Šta su polipi u materici i kako se dijagnostikuju?

Polipi u materici su mali izrastaji tkiva koji rastu unutar zidova materice. Ovi izrastaji se obično javljaju kod žena u reproduktivnom dobu, a najčešće su benigni, tj. nekancerogeni. Međutim, u nekim slučajevima mogu biti kancerogeni ili predstavljati faktor rizika za rak endometrijuma.

Simptomi polipa u materici mogu varirati, a neke žene neće ni primetiti prisustvo polipa. Međutim, u nekim slučajevima mogu izazvati krvarenje izvan menstrualnog ciklusa, produženo menstrualno krvarenje, bol u karlici, bolne ili teške menstruacije, kao i probleme sa plodnošću.

Dijagnostika polipa u materici obično uključuje ultrazvuk, histeroskopiju ili biopsiju endometrija. Ultrazvuk može otkriti prisustvo polipa u materici, dok histeroskopija predstavlja postupak koji se obavlja pod anestezijom i koji omogućava lekaru da direktno pregleda unutrašnjost materice. Biopsija endometrija se koristi kako bi se uzorkovali delovi tkiva endometrija radi dalje analize pod mikroskopom, kako bi se utvrdio eventualni maligni potencijal polipa.

Ukoliko se dijagnostikuje prisustvo polipa, lečenje obično uključuje hirurško uklanjanje polipa. Ovaj postupak se najčešće obavlja histeroskopski, pri čemu se polip uklanja pomoću instrumenta koji se uvodi kroz vaginu i grlić materice. U većini slučajeva, hirurško uklanjanje polipa je uspešno u lečenju simptoma i poboljšanju plodnosti.

Konačno, polipi u materici su čest problem kod žena u reproduktivnom dobu i mogu uticati na plodnost i zdravlje materice. Stoga, ukoliko primetite bilo kakve simptome ili sumnjate da imate polip, važno je da se obratite svom ginekologu kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo lečenje.

Kada se preporučuje uklanjanje polipa?

Uklanjanje polipa na materici se preporučuje u sledećim situacijama:

  • Ako polip uzrokuje simptome: Ako imate neobično krvarenje između menstrualnih perioda, tešku ili bolnu menstruaciju ili bol u karlici, važno je da se obratite svom ginekologu kako bi se utvrdilo da li su ovi simptomi posledica polipa. Ukoliko se utvrdi da jesu, tada se preporučuje hirurško uklanjanje polipa.
  • Ako polip utiče na plodnost: Polipi u materici mogu uticati na plodnost tako što ometaju implantaciju oplođene jajne ćelije ili sprečavaju normalan protok sperme kroz matericu. Uklanjanje polipa može pomoći u poboljšanju plodnosti.
  • Ako postoji rizik od karcinoma endometrijuma: Iako su polipi u materici obično benigni, u nekim slučajevima mogu biti kancerogeni ili predstavljati faktor rizika za rak endometrijuma. Ukoliko se utvrdi da postoji rizik, lekar će preporučiti hirurško uklanjanje polipa.

U svakom slučaju, odluka o uklanjanju polipa zavisi od pojedinačnog slučaja, simptoma i faktora rizika. Važno je da se obratite svom ginekologu i dobijete savet o tome da li je potrebno uklanjanje polipa i kada bi to trebalo uraditi.

Koliko izgleda oporavak nakon uklanjanja polipa 

Oporavak nakon uklanjanja polipa iz materice varira od osobe do osobe i zavisi od veličine polipa, vrste procedure koja je izvršena i opšteg zdravstvenog stanja pacijenta. Ukoliko se polip uklanja laparoskopskom procedurom, oporavak je obično brži i lakši.

Uobičajeno, nakon uklanjanja polipa, pacijentica se vraća kući istog dana ili sledećeg dana, u zavisnosti od vrste procedure koja je izvršena. U narednim danima, mogu se javiti bolovi u donjem delu stomaka i manja krvarenja, koja obično traju nekoliko dana. Lekar će propisati adekvatne lekove za ublažavanje bola i uputiti pacijenticu kako da se brine o sebi tokom oporavka.

Ukoliko se polip uklanja histeroskopskom procedurom, lekar može preporučiti nekoliko dana odmora nakon zahvata kako bi se izbegao napor i aktivnost koja može izazvati krvarenje. Takođe, može se preporučiti izbegavanje seksualnih odnosa i korišćenje tampona tokom prvih nekoliko dana nakon zahvata.

Ukoliko se pojave neobični simptomi poput povišene temperature, jake bolove ili obilnija krvarenja, važno je da se odmah obratite svom lekaru. Važno je takođe napomenuti da će lekar obavestiti pacijenticu o svim mogućim komplikacijama koje se mogu javiti nakon uklanjanja polipa i kako ih sprečiti ili lečiti, ukoliko se pojave.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *