Želite da otvorite restoran? Evo na šta treba da obratite pažnju

Bavljenje ugostiteljstvom je zaista lep ali i izazovan posao. Ako i vi razmišljate o otvaranju restorana ali ne znate odakle da počnete, donosimo vam nekoliko saveta kako da pokrenete ovaj biznis. Uspeh restorana zavisi od mnogo faktora, ali isto tako to je posao u kome nema predaha kada se radi kvalitetno i dosledno.

Na prvom mestu potrebno je da izvršite analizu tržišta. Detaljan izveštaj i analiziranje postojećeg tržišta može vam pomoći u kristalisanju odluke o započinjanju ugostiteljskog biznisa. Ovo je važno jer ćete tako izvršiti indentifikaciju svih oblasti koje imaju određeni potencijal. Postoje delovi tržišta koji su zanemareni ali koji i te kako nude odlične mogućnosti, pa se možete fokusirati na njih.

Zatim, proučite konkurenciju kako biste uvideli ko tu posluje i šta konkurenti imaju da ponude. To možete uraditi lično, odlaskom na sva ta mesta, ali i putem interneta možete saznati mnogo informacija koje vam mogu značiti. 

Odabir lokacije za restoran

Kada pronađete savršen kraj u kom biste želeli da otvorite svoj restoran, sledi odabir lokacije, odnosno objekta u kome ćete poslovati. Faktori koje treba da uzmete u obzir jesu sama lokacija objekta, veličina, mogućnost za preuređenje, parking, cena, opremljenost i veličina kuhinje. Takođe, obratite pažnju na spoljni prostor i koliko je on prostran, jer bašta restorana je ogroman bonus u nekom poslovanju.

Razmišljajte unapred, pa ako postignete uspeh sa ovim restoranom, sigurno će jedna od opcija biti proširenje. Proverite da li taj objekat koji vam se sviđa ima mogućnosti za proširenje ili možda postoji i neki drugi prostor u zgradi koji se može iznajmiti. Cilj vam je da imate dovoljan kapacitet i da restoran ima uslove da radi tokom cele godine a ne samo sezonski. 

Uložite u reklamiranje 

Pored reklama za objekat, potrebno je uložiti u brendiranje pojedinih stvari u samom restoranu. Ukoliko će vaš restoran imati otvorenu baštu, GMT štamparija u Beogradu nudi mogućnost izrade suncobrana kao deo procesa brendiranja vašeg restorana. Ugostiteljski suncobrani mogu biti jednobojni ali na sebi imati neki slogan koji upućuje na vas ili jednostavno naziv vašeg restorana.

GMT štamparija u Beogradu nudi i mogućnost štampe materijala za dekoraciju stolica u restoranu, ali isto tako se bavi i izradom paletnog nameštaja, koji je idealan za bašte ili terase restorana. Poželjno je da uložite i u reklamni materijal koji ćete na otvaranju deliti gostima, jer svi vole da dobijaju besplatne a praktične stvari. 

Koncept usluge

Kreiranje savršene kuhinje u velikoj meri zavisi od rasporeda i opreme, ali i koncepta usluge koju želite da ponudite svojim gostima. Pripremite ponudu hrane i pića, i sve to zajedno u dogovoru da vašim glavnim kuvarom. Zatim razmislite koliko vam treba pećnica i ostalih grejnih uređaja. Da li u prostoru može da se koristi otvoreni plamen u pripremi jela, koja vrsta profesionalne opreme je potrebna, kao i koliki prostor je neophodan za skladištenje namirnica. Na sva ova pitanja morate potražiti odgovore kako bi usluga bila na visokom nivou. 

Kuhinja treba da bude funkcionalno povezana i da predstavlja jednu celinu kako bi sve funkcionisalo besprekorno. Takođe, svi standardi u opremanju kuhinje kao i prilikom pripreme hrane moraju biti maksimalno ispoštovani, jer je zdravlje gostiju na prvom mestu. Odredite i različite sekcije u kuhinji, kao što su nabavka, prijem i skladištenje namirnica, priprema hrane i kuvanje, serviranje i posluživanje, i na kraju vraćanje posuđa i čišćenje i posuđa i kuhinje. 

Opremanje enterijera

Pored ukusne i kvalitetne hrane, gosti najveću pažnju pridaju samom enterijeru restorana. Zato budite drugačiji i ponudite jedinstven koncept u čitavom restoranu. Angažujte stručnjake koji se bave opremanjem enterijera, iznesite im svoju viziju, i aktivno učestvujte u čitavom procesu opremanja.

Takođe, potrudite se da pronađete kvalitetan ali i udoban nameštaj kako bi se vaši gosti osećali prijatno dok borave u vašem restoranu. Posvetite pažnju detaljima koji će upotpuniti čitav enterijer. Jedan deo prostora možete pretvoriti u malo intimniji kutak, za sve one koji žele malo više privatnosti dok su na ručku ili večeri, ili se nalaze sa poslovnim partnerima kako bi razgovarali o poslu. 

Bogat izbor pića

Uz ukusnu hranu svako voli da popije i neko dobro piće, pa neka vaš restoran bude snabdeven bogatom ponudom raznih domaćih i stranih pića. Možete imati i koktel bar, pa barmen može gostima spremati jedinstvene koktele po kojima ćete takođe biti poznati.

To mogu biti alkoholni ili bezalkoholni kokteli. Potrudite se da nabavite razne vrste vina, i to za svačiji džep, ali i dobru rakiju i razne vrste piva. Konobari bi trebali biti obučeni da gostu mogu predložiti određeno piće pre jela ali i ono piće koje se slaže uz naručeno jelo. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *