Ako ste ljubitelji motora evo šta možete voziti sa AM kategorijom

 

Ako ste ljubitelji malih, unikatnih i lakih četvoročotkaša, mopeda ili tricikala čiji motor ne prelazi snagu od 50 kubika, možda je vreme da polažete vožnju i novac uložite u odgovarajući model. Iako je upravljanje ovim vozilima znatno lakše od vozila iz drugih kategorija – biće vam potrebna odgovarajuća dozvola.

AM kategorija – Kako do vozačke dozvole 

Prema zakonu Republike Srbije i pravilniku o bezbednosti u saobraćaju, do vozačke dozvole za AM kategoriju možete doći poprilično brzo. Sve što je potrebno da ispunite jeste da prikupite niz dokumenata, ali i da položite teorijsku i praktičnu obuku. 

Kada je u pitanju AM kategorija obuka može da traje duže ili kraće, zavisno od toga da li već posedujete vozačku dozvolu. Ako je to sličaj, onda će vam biti potrebno samo po 7 časova teorijske i praktične obuke, lična karta, lekarsko uverenje i fotokopija dozvole za B kategoriju. No, u suprotnom, procedura može da potraje. Tada je neophodno da odslušate 40 časova teorije u trajanju od po 45 minuta, izvadite lekarsko uverenje, prođete obuku iz Prve pomoći i započnete 7 časova prakse. Sa položenim ispitima za AM kategoriju moćićete da dobijete probnu vozačku dozvolu koja važi 2 godine. 

U pitanju su dozvola za vozila sa 2, 3 ili 4 točka čija masa ne prelazi 350 kg i koja se ne kreću brzinom većom od 45 km po satu. Da bi bilo jasnije – to su vozila namenjena uglavnom za prevoz jednog lica, sa malom potrošnjom benzina, prikladnim cenovnim rangom nabavke i sjajnom mogućnosti parkiranja u uskim poručjima. 

Sa koliko godina imate pravo da polažete za AM kategoriju

Već sa 15 godina možete učiniti prvi korak i započeti obuku. Ali pravo polaganja imaćete tek sa navršenih 16 godina. Treba napomenuti da je prilikom upisa obavezno prisustvo staratelja ukoliko ste maloletno lice.

Kako se vrši praktična obuka i koja je cena polaganja

U većini auto škola, praktična obuka se vrši na laganom skuteru do 50 kubika. Tokom obuke potrebno je da savladate vožnju na poligonu, u naseljenom i nenaseljenom mestu. Cena polaganja zavisi od toga da li već posedujete dozvolu za B kategoriju. Otprilike, moraćete da iskeširate između 20 i 60 hiljada dinara. 

Zašto je važno da imate dozvolu za AM kategoriju

Kada uporedite cifru polaganja sa kaznom za vožnju vozila iz AM kategorije bez dozvole – lako možete uočiti da je u pitanju korektan iznos, isplativ svakom. 15 dana zatvora ili kazna do 2000 evra ne zvuči nikome primamljivo. 

Ipak, bez obzira na to – mnogi ljubitelji lakih motora izbegavaju polaganje vožnje i upravljaju ovim vozilima bespravno. A kao rezultat toga nastaje znatan broj nesreća, pa čak i onih sa smrtnim ishom. Veoma je važno da zadovoljite potrebe bezbednosti u saobraćaju, pa tek onda da se fokusirate na osećaj udobnosti i zabave. Bilo da je u pitanju gradska, prigradska ili seoska vožnja, ne trebate biti bahati čak ni sa toliko malom kubikažom. Bez teorijskog i kvalitetnog praktičnog iskustva lako se možete naći u neprijatnim situacijama. Dobiti zabrane, naplaćati se kazna i rizikovati tuđe živote. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *