7 odgovora u vezi monitora i tastature koji vam mogu koristiti

Možda je neko od vas ekspert za delove računara ili možda je baš školovani stručnjak za njih. Šta da rade oni koji nisu toliko upućeni u prednosti i mane određenih delova. Evo odgovora na neka pitanja koji će vam verovatno biti od koristi prilikom korišćenja  tastaturi ili monitora.

Koje su prednosti korišćenja tastature sa mehaničkim dugmićima?

Tastature sa mehaničkim tasterima nude veću tačnost i preciznost u kucanju. Pošto dugmad mehaničkih tastatura imaju veću dubinu klizanja, omogućavaju korisnicima da se lakše prilagode. Mehaničke imaju bolju osetljivost na dodir, što znači da će na njima biti manje pogrešnih klikova. Ove tastature obično imaju duži vek trajanja i preporučljivo je zameniti dugmad tek kada dođe vreme.

Koji je optimalni odnos između veličine monitora i udaljenosti od njega?

Optimalni odnos između veličine i udaljenosti od njega je da se on nalazi na udaljenosti od oko jednog metra od korisnika. Ova udaljenost omogućava korisniku da vidi ceo ekran bez napora, sa minimalnim uglom gledanja. Ovo je takođe idealno rastojanje za smanjenje zamora očiju usled dugotrajnog gledanja na monitor.

Kako mogu da zaštitim svoj monitor i tastaturu od prašine? 

Koristite čistu, suvu krpu da očistite ekran monitora i tastaturu. Takođe, kupite zaštitnu foliju za ekran i tastaturu da biste ih zaštitili od prašine, prljavštine i oštećenja. Uklonite nečistoće iz tastature i monitora između čišćenja pomoću četkice za prašinu. Koristite pamučne maramice i posebne čistke za čišćenje ekrana. Koristite toplotne zaštitne poklopce za tastaturu da biste je zaštitili od toplote.

Kako mogu da povežem tastaturu i monitor? 

Priključite tastaturu u USB priključak na računaru ili laptopu. Ako imate HDMI ili DVI kabl za monitor, priključite ih u odgovarajuće ulaze na računaru ili laptopu.  Ako imate VGA kabl, priključite ga u odgovarajući VGA ulaz. Ako imate audio kabl, priključite ga u odgovarajući audio ulaz na monitoru. Ukoliko koristite wireless tastaturu, pratite uputstva da biste je povezali sa računarom ili laptopom.

Koji je najbolji tip monitora za gaming? 

Najbolji tip za igre je onaj velikog formata sa velikim vidnim poljem. Takođe, on treba da ima brz odziv i visoku rezoluciju. Monitor takođe treba da ima višeslojni panel, koji omogućava bolju razliku kontrasta i boja. Takođe bi trebalo da ima opciju prikazivanja pet slika u sekundi.

Koje dodatne funkcije nude tastature? 

Tastature mogu imati niz dodatnih funkcija, uključujući: numeričke tastere, multimedijalne tastere, tastere za prečice, tastere sa dodatnim dugmadima, programabilne tastere i osvetljenje tastature. Takođe, neke imaju dodatne funkcije, kao što su: višestruke podele, integrisani čitač kartica, pokretni paneli i priključci za slušalice.

Kako mogu da prilagodim tastaturu da odgovara mojim potrebama?

Prvo obratite pažnju na položaj klizača i tastera. Postavite klizače tamo gde vam je najudobnije i postavite tastere u položaj koji najbolje odgovara vašim prstima. Promenite boju osvetljenja tastature tako da prija vašim očima. Neki modeli tastatura imaju opciju promene osvetljenja tastature. Uredite prilagođene makroe da biste olakšali rutinske zadatke. Dodajte dodatna dugmad na tastaturu i prilagodite ih svojim potrebama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *