobojne tkanine koje nekada sadrže i određene ukrasne znakove. Zastava je pričvršćena na koplje ili uspravnu motku. Ona se može isticati i nositi, a njome se može i mahati.

U poslednje vreme raste prodaja zastava, jer svi koji zastavu nose teže da istaknu pripadnost određenoj organizaciji ili zemlji. Ideja o stvaranju zastave datira hiljadama godina, verovatno još iz perioda prvobitnih lovaca i ratnika.

Oni su želeli da ih neprijatelji i saveznici prepoznaju kako bi znali da li treba da budu naklonjeni ili suparnički nastrojeni. Najverovatnije je da su prve zastave bile sačinjene od ptičjeg perja ili od kože životinja.

Razvoj zastave kroz istoriju

U vreme starih Egipćana vojnici su nosili motke koje su imale figuru neke ptice. Kinezi i Indijci su koristili prve zastave od tkanine. Prema nekim istraživanjima veruje se da su Kinezi imali zastave od tkanine još 1000 pre nove ere. Rimljani su u početku nosili motke koje su jnale na vrhu figure različitih životinja. Tek nešto kasnije se u rimskom dobu počelo sa upotrebom platnenih zastava.

Tokom srednjeg veka se koristilo mnogo različitih zastava. U to vreme vojnici nisu imali posebne uniforme. Zato je bilo teško u borbi prepoznati neprijateljske vojnike u odnosu na savezničku vojsku. Zatim su vojnici počeli da se okupljaju oko svoje zastave, a one su služile i za pokazivanje smera vojske. Tako su se, na primer, plemićke i kraljevske porodice razlikovale po svojim zastavama, jer je svaka porodica imala posebna obeležja i simbole.

To je bio slučaj i sa srpskom dinastijom Nemanjića. Srebrni orao sa dve glave na crvenoj pozadini bio je simbol ove dinastije, pa je upravo po dvoglavom orlu prepoznatljiva zastava Nemanjića. Prodaja unikatnih zastava, poput nemanjićke zastave i danas je kupcima interesantna, pa ne iznenađuje što na internetu ima upita tipa “zastava Nemanjica prodaja“.

Zanimljivosti o zastavama

Jedina zastava koja ima samo jedno polje i nema nijedan simbol jeste zastava Libije. Ona je zelene boje bez ikakavih simbola. Najviše simbola ima zastava Turkmenistama i sadrži čak 12 različitih simbola. Najstarija zastava koja se i danas koristi datira iz 13. veka i reč je o nacionalnoj zastavi Danske.

Boja koja se na zastavama ne viđa!

Jednu boju nikada nećete videti ni na jednoj zastavi. Ona je toliko specifična i isključivo su je koristili kraljevi. Prodaja zastava u komercijalne svrhe ranije nije bila moguća, a pogotovu se nisu mogle nabaviti zastave u jednoj posebnoj boji.

Iako na zastavama postoji mnogo boja, jedna je veoma posebna. Reč je o ljubičastoj boji. Iako je kao i sve druge boje, ipak se za ljubičastu može reći da je i te kako specifična i jedinstvena. A s pravom se kaže i da je ljubičasta najskuplja boja. Ona se ne može videti ni na jednoj zastavi. Međutim, postoje dve zemlje koje na svojim zastavama imaju ovu boju, ali veoma je malo vidljiva. Reč je o Dominikani i Nikaragvi. Ali i na ovim zastavama ih nije lako uočiti. Zašto se ne koristi ljubičasta boja?

Ranije je bilo mnogo teško da se dobije ljubičasta boja. Izvlačila se isključivo iz malih puževa koji rastu u indo-pacifičkoj regiji, pa je možda i to razlog zbog kojih ne postoji ljubičasta zastava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *