Automatizacija u industriji: Osnovna prednost u savremenom poslovanju

Automatizacija u proizvodnji je sve značajnija u današnjoj globalnoj ekonomiji i svakodnevnom poslovanju. Donosi brojne prednosti: bolju proizvodnju, veću efikasnost i kvalitet proizvoda.

Zašto firme biraju automatizaciju? Zato što podiže produktivnost i daje im konkurentske prednosti.

Kroz automatizaciju, kompanije postaju efikasnije i sinhronizovanije. Bez obzira na veličinu, svaka firma može imati koristi od nje.

Kako automatizacija menja svet proizvodnje?

Automatizacija je svuda oko nas, od početne faze skladištenja sirovina, same proizvodnje, do pakovanja pomoću mašina poput automatske pakerice i isporuke gotovog proizvoda. Zahvaljujući njoj, proizvodnja je preciznija, brže reagujemo na izazove i smanjujemo šanse za greške.

U nastavku donosimo koje su to četiri glavne vrste automatizacije:

  1. Fiksna automatizacija: Ovaj tip automatizacije, ponekad zvan i „krut“, idealan je za rutinske i ponavljajuće zadatke. Obezbeđuje stabilnost u velikim proizvodnim lancima, ali je relativno nefleksibilna.
  1. Programabilna automatizacija: Zahteva stalno ažuriranje instrukcija za različite proizvodne procese. Odlična je za serije proizvoda, koristeći specifikacije za kontrolu operacija. Najčešće je vidimo u proizvodnji srednjeg obima.
  1. Fleksibilna automatizacija: Ponekad nazivana „soft“ automatizacijom, ova vrsta je prilagodljiva i pogodna za raznoliku proizvodnju. Smanjuje vreme potrebno za prilagođavanje mašina za različite proizvodne faze.
  1. Računarski sistemi: U središtu ovog tipa je CIM, ili računarski integrisana proizvodnja. Ova automatizacija koristi računare za upravljanje kompletnim proizvodnim procesima.

Koje industrijske grane  najveću korist od automatizacije?

Dok tehnologija automatizacije brzo napreduje, sve više grana privrede staje u red za svoj deo kolača. Od ekonomije do ekologije, prilagođena automatizacija menja pravila igre.

Ljudski rad, posebno u nebezbednim ili monotonim poslovima, sve više zamenjuju mašine. Zaposlenima je takođe bolje jer su poslovi sada bezbedniji i dinamičniji.

Dakle, koje konkretno industrije mogu imati najveću korist od ovog tehnološkog napretka?

Automatizacija u industriji hrane i pića

Industrija hrane i pića idealna je za primenu automatizacije. Razvoj automatizovanih sistema može unaprediti proizvodnju i štititi radnike od povreda zbog repetitivnih pokreta.

Uvođenje automatizacije u proces pakovanja povećava efikasnost.

Automatizovani uređaji za merenje i mešanje garantuju doslednost finalnog proizvoda, a tu su i napredne peći sa transportnim sistemima.

Automatizacija u opštoj proizvodnji

Automatizacija unosi revoluciju u proizvodnju. Sećate li se šezdesetih? Tada je automobilska industrija prva uvela robote za ponavljajuće operacije.

Sada? Roboti igraju ključnu ulogu u elektronici. Manipulišu delovima, obavljaju proveru, testiraju i primenjuju brtve na štampane ploče (PCB).

Zahvaljujući automatizaciji, proizvodnja je postala efikasnija i smanjila je potrebu za manje obučenim radnicima. Ukratko, bilo koji proizvodni segment može se unaprediti upotrebom robota, poput robotizovanih paletizera.

Automatizacija u građevinskoj industriji

Građevinska industrija, iako spora u prihvatanju novih tehnologija, može ostvariti mnoge koristi putem automatizacije.

To uključuje smanjenje troškova i unapređenje efikasnosti projekata. Automatizacija takođe može povećati kvalitet projekata smanjujući rizik od ljudskih grešaka.

Osim toga, procesna automatizacija može značajno unaprediti bezbednost građevinske industrije, koja inače važi za jednu od najrizičnijih industrija na svetu.

Kako efikasno preći na automatizaciju?

Prelazak na industrijsku automatizaciju može značiti veliku transformaciju za svaku firmu, jer promene često donose najveći izazov.

Pre nego što krenete u proces automatizacije, razmotrite nekoliko bitnih tačaka:

Kako automatizacija utiče na ostale procese

Prilikom odlučivanja o automatizaciji procesa, važna stvar je proceniti kako će to uticati na druge korake u proizvodnji. Automatizacija odabranih koraka može ubrzati tok procesa, što može imati posledice na faze pre i posle njih.

Stoga je od suštinskog značaja odabrati korake za automatizaciju koji neće remetiti ostale delove proizvodnje. Razumno je razmotriti faze sa akumulacijom ili fazama sa umanjenom proizvodnom snagom kako biste smanjili prekide u proizvodnom procesu.

Na primer, možete koristiti automatski dodavač etiketa u akumulacionoj fazi kako biste izbegli ručno postavljanje etiketa i smanjili vreme zastoja u proizvodnji.

Koliki su troškovi automatizacije

Neophodno je pažljivo proceniti troškove jer ulaganje u automatizaciju unapred može biti značajno finansijsko opterećenje.

Takođe, povećanje efikasnosti možda neće biti dovoljno značajno da opravda investiciju, osim ako vaša firma nije velikog obima.

Međutim, ukoliko imate značajan promet, automatizacija može pomoći da se poveća proizvodnja i potencijalno uštede sredstva.

Kako izbeći ponavljajuće zadatake

Prilikom razmatranja koje procese automatizovati, razmotrite prioritetno one koji se neprestano ponavljaju. Radnici često gube produktivnost u obavljanju ponavljajućih zadataka zbog dosade.

Automatizacijom ovih operacija, oslobodićete vaše zaposlene za poslove koji zahtevaju veštine i rešavanje problema. Iskoristite ljudske resurse na taj način, dok mašine obavljaju teže zadatke.

Automatizacija u industriji: Ključ ka efikasnosti

Automatizacija je osnova za budućnost i već je postala neizostavna u mnogim industrijama. 

Posebno je korisna u procesima koji zahtevaju repetitivni rad, kako bi se smanjili troškovi i povećala produktivnost.

Pre nego što krenete u automatizaciju, važno je da pažljivo razmotrite koje konkretne procedure želite da automatizujete.

Neophodno je da analizirate da li je takva investicija opravdana i kako bi to moglo da utiiče na ostale poslovne procese.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *