kegelove vezbe

Šta su to Kegelovi mišići i zašto su važni?

Verovatno ste do sada čuli za Kegelove vežbe, ali da li znate šta su to Kegelovi mišići i zašto je važno da ih jačate?

Iako možda ne spadaju u grupe mišića o kojim se često priča, ovi mišići su i te kako važni. Naime, slabi kegelovi mišići mogu ozbiljno narušiti kvalitet života – umanjiti seksualno zadovoljstvo i doprineti razvoju neprijatnih stanja poput nevoljnog mokrenja ili prolapsa karličnih organa. 

Na svu sreću, Kegelovi mišići se mogu jačati, kao i mnogi drugi mišići u telu, a u nastavku teksta saznajte više o tome. 

Kegelovi mišići – važni i kod žena i kod muškaraca

Kegelovi mišići su mišići tzv. “pelvičnog dna”, koji se nalaze u donjem delu karlice. Ovi mišići deluju kao podrška organima, kao što su bešika, rektum i materica, a imaju važnu funkciju u kontroli mokrenja i pražnjenju creva.

Kegelovi mišići su nazvani po Arnoldu Kegelu, ginekologu koji je razvio vežbe za njihovo jačanje sa namerom da pomogne ženama sa urinarnom inkontinencijom i ubrza njihov oporavak nakon porođaja. 

Međutim, vremenom se pokazalo da ovi mišići imaju važnu ulogu i kod muškaraca.

Pored kontrole mokrenja, ovi mišići pružaju fizičku potporu prostati, a očuvanje Kegelovih mišića može pomoći u očuvanju zdravlja ovog važnog reproduktivnog organa kod muškaraca.

Kegelovi mišići utiču i na seksualno zadovoljstvo kod muškaraca, jer su uključeni u proces ejakulacije. Tako, jači mišići mogu podstaći jače orgazme.  

A kako Kegelovi mišići utiču na seksualno zadovoljstvo kod žena?

Pre svega, jači Kegelovi mišići poboljšavaju tonus vaginalnih zidova, što direktno povećava čulni osećaj tokom seksualnog odnosa, a samim tim i zadovoljstvo. 

Sa boljom kontrolom ovih mišića, žena može bolje kontrolisati i vaginalne mišiće tokom seksa, što sasvim sigurno doprinosi većem zadovoljstvu za obe strane. 

Jači Kegelovi mišići mogu povećati i seksualno uzbuđenje! Ovi mišići su uključeni u proces orgazma, a njihova veća snaga i kontrola daju intenzivniji doživljaj vrhunca.

Kako Kegelovi mišići utiču na inkontinenciju (nevoljno mokrenje)?

Urinarna inkontinencija je medicinski termin koji opisuje stanje u kojem osoba nema kontrolu nad mokrenjem, što dovodi do nevoljnog ispuštanja urina. Simptomi mogu biti različiti, uključujući kapljičasto mokrenje, potrebu za hitnim mokrenjem (urgencija) koja se ne može kontrolisati, ili potpuni gubitak kontrole nad mokrenjem.

Jedan od osnovnih faktora zbog kojih dolazi do urinarne inkontinencije jeste slabost Kegelovih mišića. Kod žena, ovi mišići najčešće slabe usled uticaja trudnoće i porođaja. Na slabost Kegelovih mišića mogu uticati i traume ili oštećenja poput povreda ili operacija, neurološki problemi, infekcije. Ali, i kako starimo, Kegelovi mišići prirodno postaju slabiji. 

Zato, u okviru terapije urinarne inkontinencije, bez obzira na uzrok, doktori često savetuju i Kegelove vežbe koje služe jačanju Kegelovih mišića. 

Ko sve treba da radi Kegelove vežbe?

Kegelove vežbe mogu jednako koristiti i ženama i muškarcima, i to nezavisno od starosnog doba i da li postoji neko stanje. Šta više, izvođenje Kegelovih vežbi može delovati preventivno i preduprediti razvoj inkontinencije ili proplapsa organa male karlice. 

A kome su posebno namenjene Kegelove vežbe? 

Trudnicama i porodiljama

Vežbe se posebno preporučuju tokom trudnoće i nakon porođaja kako bi se ojačali mišići pelvičnog dna. U ovim životnim periodima vežbe mogu da spreče, ali i da pomognu u tretiranju nevoljnog mokrenja, koji je čest problem kod trudnica i porodilja.  

Ženama koje žele da više uživaju u seksu

Ako jednostavno želite da povećate seksualno zadovoljstvo, da postižete jače orgazme ili ublažite probleme sa suvoćom vagine, takođe možete imati koristi od Kegelovih vežbi.

Ženama koje imaju problem sa prolapsom organa male karlice

Prolaps materice, stanje kod koga dolazi do spuštanja materice iz karlice ka vagini (usled trudnoće i porođaja, gojaznosti, starenja i drugih faktora), može se u mnogim slučajevima kontrolisati uz pomoć Kegelovih vežbi, jer se jačanjem ovih mišića stvara jača podrška karličnim organima.  

Muškarcima

Muškarcima Kegelove vežbe mogu pomoći u kontroli nad mokrenjem, a njihov značaj je još veći kod problema sa prostatom i kod prostatektomije (uklanjanja prostate).

Jači Kegelovi mišići i kod muškaraca mogu pomoći u poboljšanju seksualnog zadovoljstva, postizanju boljih erekcija i ejakulacija, i povećanju seksualnog samopouzdanja.

Saveti kod izvođenja Kegelovih vežbi

Ono što je dobra stvar u vezi Kegelovih vežbi jeste što se mogu izvoditi svakodnevno i ne zahtevaju mnogo vremena, pa se lako uklapaju u svakodnevnu rutinu.

Jednostavne su i mogu se izvoditi gotovo bilo gde i bilo kada, bez potrebe za posebnom opremom. Vežbe za jačanje Kegelovih mišića treba raditi redovno. Preporučuje se izvođenje ovih vežbi 2-3 puta dnevno. Možete ih uključiti u svoju svakodnevnu rutinu, na primer, tokom čekanja na semaforu, gledanja TV-a ili čak dok sedite za radnim stolom.

Počnite s malim brojem ponavljanja i postepeno povećavajte broj kako jačate mišiće. Važno je napomenuti da tokom izvođenja Kegelovih vežbi ne treba naprezati ostale mišićne grupe, kao što su mišići trbuha, zadnjice ili butina. Koncentrišite se samo na kontrakciju i opuštanje Kegelovih mišića.

Ako niste sigurni da pravilno izvodite Kegelove vežbe ili imate bilo kakvih nedoumica, preporučuje se da se konsultujete sa stručnjakom za karlično zdravlje ili fizioterapeutom koji vam može pružiti dodatne smernice i savete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *