Večita dilema u uređenju javnog toaleta: sušači za ruke ili papirni ubrusi

Prilikom uređenja toaleta u javnim prostorima, velika frekvencija korisnika zahteva odluku u dilemi sušači za ruke ili papirni ubrusi.

Neretko se polemiše oko toga koja od ove opcije je higijenska, te koja troši više enerije i novca, i zato smo mi tu da vam pomognemo prilikom izbora.

Šta je bolje za higijenu?

Smatra se da sušači za ruke sporije i slabije suše ruke od papirnih ubrusa, koji u potpunosti osuše ruke nakon pranja. Ovo je, međutim, samo delimično tačno.

Naime, stariji sušači za ruke nešto duže isušuju vlagu, dok noviji modeli to obavljaju brže od brisanja ruku bilo kojim materijalom. Pritom, savremene verzije ovog uređaja prečišćavaju okolni vazduh koji usisavaju, i iz njega izdvajaju sve patogene mikroorganizme i štetne bakterije, omogućujući tako korisniku da bezbedno i higijenski osuši ruke za kratko vreme.

Sa druge strane, papirni ubrusi se često u celini diraju mokrim rukama, te se tako prenose bakterije od drugih korisnika.

Stoga se po ovom parametru smatra da su električni sušači za ruke bezbedniji kada je higijena u pitanju, ali ako se ipak rešite za ubruse, vodite računa da nabavljate one koji nisu pakovani u obliku rolne i da obezbedite mehanizam koji omogućava da oni nekorišćeni ostanu netaknuti, zato kada se biraju sušači za kupatilo moramo obratiti posebnu pažnju i napraviti pravi izbor.

Koji izbor je jeftiniji?

Kada se govori o finansijama, smatra se da su sušači za ruke skuplja opcija. Ovo je samo inicajlno tačno.

Novac koji zahtevaju sušači za ruke pri samoj kupovini već se nakon godinu dana nadoknađuje. To pogotovo važi za novije modele, koji troše mnogo manje električne energije.

Takođe, kada su sušači za ruke jednom postavljeni, može se smatrati da je problem sušenja ruku do daljnjeg rešen, što nije slučaj sa papirnim ubrusima koji zahtevaju stalnu zamenu. Tome doprinosi i podatak da gotovo 100% korisnika javnog toaleta troši više ubrusa nego što je to realno potrebno, te se po pitanju uštede i finansija sušači za ruke izdvajaju kao neuporedivo bolja investicija.

Koja opcija je ekološka?

Kako iz godine u godinu stanovništvo svih zemalja postaje i ekološki svesnije, prilikom ove vrste dileme sušači za ruke će odneti definitivnu pobedu.

Naime, sirovine i utrošak energije potrebne za proizvodnju papirnih ubrusa neuporedivo je veći u odnosu na pravljenje ovog električnog uređaja, ali i potrošnje njegove energije koja je, kako smo već pomenuli, svedena na minimum.

Stoga, ukoliko se borite da i na ovaj način sačuvate našu planetu, treba da znate da su u okviru ove nedoumice sušači za ruke ekološki izbor.

Šta se lakše uklapa u enterijer?

Na samom kraju, ali ne i najmanje važan, jeste estetski kriterijum. Može se smatrati da ga ni sušači za ruke ni papirni ubrusi ne mogu do kraja zadovoljiti, ali istina jeste da i jedna i druga opcija mogu biti dobro iskombinovane sa ostalim elementima ukoliko se, primera radi, bira njihova boja.

Tako se i sušači za ruke i mehanizam za papirne ubruse mogu birati u različitim neutralnim nijansama, poput bele, bež, crne ili sive, koje se mogu uklapati sa bojom pločica ili pak okvirom ogledala, a sve u zavisnosti od ukusa i detalja koji oplemenjuju enterijer.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *