5 načina da pronađete najbolje peškire za kupanje

Uz ogromnu ponudu peškira na tržištu koji poseduju različite karakteristike, teško je znati koji će peškiri opravdati njihov kvalitet. Saveti i trikovi stručnjaka iz laboratorija za tekstil  poslužiće va m da ne pogrešite pri kupovini. Evo o čemu posebno treba da vodite računa.

1. Proverite sadržaj vlakana!

Ako peškiri sadrže oznaku 100% pamuk, onda su oni najmekši i odlično upijaju. Ne fokusirajte se previše na premijum pamuk poput egipatskog. A evo zbog čega. Iako se takvi peškiri smatraju vrhunskim, oni nekada ne poseduju takvu mekoću ili izdržljivost kako se to tvrdi. Razlog tome jeste što proizvođači nekada stave jednu oznaku, a peškiri ne sadrže baš egipatski papmuk kako se to u oznaci navodi. No, potrošačima je uvek dostupna i druga mogućnost, a to je mešavina pamuka i poliestera. Često je jeftinija, brzo se suši i izdržljivija je.

2. Potražite karakteristike proizvoda!

Karakteristike peškira često mogu da budu vešto objašnjene, pa se potrošači lako zbune, zato evo nekoliko ključnih reči koje treba potražiti prilikom čitanja sastava peškira.

Ako piše da je češljani pamuk u pitanju, onda imajte na umu da se pamuk brusi kako bi se uklonila kratka vlakna čineći tkaninu mekšom i izdržljivijom. Duga i kratka vlakna su čvrsto uvijena, čineći petlje peškira jakim i glatkim. Ukoliko je naznačeno da je reč o proizvodu koji sadrži uvijena vlakna, to znači da je predivo petlje uvijeno. Visoko uvrtanje je izdržljivije, ali nisko ili nulto uvijanje povećava površinu kako bi peškir postao mekši i upijajući.

Hidrocotton, Microcotton, Aerocotton predstavljaju nazive marki proizvodnih procesa i ne treba ih mešati sa stvarnim vrstama pamuka, jer se ovim procesima zapravo povećava mekoća i upijanje.

3. Vizuelno pregledajte peškir!

To ne znači da bi trebalo da osetite i odmah jasno procenite mekanost peškira u prodavnici. U stvari, proizvođači mogu staviti premaze na peškire kako bi bili mekši, ali premaz će se skinuti tokom pranja. Umesto toga, uverite se da su ivice uredno presavijene i osigurane bliskim, sigurnim šavovima, jer to je znak dobre kvalitete izrade. Ovo sprečava habanje i može produžiti vek peškira. Zato se kupci često razočaraju kada primate da su im peškiri posle prvog pranja pohabani.

4. Uzmite u obzir težinu peškira!

Težina peškira se meri u gramima po kvadratnom metru. Generalno, što je veća težina, peškir je gušći i biće upijajući i plišaniji. 300-400 grama po kvadratnom metro se smatra lakim, 400-600 grama po kvadratnom metro je srednja težina, a najteži su oni od 600-900 grama. Najbolji rezultati na testovima izdržljivosti imaju peškiri u opsegu 500-700 grama po kvadratnom metru.

5.Uvek znajte šta tražite!

Kupovina je često stvar ličnih želja i zahteva, ali ako znate šta tražite onda će vam sve biti lakše. Ako želite super mekan, ultra upijajući peškir, potražite 100% pamuk sa gustim, plišanim petljama i rukom pređite po površini peškira.

Ako želite one peškire koji se brzo suše i koji su izdržljiviji, razmislite o mešavini pamuk-poli ili lakšoj tkanini sa niskim gomilom vlakana, odnosno razmislite o peškirima koji imaju kratke petlje. Pahuljaste petlje pomažu da peškir bude mekan i da brzo upija vodu, ali njegovo sušenje može da potraje duže i da se više haba tokom pranja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *