10 neverovatnih činjenica zbog kojih ćete poželeti maltezera za kućnog ljubimca!

Dok su pre samo dvadesetak godina bili retkost na našem podneblju, male rase pasa su preuzele primat i danas su podjednako zastupljene kao i velike. Veliki psi su odlični čuvari porodice i imovine, ali često znaju da budu skupi za održavanje. Mali psi su s druge strane divno društvo, puno ljubavi i odanosti prema svojim vlasnicima. Mogu se držati i u malim stanovima, potrebe nege su im skromnije, a možete ih poneti sa sobom kud god da pođete. Jedna od najpopularnijih malih rasa na svetu, a i kod nas, su maltezeri.

Malteški psi, skraćeno nazvani maltezeri, pripadaju grupi pasa igračaka, a sam pogled na ovu simpatičnu pasminu pojašnjava i zašto. Malo kompaktno telo, preslatka njuškica, crne oči poput dva dijamanta, nosić kao dugmence, preklopljene uši i kaskada sjajne bele dlake – ko im može odoleti? Istorija ove rase seže vekovima unazad, a oduvek su bili obožavani od strane ljudi. U nastavku ćete saznati i zašto, a ne možemo garantovati da nakon čitanja ovog članka i sami nećete poželeti da se jedan maltezer priključi vašoj porodici!

Maltezeri su i moderna i drevna rasa

Termin maltezer se zapravo odnosi na različite rase, kako na drevnu sortu sa ostrva Malta, tako i na modernu rasu koju danas poznajemo. Prema dokazima, maltezeri datiraju iz oko 3500 godina pre nove ere, što ih čini jednom od najstarijih rasa pasa na svetu. 

Drevni tekstovi iz Rima i Grčke pominju maltezera, a pisci psa povezuju sa ostrvom Malta. Istraživači veruju da ime potiče ili od latinske i grčke reči za Maltu, Melita, ili od ostrva Mljet u blizini Hrvatske, takođe poznatog kao Melita.

Nos maltezera menja boju

Iako je obično crn, nos maltezera može postati ružičast iz više razloga. Pre svega, starost igra ulogu, jer nos može promeniti boju kako pas stari. Pored toga, nedovoljno sunčeve svetlosti takođe može izazvati ružičasti nos, zbog čega se ovo stanje ponekad naziva „snežni nos“ ili „zimski nos“. Suprotno tome, previše sunca takođe može izbeliti nos maltezera u ružičasto, tako da ćete želeti da obratite pažnju da nos vašeg psa ne izgori!

Maltezeri se gotovo ne linjaju

Za razliku od mnogih rasa, maltezeri se smatraju hipoalergenim i ne linjaju se toliko koliko drugi psi. Ipak, ne očekujte da ćete u potpunosti izbeći negu i probleme sa dlakom – linjaju se sezonski, ali ne preterano količinski i nemaju duplu dlaku. Maltezer može izgubiti više dlake zbog određenih zdravstvenih stanja nego zbog linjanja. 

Odlični su psi čuvari

Kada pomenemo pse čuvare, obično mislimo na velike rase impozantnog izgleda, kao što su dobermani, mastifi, nemački ovčari i rotvajleri. Ipak, maltezeri su im konkurencija.

Maltezeri su vrlo sposobni čuvari, jer su veoma hrabri, iako mali. Izuzetno su budni i neće oklevati da zaštite svoje voljene od uočenih pretnji. Oni će spremno lajati na strance, pa je važno da obučite maltezere da ne budu previše zaštitnički nastrojeni kako biste izbegli buku.

Maltezeri plaču i mogu to da dokažu!

Mnoge rase pasa sa belom dlakom razvijaju crvenkaste mrlje oko očiju, njuški i šapa. Poznate kao mrlje od suza, ove crvene mrlje su lako uočljive na beloj dlaci. 

Ako vaš maltezer razvije mrlje od suza, može imati nedijagnostikovano zdravstveno stanje. Mrlje od suza mogu biti uzrokovane brojnim problemima, uključujući začepljene suzne kanale, alergije, infekcije uha ili kvalitet hrane i vode vašeg ljubimca i higijenu očiju i kaputa.

Oduvek su bili psi pratioci

Tokom istorije, većina pasa je služila kao radne životinje. Neki su vukli sanke, dok su drugi pomagali u lovu na divljač ili zaštiti stoke od predatora. S druge strane, neki su odgajani da budu pratioci, a to su maltezeri. Zahvaljujući svojoj šarmantnoj, lakomislenoj prirodi, lako će se prilagoditi skoro svakom okruženju. Oni su srećni da žive u malom stanu ili velikoj kući, a lako ih je poneti na putovanja zbog male veličine. 

Maltezeri su u srodstvu sa brojnim drugim rasama pasa

Tokom godina, maltezer je dolazio u kontakt sa drugim rasama pasa iz područja celog Mediterana. Godine ukrštanja od tada su dovele do stvaranja nekoliko različitih rasa pasa.

Danas je maltezer usko povezan sa tri dobro poznate moderne rase: kovrdžavim bišonom, bolonjeskim psom i havanskim bišonom. Sve tri rase pripadaju kategoriji pasa igračaka. U međuvremenu, i kovrdžavi bišon i bolonjski pas imaju pretežno belu ili potpuno belu dlaku poput maltezera, dok havanski može izgledati belo, crveno, tigrasto ili mešano.

Lako se treniraju

Maltezeri se lako obučavaju i prilično su inteligentni. Iako mogu izgledati mali i neatletski, u stvarnosti su prilično okretni. Njihova kombinacija brzih refleksa i prijemčivosti za trening dovela je do toga da su glavni učesnici na izložbama agilnosti.

Maltezeri su bili popularni među kraljevskim porodicama

Čini se da je maltezer vekovima bio jedna od najpopularnijih rasa među kraljevskim porodicama i višim slojevima društva. Računi govore o malteškim psima koji su prodavani za ogromne količine novca još od 1500. godine, a statue i grobnice za malteške pse datiraju još iz antičke Grčke. Od rimskih guvernera do evropskih kraljevskih porodica, maltezeri su naizgled pronašli način da zarobe srce nekih od najmoćnijih i najbogatijih ljudi u istoriji.

Zauzimaju 39. mesto u popularnosti

Američki kinološki klub, najpoznatija kinološka institucija u svetu, svake godine objavljuje listu najpopularnijih rasa pasa. Maltezeri se prilično dobro rangiraju na ovoj listi. AKC je 2021. godine maltezera rangirao kao 39. najpopularniju rasu pasa u svetu. 

Iako maltezer možda nije toliko popularan kao što je bio među kraljevskim porodicama u drevnim vremenima, i dalje je veoma tražena rasa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *