Detoksikacija organizma za vreme trajanja slava

Tokom zimskog perioda, naročito od decembra do februara,  često smo gosti na slavama. Bogate trpeze domaćina pune najrazličitije hrane privlače kao magnet, pa se dešava da jedemo i pijemo mnogo više nego što smo navikli, što, pored kajanja, ima i negativne posledice na organizam.

Iako to prvo primetimo, nekoliko kilograma viška najmanji je problem, a mnogo veći je nagomilavanje toksina u telu, pa bivamo prinuđeni da u ishranu uvedemo namirnice za detoksikaciju da bi organizam očistili od otrova. 

Šta je detoksikacija zapravo?

Da bismo povratili ravnotežu posle višednevnih preobilnih obroka i neminovnog porasta kilaže, moramo pokrenuti proces izbacivanja toksina iz našeg organizma. Verovatno i sami znate šta to znači: neophodno je iz ishrane izbaciti proste ugljene hidrate, prvenstveno šećer, soli, zasićene masne kiseline i zameniti ih hranom koja će očistiti telo, a to su namirnice za detoksikaciju. U svakodnevnu ishranu morate uvrstiti namirnice koje su prirodni antioksidansi, kao što su limun, cvekla, beli i crni luk… Sada kada znate šta je detoksikacija, znate i šta vam je činiti.

Period oporavka tela od previše jela i pića uspešno ćete započeti uz napitak za detoksikaciju, koji možete pripremiti sami po receptu drugarice ili sa interneta. 

Koje su namirnice za detoksikaciju najbolje?

Period slava i dalje traje, ali pokušajte da se bar između dve slavske trpeze hranite zdravim namirnicama koje će pokrenuti metabolizam, osloboditi vas viška kilograma i što je najvažnije započeti proces detoksikacije tela.  

  • Zeleni čaj

Ovo je pouzdan saveznik svake dijete koji ujedno čisti telo od toksina, jer sadrži obilje antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale sprečavajući ih da nanesu štetu organizmu. Redovnom upotrebom zelenog čaja brzo ćete upoznati sve njegove blagodeti .

  • Beli luk

Ukoliko vam ne smeta zadah koji će posle konzumiranja ostati, ili imate mogućnost da nekoliko dana ostanete u kući, svakako se odlučite za konzumaciju belog luka, koji je vekovima poznat kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta zbog svojih antibiotskih svojstava. Proveren recept je uzimati ga rano ujutru uz čašu vode, obavezno na prazan stomak.

  • Špargla

Izuzetno je bogata vitaminima i mineralima neophodnim za normalno funkcionisanje organizma, izbacuje sve toksine iz tela, naziva se i čuvarem srca, a što je vise nego dovoljno da je uvrstite na svoj dnevni meni.

  • Maslinovo ulje

Postoji  veliki broj odličnih razloga i preporuka da obično suncokretovo ulje zamenite maslinovim, ukoliko to već niste učinili. Maslinovo ulje, naročito hladno ceđeno, čisti i regeneriše jetru što ima pozitivan uticaj na celokupno funkcionisanje organizma. Pored toga, podstiče peristaltiku creva, pa će vam poboljšati varenje, što vam je i potrebno posle perioda prejedanja.

Suplementi kao pomoć u detoksikaciji

Vrlo često će vam, uz zdrave namirnice, biti potrebna i pomoć suplemenata da biste brzo i efikasno povratili ravnotežu u svom organizmu.

zena-drzi-smuti

Napitak za detoksikaciju organizma, sa ukusom zelenog čaja, koji uspešno eliminiše nagomilanu tečnost, ali i sve toksine iz tela pravo je rešenje u ovakvim situacijama. Eliminacijom toksina uspostavljaju se normalne fiziološke funkcije koje su bile usporavane dejstvom štetnih materija, kao što su toksini, čija je koncentracija znatno povećana posle obilnih obroka karakterističnih za ovaj period. Bogat aktivnim prirodnim komponentama, napitak za detoksikaciju obezbeđuje telu dodatni izvor energije što poboljšava opšte stanje i fizičku kondiciju.

Nemoje zaboraviti ni na suplement sa jabukovim sirćetom, koji je efikasan u smanjenju apetita i detoksikaciji organizma, a nezamenljiv je za ubrzavanje metabolizma, kod redukcionih dijeta, za smanjenje nivoa masti u krvi, sprečavanje iscrpljenosti i umora i stimulaciju imuno sistema.

Sada kada znate šta je detoksikacija i kako da je sprovedete, sledite neke od gore pomenutih saveta, i verujemo da ćete efikasno osloboditi svoje telo od toksina, a svoj organizam vratiti u ravnotežu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *