8 stvari koje ne smete propustiti u Stoun Taunu

Stoun Taun je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija u čitavoj Tanzaniji. Nalazi se na ostrvu Zanzibar, tačnije u Zanzibar sitiju.

Predstavlja stari deo grada, poznatiji pod nazivom Mi Mongve.

Mi Mongve je bio od velike važnosti još od doba kada su njime vladali sultani, a svoju političku važnost je zadržao i tokom vladavine britanskog kolonijalizma. Zato ćete ovde i te kako osetiti uticaje različitih kultura, ali upravo je to ono što Stoun Taun čini toliko jedinstvenim.

Napravili smo za vas listu stvari koje morate probati, videti i osetiti u Kamenom gradu da biste doživeli njegov duh na pravi način.

1)    Probajte zanzibarsku tradicionalnu kuhinju

Zanzibarska kuhinja je veoma specifična. U njoj dominira veliki broj začina. Ovo ostrvo je inače u istoriji bilo poznato kao jedan od najvećih izvoznika začina u svetu, što je i danas njima jedan od glavnih izvora prihoda.

Najbolju, a ujedno i najjeftiniju hranu ćete naći upravo na pijaci. To je najbolji način da upoznate gastronomiju ovog ostrva. Na pijaci hranu spremaju i kuvaju pred vama, i oni to rade tako vešto i brzo da i to turistima dođe kao atrakcija.

Jedno od najpoznatijih takvih mesta jeste Forodhani gardens noćna pijaca. Ova pijaca se nalazi odmah pored mora. Prodavci na tezgama prodaju specijalitete zanzibarske kuhinje kao što su zanzibarska pica, kebab, grilovana kasava, pečeni krompir i kukuruz.

2)    Obiđite Sultanovu palatu i Kuću čuda

Sultanova palata je jedna od istorijski najbitnijih građevina na Zanzibaru. Nalazi se u blizini Kuće čuda. Sultanovu palatu je izgradila porodica Zanzibarskih sultana koja je tada vladala. Uništena je tokom Anglo-Zanzibarskih ratova na samom kraju devetnaestog veka.

Nakon toga je obnovljena ali joj je u devetnaestom veku promenjeno ime iz Sultanove palate u Palatu ljudi i bila je sedište vlade. Tokom devedesetih je postala muzej u kome su izloženi bitni predmeti Zanzibarske sultanske porodice.

Kuću čuda je sagradio  Barghash bin Said, drugi Zanzibarski sultan 1883. godine. Smatra se kućom čuda zato što je ovo prva zgrada na ostrvu u kojoj je uvedena struja i lift. Sada predstavlja muzej svahili kulture.

Ova građevina je napravljena u omanskom stilu, sa namerom da stanovnicima Zanzibara predstavi tadašnju veliku moć sultana. Starost kuće, a i velika posećenost (godišnje je poseti preko 30 000 turista) su uticali na to da se deo krova uruši 2012. godine. Tada su izgubljeni mnogobrojni značajni relikti.

3)    Prošetajte do kuće Fredija Merkjurija

Jeste li znali da je frontmen jedne od najvećih rok grupa svih vremena, Fredi Merkjuri, rođen upravo u Zanzibar sitiju? Njegova porodica je živela u ovoj kući sve do 1964. godine, kada se zbog sigurnosnih razloga preselila za vreme Zanzibarske revolucije.

Kuća je nažalost zatvorena za turiste. Možete ispred kuće videti veliku žutu tablu koja ispred nje štrči i na kojoj piše da je ovde nekada živeo Fredi.

Ako vas zanimaju suveniri vezani za frontmena grupe Queen, posetite restoran Fredija Merkjurija, koji je po njemu dobio naziv, ali koji generalno nema veze sa njim. Kuća i restoran su dva odvojena mesta.

4)    Probajte najbolju kafu u Zanzibarskoj kući kafe

Zanzibar coffee house zapravo predstavlja jedan od najluksuznijih apartmana na Zanzibaru. Ima odličnu lokaciju, u samom srcu Stoun Tauna. To je jedna istorijska građevina sa nekoliko odlično opremljenih soba sa divnim pogledom na Kameni grad.

sunset-3753738_640

Uz to, predstavlja jedno od najboljih mesta za ispijanje kafe na ostrvu. Kafić se nalazi na donjem spratu. Veliki broj turista uslužuju obučeni barmeni koji domaću kafu kuvaju po tradicionalnoj recepturi.

Kafa je jedan od simbola Zanzibara, tako da gde god da je popijete dobićete domaći proizvod. Ukus će vas zasigurno oduševiti, jer naša nepca nisu navikla na toliki kvalitet kada je kafa u pitanju.

5)    Cenkajte se na Darajani pijaci

Zanzibarci Darajani pijacu nazivaju Marikiti Kuu, što u prevodu sa svahili jezika znači glavna pijaca. Dakle, ovo je najveća pijaca u Stoun Taunu, a ujedno i najstarija. Na istom mestu se nalazi više od veka, iako se vremenom širila i modernizovala.

Na ovoj pijaci ćete većinom naići na hranu, gde takože možete probati tradicionalne zanzibarske specijalitete. Ali pored toga mnogobrojnim tezgama ćete moći kupti suvenire, odeću, čak i elektroniku.

Cenkanje se smatra praktično običajem na ovom ostrvu. Ako prihvatite prvu ponuđenu cenu, to znači da ste uvredili prodavca. Naročito turistima mogu nuditi nerealno visoke cene, ali nemojte da vas to brine, uvek možete ponuditi manju cenu. Savetujemo vam da ni tu ne preterate, jer se preniska, kao i previsoka cena može smatrati uvredom.

Pijaca je jedno od najboljih mesta gde možete upoznati kulturu i način života ovog naroda. Stoga, slobodno se prepustite u razgovor sa lokalnim stanovništvom. Oni će vam rado pružiti savete i proćaskati sa vama, a uz to i malo smanjiti cenu robe.

6)    Probajte začinjene čajeve

Kod nas je običaj da se u čaj dodaje limun, šećer ili med, ali Zanzibarci su od toga napravili čitavu umetnost. Ništa nije toliko specifično za ovo nesvakidašnje ostrvo kao začinjeni čaj.

Oni mogu biti, gorki, kiseli, slatki, pa čak i ljuti. Sve zavisi od vaših ličnih preferencija. U čajeve se dodaje cimet, zvezdasti anis, klinčić, čili, kurkuma… šta god poželite.

Upravo u njihovoj kulturi ispijanja čajeva se vidi fuzija britanskog kolonijalizma sa uticajem dalekog istoka. Zato su čajevi neočekivano ukusni, isprva pomalo čudni, ali na ovako dobre stvari ćete se brzo navići.

7)    Posetite nekadašnju pijacu robova

Zanzibar je u istoriji ostao zapamćen kao jedna od najvećih pijaca robova na svetu. Svaki dan su se ovde obavljale kupovine robova. Iako ovo nije najlepši deo istorije, vredi da saznate nešto i o njemu.

Nekadašnja pijaca je pretvorena u muzej, koji prikazuje na koji način su crnci bili tretirani u vekovima iza nas. Ova tura zbog toga pojedinima može biti posebno potresna. Danas se muzej nalazi pod zaštitom UNESKO-a.

Cena ulaska u muzej je oko 4,5 evra.

Preporučujemo vam da posetite i pećine u kojima su držali robovi pre nego što bi ih odveli na pijacu. Nalazi se ispod prodavnice suvenira.

8)    Obiđite Zatvorsko ostrvo

Iako se ne nalazi baš u samom Stoun Taunu zaslužuje da se nađe na listi zato što obilazak Zatovrskog ostrva iliti Prison island-a je jedan od najčešćih izleta svih koji se nađu u Zanzibar sitiju.

Građevine na ovom ostrvu, naime, više nemaju funkciju zatvora, već rezervata za velike kornjače. One su poklon Zanzibaru od guvernera Sejšela. Zakonom su zaštićene zato što su ih lovokradice, pa čak i neki turisti uzimali iz rezervata, što je ih je dovelo do ivice opstanka. Na svu sreću, danas je situacija znatno bolja.

Nema potrebe da unapred rezervišete karte da biste posetili ovo ostrvo. Možete se na licu mesta dogovoriti sa lokalnim vodičima da vam organizuju izlet po veoma povoljnim cenama. Cena prevoza je obično između 10 i 15 evra, a karta za ulaz u rezervat oko 4 evra.

Pored bivšeg zatvora na Zatvorkom ostrvu se nalazi i nekadašnja bolnica, odnosno karantin. Ako vas zanima istorija Zanzibara možete je obići, jer i ona važi za jednu od turističkih atrakcija.

Cene putovanja na Zanzibar se kreću od oko 899 Eura.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *