Zašto vaša torba zahteva održavanje? Od kože je!

Kada se odlučite za kupovinu kožne torbe ili katovke, želite da i za pet godina budete zadovoljni svojom novom torbom ili aktovkom od kože kao i prvog dana kada ste je kupili.

Zbog toga je sastavljen ovaj vodič koji će vas naučiti kako vaša kožna torba zaslužuje da je tretirate. Koža je prirodno vlakno jer nije veštačka i napravljena već je organski materijal kome je potrebna povremena nega i briga kako bi izgledala najbolje moguće tokom godina. Ovaj vodič se odnosi za većinu tipova kože, tako da pažljivo čitajte, biće vam od velike pomoći.

Pre upotrebe kožna torba zahteva:

U zavisnosti od torbe i kože koja je korišćena za njenu izradu, postoje odredjene stvari o kojima treba razmišljati kada kupite svoju torbu. Kožna torba ne zahteva preteranu negu osim povremenog osveženja, ali drugim torbama sa osetljivom kožom je potrebno mnogo pažnje pre nego što nastavite da ih koristite.

Opštu zaštitu

Za većinu kožnih torbi, nanošenje kreme ili voska z akožu je dora ideja, jer dodaje sloj zaštite na završni sloj torbe, odbijajući površinske ogrebotine i oštećenja. Bitno je da izaberete proizvod koji sadrži prirodne voskove: oni daju bogat izgled i deluju kao barijera protiv prljavštine i vlage.

Zaštitu od vode

Neke završne obrade kao što su antilop i nubuk zahtevaju trenutnu zaštitu od vode pre nego što svoju novu investciju predstavite javnosti, a najefikasnije sredstvo protiv vlage je vodootporni sprej. Spreju treba vremena da se veže za kožu pre nego što je izložen vodi, tako da je potrebno da mu date vreme da se osuši i brzo ga naprskajte pre izlaska iz kuće. Za osetljivu i prirodnu kožu važno je da koristite organski vodootporni sprej. U koliko je vaša torba svetlije boje preporučuje se tretman za veću zaštitu od vode i boja.

Zaštitu toko svakodnevnog nošenja

Briga o kožnoj torbi je prilično slična brizi o sopstvenoj koži jer obe imaju velike koristi od dobre hidratantne kreme, posebno ako starimo. Nakon što torbu nosite mesec dana ili više, ona će izgubiti deo svog prirodnog sjaja. Dobro pravilo jada se brinete za bilo koji od vaših kožnih predmeta; ponovo nanesite kremu ili ulje za kožu svakih nekoliko meseci ili po potrebi. 

Šta se može dogoditi sa kožom?

Čak i ako redovno negujete svoju kožu to jene sprečava da se susreće sa svakodnevnim problemima kao što su ogrebotine, oštećenja od vode ili mrlje. Medjutim, postoje preventivne mere koje možete preuzeti, osim redovnog čišćenja i zaštite od vremenskih uslova.

Suočavanje sa ogrebotinama

Nažalost ogrebotine su neizbežne kada nosite aktovku ili torbu sa sobom, ali nemojte očajavati ako i kada naidjete na malu ogrebotinu. U nastavku sledi nekoliko brzih saveta za postupanje sa ogrebotinama:

  • očistite kožu
  • izgladite je regeneratorom (kremom ili voskom)
  • ponovite ako je potrebno

Suočavanje sa mrljama

Sve mrlje imaju različit hemijski sastav, zbog čega zahtevaju različite metode tretmana. Redovno održavanje pruža odličnu zaštitu protiv dubokog prodiranja boje ili ulja. Ako sami, kod kuće ne možete da se rešite ovih mrlja, odnesite svoju torbu specijalisti za negu kože na profesionalni tretman.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *