Dodatna zarada uz bakšiš na Work and Travel programu

Jedan od najpopularnijih načina za mlade studente da zarade novac preko leta postaje Work and Travel program. Već nekoliko godina je u očima javnosti i mnogi studenti su se okušali i pošli na ovo putovanje koje neki opisuju kao nezaboravno i neophodno iskustvo, dok neki verovatno i nisu toliko zadovoljni.

Klima, težina posla i novac su faktori koji presudno utiču na zadovoljstvo svakog studenta koji je pokušao ovim načinom da zaradi novac preko leta. Ipak, tema koja je uvek svima na pameti je upravo poslednja stavka nabrojana kao bitan faktor – novac. Koliko god svakog zanimale ostale stvari, i koliko god one bile bitne, novac je glavni razlog zašto studenti tamo odlaze iz Srbije u velikom broju. Ključna stvar pri jurenju novca je svakako izbor adekvatnog posla koji će vaše sposobnosti najbolje iskoristiti u Work and Travel programu. Sem dobrog posla, treba gledati onaj gde je bakšiš moguć.

Restorani

Verovatno najpopularnije mesto za rad tokom Work and Travel programa su restorani. Zarada je dobra, posao naporan ali isplativ, a i radnih mesta ima mnogo tako da s tog aspekta ponuda ne manjka.  Bilo da radite kao konobar, barmen ili kao pomoćni radnik u kuhinji restorani su mesta koja uvek zapošljavaju pa su samim tim i jedno od traženijih radnih mesta. Ono što ih čini poželjnim su fleksibilno radno vreme, rad u smenama i naravno – bakšiš.

Napojnice su krucijalne za svakog konobara čija satnica nije preterano velika ali uz dobre napojnice može zaraditi neočekivano velike svote i sa Work and Travel programa se vratiti kao znatno bogatiji čovek. Oni iskusniji polaznici i organizatori će vam odmah na početku vašeg interesovanja za program reći da obavezno odaberete mesta na kojim ćete moći da imate bakšiš. Gosti znaju da budu vrlo darežljivi i da časte svakog ko se potrudi da im olakša boravak i obrok.

Naravno, pozicija konobara je rezervisana za one koji prilično dobro znaju da govore engleski jezik jer će se nalaziti u neprestanoj komunikaciji sa raznim gostima pa je to glavni uslov da vas poslodavac uopšte i razmotri za ovo radno mesto. Pored toga poželjno je i znati sa ljudima i imati urođene komunikacijske sposobnosti, tako da oni koji nemaju te kvalitete, a i dalje žele posao u restoranu, mogu da razmišljaju o pomoćnim poslovima u kuhinji koji neće zahtevati mnogo rada sa gostima već će se pretežno bazirati na internoj komunikaciji između zaposlenih u restoranu. Stoga oni kojima je engleski jezik problem, mogu da se provuku radeći u kuhinji kao pomoć.

Ostali Work and Travel poslovi gde je bakšiš očekivan

Konobari su svakako najpoznatiji primer u kome se, na Work and Travel programu, studenti snažno oslanjaju na bakšiš kako bi zaradili. Međutim, postoji još veliki broj poslova koji u sebi sadrže eventualnu napojnicu koja uspe da namami one željne posla. Radnih mesta koja odgovaraju ovom opisu ima zaista mnogo pa je najbolje da jednostavno razmišljate o poslovima koji podrazumevaju pomoć nekom.

Dakle, ukoliko budete nosač kofera ili radite održavanje objekata, dva jako popularna zanimanja na Work and Travel programu, imajte u vidu mogućnost bakšiša i samim tim prilično veliku zaradu. Mnogi koji ne žele da rizikuju se opredeljuju za poslove sa boljom fiksnom zaradom ali za one koji se ne boje dodatnog rizika, poslovi sa mogućnošću bakšiša su svakako prava opcija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *