marlon-brando

Legendarne kožne jakne na filmu – top 10 najlepših

Pokušajte da zamislite muškarca koji nije makar poželeo da bude buntovnik sa stilom kao što je Marlon Brando u filmu „Divljak“ (The Wild One).

Ne uspeva vam? Upravo tako. Bilo da ste bajker, pilot, roker ili ništa od navedenog, kožna jakna je najverovatnije odevni predmet koji imate u svom ormaru.

Međutim, kožna jakna nije samo jedan od osnovnih odevnih predmeta u ormarima muškaraca, već je postala nezaboravan detalj u filmskoj industriji nošen od strane najlepše odevenih filmskih likova svih vremena.

Predstavićemo vam, po našem mišljenju, legendarne modele, zajedno sa nekim interesantim detaljima o likovima koji su ih proslavili, od Indijane Džonsa do Denija Zuka. Ovo je naša top 10 lista – najlepše muške kožne jakne na filmu.

  • Džoni Strabler u filmu Divljak (The Wild One) iz 1953.godine

Pomisao na Marlon Branda u Šotovoj „One perfecto“ jakni u filmu Divljak urezala se u ideju uniforme lošeg momka (bad boy) širom sveta.  Brando u filmu nosi kožnu jaknu koja je kasnije postala simbol rokenrola. Brandov stil su upotpunile i kožne rukavice i činovnička kapa, a uz to, Brando, tj. lik koga tumači – Strabler vozi motor što u potpunosti daje idealnu viziju lošeg momka, buntovnika.

  • Verdžin Hilts u filmu Veliko bekstvo (The Great Escape) iz 1963.godine

Stiv Mekvin dokazuje da jedna „sitna i nebitna stvar“ kao što je bekstvo iz nacističkog logora ne treba da utiče na vaš stil. Stiv u ulozi Verdžina Hiltsa nosi takozvanu pilotsku jaknu sa odgovarajućim amblemima koji su specifičan detalj za te jakne te postaje obavezan i kada su u pitanju samo modne jakne. Danas su u prodaji dostupne i one bez amblema.

  • Vajat u filmu Goli u sedlu (Easy Rider) iz 1969.godine

Jakna koju u filmu nosi glumac Piter Fonda, tumačeći lik Vajata poznata je po crvenim, belim i plavim prugama  na desnoj strani i levom rukavu, kao i po američkoj zastavi na leđima. Kako bi upotpunio kompletni izgled Vajat nosi i kacigu sa istim šarama američke zastave.

  • Deni  Zuko u filmu Briljantin (Grease) iz 1978.godine

U filmu Briljantin Travoltin lik je sa svojom zalizanom kosom i i kožnom bajkerskom jaknom sa amblemom svoje bande, T-birds, utabao sebi put ka panteonu najboljih frajera i najkul likova u svetu filmova. Kada uz kožnu jaknu i badass look pridodamo Denijevo (Travoltino) igranje i pevanje bolje kombinacije nećemo dobiti. 

  • Maks Rokatanski u filmu Pobesneli Maks (Mad Max) iz 1979.godine

Zbog manjeg budžeta samo su Mel Gibson i Stiv Bisli dobili prave kožne jakne u filmu Pobesneli Maks. Bajkersku jaknu koju nosi Maks Rokatanski postala je u to vreme i kasnije poznata po nitnama i bedževima, detaljima koji nisu bilo toliko rasprostranjeni u to vreme. Dok pobesneli Maks hita kroz pustinju kožna jakna mu pomaže da prođe nepovređeno preko vrelog betona i kroz prašinu, ali i kada banditi navale na njega. Radnja filma se dešava u postapokaliptičkom svetu te je interesantna pojava da glavni junak poput superheroja ima svoje specifično odelo, u ovom slučaju za Maksa je to bila kožna jakna.

  • Indijana Džons u filmu Otimači izgubljenog kovčega (Raiders Of The Lost Ark) iz 1981.godine

Prema legendi, jakna koju nosi Indijana Džons u filmu Otimači izgubljenog kovčega bila je nekoliko puta prepravljana da bi se zadovoljio odgovarajući kvalitet, ali još zanimljivije da bi se zadovoljio ukus Harison Forda.  Uspeo je da preživi i čuveni klizeći start pod zatvarajućim kamenim vratima koji njegov šešir umalo da ne preživi. Jakna koju nosi u filmu je klasičnog ravnog kroja i braon boje.

  • Maverik u filmu Top gan (Top Gun) iz 1986.godine

Kožnu jakna koju nosi Tom Kruz u filmu Top gan ima svoju istoriju i to verodostojnu. Jaknu je pozajmila, tj. dala Američka mornarica za snimanje filma. Upravo ova jakna, tj. model inspirsala je mnogo modele koji su se kasnije proizvodili van mornarice i bili najpopularniji, a tako je i danas. Na jakni koju nosi Tom Kruz mogu se videti prišivci raznih misija koje je zaista izvela Američka mornarica.

  • Ripli u filmu Divlji u srcu (Wild At Heart) iz 1990.godine

„Da li sam ti ikada rekao da ova jakna predstavlja simbol moje individualnosti, i moje verovanje u ličnu slobodu“ pita Nikolas Kejdž nakon što je dobio nazad svoju jaknu od zmijske kože prilikom izlaska iz zatvora. „Otprilike 50 hiljada puta“ domišljato odgovara Laura Den, njegova devojka sa velikog ekrana. Ovo je dovoljno da se opiše status ove jakne u kultnom filmu Dejvida Linča. Nikolas Kejdž koji tumači lik Sejlor Riplija verovatno do tog trenutka nije nosio otkačeniju jaknu u životu urađenu od zmijske kože skoro žute boje. Jakna je bila totalni modni hit u to vreme. A mnogi bi mu i danas pozavideli na njoj, jer su životinjski dezeni ponovo u modi.

  • Morfej u filmu Matriks (Matrix) iz 1999.godine

Lik Lorensa Fišborna u ovom sci-fi serijalu je bio okidač zaluđenosti za kožne kapute dugačke do zemlje.  Kada je prvi put predstavio svoj stil, Morfej je samo nastavio da dokazuje kako je upravo to ono što dodaje šlag na tortu njegovog lika. Iako bi i bez toga bio neizmerno kul, ovim detaljem je sve to postalo višestruko bolje. Osim toga što crvena pilula otkriva svet kakav jeste, takođe vam omogućuje da se borite protiv Matriksa pored osobe sa ovakvim stilom. Prateći njega i Neo (Kijanu Rivs) nosi kožnu jaknu, kao i većina likova iz ovog filma. Definitivno uzimamo crvenu pilulu i pakujemo svoju kožnu jaknu ili kožni kaput. Stvaran svet je ipak hladan, zar ne?

  • Tajler Durden u filmu Borilacki klub (Fight Club) iz 1999.godine

Edvard Norton je u ovom filmu osetio kako je kad je tvoj fiktivni alter ego neizmerno bolje obučen od njega. U filmu Borilački klub, Bred Pit dokazuje kako kožna jakna upotpunjuje look lošeg momka i pored toga prosipa bezbroj mudrosti vezane za njegov pogled na svet. Definitivno jedan od najboljih filmova današnjice, i takođe jedan od najbolje obučenih likova u svetu filma. Šta reći o liku koji nosi crvenu kožnu jaknu, sem da je opasno otkačen i kul. 

I eto stigli smo do kraja, ovo je bilo 10 najbolje obučenih likova u svetu filmu sa interesantnim modnim detaljem – kožnom jaknom. Ima ih još dosta, ali tako bismo išli u nedogled. Nadamo se da smo ispunili vaša očekivanja i da se baš vaš omiljeni glumac, lik koji tumači ili film nalazi na ovom spisku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *