Sve što niste znali o zimskim gumama

Zimske gume su neophodnost u Srbiji prvenstveno zbog zakona koji predviđa da svako vozilo ima zimske gume tokom zimske sezone, kao i zbog učestalog snega tokom hladnijih meseci. Kao i sa svim stvarima u životu, desi se povremeno da naučite nešto novo iz oblasti iz koje mislite da znate sve ili bar većinu stvari. Ovaj tekst cće poslužiti da saznate nove stvari ili utvrdite već postojeće znanje o zimskim gumama i njenim karakteristikama.

  • Zimske gume nisu samo korisne tokom zimske sezone

Jedna od glavnih zabludi vezano za zimske gume je ta da su one funkcionalne samo po snegu. To je netačno zato čto one pomažu i u situacijama kada se javlja led na putevima tokom jutarnjeg mraza ili čak tokom dana sa kičom i susnežicom. To je zato što je sastav gume drugačiji u smislu da je mekši i da ima bolje prijanjanje tokom hladnog vremena što nije slučaj kod guma za sve sezone. Ovo čini zimske gume daleko boljim izborom od guma za sve sezone kada je u pitanju zimsko vreme.

  • Zimske gume su sigurnije od guma za sve sezone

Ako se fokusiramo na ime “gume za sve sezone” možemo pretpostaviti da mogu izdržati, pa, sve sezone. Ovo je jedino tačno ako ne vozite često ili u relativno mirnim uslovima. Mala količina snega i leda nije problem za gume za sve sezone, ali kada padne pozamašna količina snega, već mogu izgubiti svoje performanse samim tim što nisu predviđene za niske temperature koje često viđamo tokom hladnih meseci u Srbiji. 

Međutim, ako vremenske prilike u vašem okruženju omogućavaju da vozite gume za sve sezone, ima smisla da hoćete da ostanete pri njima jer i one rade dobar posao stabilizacije vašeg vozila tokom blago ledenih i sneznih uslova. 

  • Zimske gume su neophodne ako temperatura padne ispod 7 stepeni

Dešava se često tokom zimskog perioda da temperatura naglo padne i održi se na tim niskim nivoima nekoliko dana čak i nedelja. Univerzalne gume, tj. gume za sve sezone su odlična kupovina ako je to retka situacija u vašoj sredini. Međutim, ako se to dešava relativno često u hladnijoj polovini godine, zimske gume su zaista neophodne. Već smo pomenuli da se sastoje od mekšeg tipa gume te da bolje prijanjaju, ali još jedna stvar koja je vezana za ovo je to što ne postaju kruće na niskim temperaturama već održavaju svoja meka svojstva i prijanjanje. Isto kao što mi stavljamo rukavice i kapu tokom zime, tako morate “obući” i svoje vozilo za zimske uslove.

  • Pritisak zimskih guma se mora proveravati česce

Jedna od stvari koja može biti malo dosadna, ali je apsolutno neophodna je to da morate često proveravati pritisak vaših zimskih guma. Hladno vreme može umanjiti pritisak u našim gumama znatno više nego obični vremenski uslovi i zato je preporučljivo da ga proveravate bar jednom mesečno pa čak i češće. Ukoliko nemate u vozilu instaliran sistem za praćenje pritska guma, možete to uraditi na svakoj benzinskoj pumpi koja poseduje pumpu za gume. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *