Ako planirate da ugradite fasete, ovo morate da znate

Radimo na svom izgledu zbog samopouzdanja, zbog ličnog dobrog osećaja, zbog toga što će neke stvari krenuti na bolje, kada se i mi promenimo.

Svi oni koji su se susreli sa pojmom faseta, imali su neki problem. Naime, obično su to okrnjeni zubi, žuti ili  neugledni. Iako je ovde estetski momenat možda primarni, postoji i mnogo drugih razloga zašto se ljudi odlučuju za fasete. Ukoliko vi pripadate toj grupi, onda vam u nastavku predstavljamo nekoliko važnih činjenica koje će vam pomoći da se možda pre odlučite za fasete.

Minimalno štećuje zub 

I faseta, kao krunica mora da se ugradi naravno. I naravno da mora da se bruši zub, međutim to brušenje je minimalno. U slučaju ugradnje fasete zub se gotovo i ne oštećuje na bilo koji način. Kada se ugrađuje krunica zub se značajno više bruši, gotovo do neprepoznatljivosti. Svi oni koji imaju mogućnost da biraju, pre se odlučuju za fasete, nego za krunice. 

Možete samo na zdrave zube 

Fasete možete ugraditi samo ako imate zdrave zube. Sva minimalna oštećenja se ne računaju kao kvarovi, ukoliko je vaš zub zdrav, a to vam može jedino reći stomatolog. Fasetama se popravljaju samo neka minimalna oštećenja na zubima, ali koja su primetna ili koja vam smetaju. Žuti zubi ili zubi koji ne izgledaju lepo na oko se ne vode kao nezdravi zubi i upravo zbog tih razloga se i ugrađuju fasete. 

Fasete služe i da ojačaju zube 

Kao što smo rekli i na samom početku, fasete su više estetski trik da se tako izrazimo. međutim, fasete i te kako služe da ojačaju i očvrsnu zube. Zubi su nakon faseta funkcionalniji, što je jako važno svakome ko ih ugrađuje, a posebno onima koji su imali nekih problema i kojima je to što su im zubi bili okrnjeni ili minimalno oštećeni jako smetalo. Promene su odmah vidljive nakon ugradnje faseta, ali se i i te kako osećaju. 

Morate imati dobru prognozu po pitanju oralnog zdravlja

Ono što je jako važno da znate kada je ugradnja faseta u pitanju jeste da morate da imate ne samo zdrave zube, nego da vam prognoza bude dobra kada je u pitanju oralno zdravlje. Dakle, ukoliko vaš stomatolog primeti da se nešto dešava sa vašim zubima ili da se lako kvare ili da neki zubi ipak nisu toliko zdravi i da će se u nekom trenutku u kratkom vremenskom periodu u budućnosti pokvariti, onda vam neće savetovati da ugradite fasete. Zato je jako važno da pronađete dobrog stomatologa, koji će znati šta je tačno vama potrebno, ali i koji će napraviti dobru prognozu. 

Fasete su skuplje od krunca 

Još jedna jako važna stvar svima jeste cena. Ono što se možda odmah primetiti jeste da su fasete skuplje od krunica. Međutim, ovo jeste velika investicija, ali se svakako fasete se ne ugrađuju uglavnom na sve zube, možda tek na nekoliko, odnosno na onim zubima na kojima postoji neki problem. 

Fasete se lakše ugrađuju 

Pored toga što se zubi manje bruše, procedura ugradnje faseta je jednostavnija. I to je ono što nam svima prija, jer sve što želimo jeste da se što manje zadržimo kod zubara i da nam bude što prijatnije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *