5 namirnica za jačanje imuniteta 

U poslednje vreme, svet je više nego inače zainteresovan za namirnice koje će omogućiti jačanje imuniteta. Razlog ovome jeste ekspanzija korona virusa koji trenutno predstavlja ogromnu pretnju svakome ko ima narušeno zdravlje ili hronične zdravstvene probleme. 

U ovom tekstu predložićemo neke osnovne namirnice koje bi valjalo da konzumirate kako bi ojačali svoj imunitet i kako bi izbegli prehladu i grip tokom ove sezone

 

Važnost zdrave ishrane: 

Pridržavanje zdrave ishrane je prvi korak koji možete da preduzmete za prirodno jačanje imuniteta. Međutim, ukoliko želite, čitav proces možete da ubrzate konzumiranjem određene hrane koja sadrži specifična svojstva za jačanje imuniteta.

Izuzetne promene vremena i nestandardna godišnja doba ove godine možda su nam donela predah od hladnoće, ali su nas učinila i podložnim prehladi, kašlju i virusima. 

Ljudi sa slabim imunološkim sistemom moraju se najviše suočiti sa sezonom gripa, a kako stvari stoje i pandemije korona virusa kojoj se ne nazire kraj. i bez straha od koronavirusa i sezonskog gripa, važno je voditi računa o svom zdravlju i sprečavanju svih infekcija na najbolji mogući način. 

Ovo ćete najbolje postići zdravom ishranom jer je pridržavanje zdrave ishrane prvi korak koji možete preduzeti za prirodno jačanje imuniteta. Međutim, proces možete ubrzati određenom hranom koja sadrži specifična svojstva za jačanje imuniteta. 

U nastavku sugerišemo na 5 namirnica koje prirodno mogu da utiču na jačanje imuniteta:

 

1. Citrusno voće

Poznato je da bela krvna zrnca štite vaše telo od uobičajenih infekcija i bolesti, ali telo nije u stanju da ih sam proizvede. Veruje se da vitamin C pokreće proizvodnju belih krvnih zrnaca. Dakle, svakodnevno uzmite citrusne voće poput limuna, narandže i grejpa kako biste povećali unos vitamina C.

 

2. Brokoli

Povrće zelene boje sadrži vitamin A, vitamin C, vitamin E i puno vlakana. Takođe je bogat antioksidnsima – I kada se sve ove osobine uzmu u obzir, one brokoli čine odličnom namirnicom za jačanje imuniteta.

 

3. Beli luk

Poznato je da beli luk pruža brojne zdravstvene koristi. Beli luk može pomoći u regulisanju krvnog pritiska i pomaže čišćenju krvnih sudova. Rane civilizacije su koristile beli luk za suzbijanje bakterijske infekcije i gripa.

 

4. Đumbir

Gingerol, jedinjenje koje se nalazi u đumbiru veoma je efikasno protiv kašlja, grlobolje i drugih upalnih bolesti. Đumbir takođe može pomoći u snižavanju i stabilizaciji nivoa holesterola.

 

5. Kurkuma

Kurkuma se koristila u lekovima za borbu protiv upale i infekcija vekovima. Drevni lekovi dokazuju da je kurkuma, koja sadrži velike količine jedinjenja kurkumina, bogata antioksidansima, koji takođe pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja, raka i Alzheimerove bolesti.

Prevencija je bolja od lečenja – to smo svi čuli već toliko nekoliko puta. Vreme je da se to iskoristi u ovom kritičnom periodu pandemije virusa i rasprostranjenog gripa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *