child-1522870_640

Kako se pripremiti za vrtić?

 

Ako ste odlučili da vaše dete upišete u vrtić pre toga biste trebali da znate nekoliko stvari. O tome šta treba uraditi pre polaska u vrtić, šta treba kupiti i kako pripremiti dete za polazak u isti ćemo pisati u daljem tekstu. 

 

Papirologija

Danas je vrlo teško upisati dete u državni vrtić, najveće šanse imaju, naravno, roditelji koji su zaposleni. Dakle, ako su oba roditelja zaposlena dete će najverovatnije dobiti mesto u nekom od vrtića u gradu gde živite. Roditelji gde jedan roditelj nije zaposlen dobijaju manje šanse za upisivanje svoje dece u vrtić. Ali, ako ste vi jedni od roditelja čije dete kreće od Septembra u vrtić prvo što treba da uradite jeste da dostavite svu potrebnu papirologiju kako bi se vaše dete zavelo u sistem kao dete koje kreće u taj vrtić. Kada ste to sve uradili čekate septembar i prvi dan vrtića.

 

Priprema dece za vrtić

Nekoj deci pada malo teže odvajanje od roditelja nego drugoj deci. Ako ste primetili da je vaše dete dosta vezano za ukućane i teško se odvaja od vas možda je vreme da počnete da pripremate dete na ideju vrtića i druženja sa drugom decom. Prvo je potrebno da sa detetom pričate i objašnjavate kako će to sve da izgleda, ispričajte mu sve lepe stvari o vrtiću i o grupi u kojoj će biti. Pričajte mu o deci koju će upoznati i igrati se sa njima, pričajte o raznim igračkama koje tamo imaju, dvorištu punom spravica za penjanje i trčanje i pričajte im o divnim vaspitačicama koje će čuvati vaše dete. Kada ste sve to ispričali i kada je dete posle nekoliko dana to sve zapamtilo onda je potrebno da se dogovorite sa vaspitačicom da dete postepeno dovodite u vrtić. Prvih par dana neka to bude na sat ili dva, nakon toga do ručka, a posle toga već možete da ostavite dete i da prespava. Kada idete ovakvim koracima vrlo je verovatno da će dete lakše prihvatiti vaše odlaženje i ostavljanje deteta u vrtiću.

 

Da li su rančevi za vrtić neophodni?

Mnogi roditelji misle da je suvišno da se detetu kupuju rančevi za vrtić, ali postoje i mnogi koji misle da to doprinosi razvijanju detetove samostalnosti. Ritual je da svako jutro kada se dete obuče za vrtić stavi ranac na leđa i krene. U rancu za vrtić ne mora da bude ništa posebno, neka ga dete samo spakuje. Tu će se verovatno naći detetove omiljene igračke sa kojima voli da se igra i koje će moći da pokaže drugoj deci ispred grupnih vrata kada se preizuvaju u patofne (koje takođe treba kupiti) za početak dana. Pored toga što dete može da stavi svoje igračke u ranac za vrtić tu možete i vi da stavite kesu sa rezervnim stvarima u slučaju da se desi neka nezgoda i da dete može da se presvuče. 

Polazak u vrtić je veliki korak za vaše dete, a vi treba da se potrudite da vašem detetu bude što prijatnije i da se oseća dobro kada odlazi u vrtić. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *