rani simptomi trudnoce

10 ranih znakova trudnoće

Svaka mama se sigurno seća prvih simptoma trudnoće i tog presrećnog trenutka kada ju je zagolicala pomisao da je trudna. Te iste mame na osnovu tog iskustva lako prepoznaju znakove svake naredne trudnoće, iako je skoro svaki put nešto drugačije.

A šta je sa vama koje prvi put ostajete u drugom stanju? Kako vi da prepoznate znake, a da budete potpuno sigurne da nije u pitanju PMS? 

Odgovor nije lak, jer rani simptomi trudnoće često veoma liče na predmesntrualne.

Ipak, postoje neke specifičnosti kod mnogih trudnica. Mi smo ih sakupili i predstavljamo ih u daljem tekstu.

1. Izostanak menstruacije


Jedan od prvih i ključnih simptoma trudnoće jeste izostanak menstruacije. Žene koje imaju redovan ciklus verovatno imaju više sreće u smislu da izostanak menstruacije u očekivano vreme mogu protumačiti kao sigurnu trudnoću. Do tada se verovatno nalazite u 4. ili 5. nedelji trudnoće, jer se za računanje nedelje trudnoće kao prvi dan računa dan poslednje menstruacije. 

Vi koji nemate baš redovan mesečni ciklus možda ćete pre izostanka menstruacije primetiti neke druge simptome. Iako je ovo neuobičajeno, ipak je moguće.

Odmah sam znala da sam trudna po tome što nisam imala uobičajene simptome pred menstruaciju, već sam se osećala nekako  isto. Nisu me čak ni grudi bolele, a uvek me bole.”

Bila sam ubeđena da ću da dobijem svaki čas. Bukvalno sam osećala muljanje i potmuli bol u stomaku. Grudi su me bolele više nego inače”.

Imam neredovne cikluse, pa nisam odmah pomislila da sam trudna. Ipak, jedan simptom se izdvajao. Počela sam da štucam još i pre nego što sam primetila da mi kasni menstruacija. Štucanje me je pratilo tokom čitave trudnoće.”

Ponekad žene imaju blago vaginalno krvarenje tokom usađivanja jajne ćelije na samom početku trudnoće, pa pomisle da su dobile menstruaciju. Saznajte više o tome u nastavku teksta. 

2. Implantacijsko krvarenje


Implantacijsko krvarenje se javlja kod svake treće trudnice kao posledica procesa usađivanja jajne ćelije u zid materice. Krvarenje se razlikuje od menstrualnog po boji krvi koju uočavate, kao i po intenzitetu krvarenja.

Ovo krvarenje može biti toliko suptalno da ga mnoge trudnice neće ni primetiti, traje od nekolko sati pa do tri dana, a boja krvi je rozikasta ili svetla braon.

Zbog svega toga lako je da pomislite da je u pitanju početak menstruacije.

3. Vaginalni sekret


Neke žene mogu da primete intenzivniji beličast, vodnjikav sekret. Ovo je sasvim uobičajen simptom trudnoće i javlja se usled povišenog nivoa hormona.

Ako pak osetite da sekret ima neprijatan miris, čudnu gustinu, žućkastu ili zelenkastu boju, može biti da je u pitanju gljivična infekcija. Ako posumnjate, obavezno se obratite svom ginekologu.

4. Promene na grudima


Kao što verovatno i sami znate vaše grudi mogu biti poprilično dobar pokazatelj za hormonalne promene u telu. To je ujedno i jedan od prvih simptoma trudnoće.

Tokom prvih nekoliko nedelja trudnoće možete osetiti da su vam grudi otežale i čvršće. Možete imati i osećaj punoće. Zbog povišenog nivoa hormona vaše grudi bivaju bolne i osetljive.

Iako su ovo simptomi koji se mogu javiti i tokom PMS-a, u ranoj trudnoći mogu da budu intenzivniji, izraženiji i da duže traju.

5. Umor


Umor je veoma čest simptom trudnoće i javlja se kao burni odgovor na promene unutar vašeg tela.

Karakteriše ga iscrpljenost i pad energije u vreme kada vam se to inače nije dešavalo, npr.  na poslu, odmah nakon jutarnjeg buđenja, odmah posle večere, mnogo pre vremena za spavanje…

Dobro je ako imate priliku da dremnete tokom dana, iako to nije bila vaša navika. Osluškujte svoje telo i pratite njegove potrebe. Redovnim odmorima ćete se bolje osećati.

6. Jutarnja mučnina i povraćanje


Zapravo ovo i nije pravi naziv, jer se mučnina može javiti u bilo koje doba dana, a ne samo ujutru. Odmah posle buđenja je najizraženija zbog praznog želuca.

Dok ima žena koje imaju tu sreću da nikada ne iskuse ovaj simptom kod onih drugih se on javlja između 2. i 8. nedelje trudnoće. Ukoliko vam i 8 nedelja trudnoće prođe bez ovih simptoma najverovatnije ni kasnije nećete imati ovih problema.

Dobra preporuka je da odmah nakon buđenja gricnete nešto, još i pre nego što ustanete. Uzimajte manje, a češće obroke i izbegavajte jaku hranu kako ne biste opterećivali stomak.

7. Osetljivost na neke mirise


Primećujete da vam odjednom smeta koleginičin parfem iako znate da ga je i do sada koristila, a da tome niste pridavali značaja. Da ne spominjemo miris ručka iz susednog stana koji je nekako uspeo da se umuva kroz vaš otvoren prozor.

Ako nikada ranije ovakvi mirisi nisu kod vas izazivali gađenje ili nelagodu, a sada se to dešava veoma često, ovo može biti jasan znak da ste u drugom stanju.

8. Često mokrenje


Još jedan u nizu simptoma koji ne zaobilazi gotovo nijednu trudnicu, jeste nagon za učestalim mokrenjem.

Naravno da su hormonske promene zaslužne za pojavu i ovog simptoma koji se najčešće intenzivira oko 5. nedelje trudnoće.

Mokrenje može ponekad da bude i nevoljno, pa se u ovom slučaju preporučuje nošenje uložaka kako biste izbegli nezgode.

9. Averzija ili žudnja za nekom hranom

Baš danas vam se jede voćni jogurt od višnje sa komadićima banane. Otkud to, pitate se. Žudnja za određenom specifičnom hranom se javlja veoma rano u trudnoći i kod mnogih žena traje tokom svih devet meseci.

Averzija prema nekoj hrani nastaje usled mučnine koju izaziva i sama pomisao na nju. Ovaj simptom se obično gubi kako se bližite kraju prvog trimestra trudnoće.

10. Glavobolja


Burne promene hormonalnog statusa mogu da utiču i na razvoj glavobolje već na samom početku trudnoće.

Kao i ostali simptomi, najizraženiji je u ranoj trudnoći kada se telo još uvek prilagođava velikim hormonskim fluktuacijama.

Ako sumnjate da ste u drugom stanju, posavetujte se sa svojim doktorom oko bezbednih lekova i sredstava za ublažavanje glavobolje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *