4 razloga zbog kojih treba da posetite Beč ovog proleća

Jedna od najznamenitijih prestonica evropske kulture, Beč privlači turiste sa svih strana sveta već dugi niz godina.

Relativno blizu našoj zemlji, ovaj grad je, takođe, odličan izbor za kratka putovanja. Kako je Beč, međutim, nemoguće u potpunosti obići za samo nekoliko dana ili produžen vikend, predlažemo da ga ovog proleća posetite, kako biste makar započeli istraživanje svih njegovih znamenitosti – a ono što je sasvim sigurno, jeste to da ćete se u njega makar još jednom vratiti.

Gastronomska prestonica Evrope

Prvi razlog zbog kog treba posetiti Beč je, po svedočenju mnogih, gastronomska ponuda koja vas čeka maltene iza svakog ćoška.

Male krčme ili pabovi kriju različite ukuse piva, mogućnost da probate čuvene kobasice i kupus i druga nacionalna jela, čije arome će vas nesumnjivo oduševiti.

Ne smemo da zaboravimo ni slatkiše, po kojima je Beč posebno poznat, te neizostavno morate posetiti makar jednu poslastičarnicu i probati čuvenu saher tortu, a sasvim sigurno ćete se vratiti sa Mocart kuglama ili marcipanom kao slatkim suvenirima.

Dvorac Belvedere

Dvorac Belvedere, čiji naziv u prevodu znači „divan pogled“, zbog zaista sveobuhvatnog pogleda koji se pruža na Beč sa gornje palate, zaista zaslužuje svoj epitet jednog od najlepših dvoraca na svetu.

Upravo ova bečka znamenitost nezaobilazna je za posetu bez obzira na to posećujete li Beč prvi put ili mu se pak vraćate.

Belvedere je sastavljen od mnogih palata podeljenih u Donji i Gornji Belvedere, a barokna arhitektura ovog zdanja sa mnogim ukrasima zaista ostavlja utisak dvorca iz bajke i neminovno mami uzdahe.

Sagrađen u 18. veku, ovaj bečki dvorac poznat je i po svojim velelepnim vrtovima, među kojima se posebno izdvaja Alpski vrt. Sve zajedno krase fontane i statue takođe rađene u baroknom maniru.

Zoološki vrt i palata Šenbrun

Još jedna nezaobilazna palata za sve turiste jeste Šenbrun, sagrađen u 16-om, a sedište austrijskih careva u 17-om veku, čija arhitektura će vas sasvim sigurno vratiti u razdoblje carske Austrije.

Uvršten na listu Svetske kulturne baštine od strane Uneska, Šenbrun je pravi primer rokoko stila, dok se u njegovim parkovima i vrtovima može uživati u toku celog dana. Ovaj dvorac poseduje, pored veličanstvenog enterijera, i uređenu Botaničku baštu, ali i najstariji zoološki vrt na svetu i jedan od najvećih u Evropi, što sigurno ne biste smeli da propustite.

Bečka opera

Jedna od najpoznatijih svetskih opera, Bečka operska kuća oduzeće dah čak i onima koji nisu ljubitelji klasične muzike.

Prvobitno građena u stilu razdoblja neo-renesanse, a oštećena tokom Drugog svetskog rata, restauirana je neposredno posle i ponovo otvorena pedestih godina prošlog veka. Na njenoj sceni izvođene su opere svih svetski priznatih kompozitora.

Kako da najudobnije stignete do Beča?

Do Beča možete veoma lako i udobno doći i bez plaćanja avionskih karata koje znaju biti neuporedivo skuplje od ostalih načina prevoza. Ukucavanjem reference u svaki internet pretraživač – kombi prevoz Beč – brzo ćete uvideti da put do bečkih znamenitosti i divnog provoda ovog proleća ne mora mnogo koštati ni dugo trajati, te rezervišite svoje putovanje već danas i uživajte u čarima ove kulturne prestonice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *