Bol u leđima je česta pojava, ali može biti znak ozbiljne bolesti

Bol u leđima može biti vaš prvi znak upozorenja da nešto nije u redu sa vašim zdravljem. Uzrok bola može varirati od jednostavnog naprezanja mišića do ozbiljnog stanja poput raka. 

Važno je da posetite lekara ako imate bol u leđima koji traje duže od dve nedelje ili je toliko jak da vas sprečava da obavljate normalne aktivnosti, kao što su hodanje ili sedenje.

Ove dve stvari koje treba zapamtiti o bolovima u leđima

Bol u leđima je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi posećuju lekare. Oko 80% Amerikanaca će osetiti bolove u leđima u nekom trenutku svog života, kaže dr Dženifer Hejt, glavni medicinski urednik za VebMD/Medscape i autor knjige Izlečite bolna leđa: jednostavni koraci za ublažavanje hroničnog bola u leđima (2016).

Bol u leđima može biti znak nečeg ozbiljnog

Iako većina slučajeva bolova u leđima prolazi sama od sebe, neke vrste, poput raka ili infekcije, mogu zahtevati lečenje lekovima ili operacijom. Ako bol u leđima traje duže od dve nedelje ili ometa vašu sposobnost da radite ili obavljate svakodnevne aktivnosti kao što su hodanje ili sedenje u dužem vremenskom period.

Šta dovodi do bolova u leđima

Bol može biti uzrokovana lošim držanjem, naprezanjem mišića ili čak iskliznućem diska. Ali kada je bol u leđima konstantan, to može biti znak ozbiljne bolesti poput raka ili otkazivanja bubrega.

Leđa su jedno od najdelikatnijih područja u ljudskom telu. U njemu se nalaze mnogi vitalni organi i strukture, poput srca i pluća. Ako dođe do povrede ove regije, to može kasnije dovesti do teških komplikacija.

Bol u leđima ponekad može biti uzrokovan ozbiljnim zdravstvenim stanjem koje zahteva hitnu pažnju.

Evo nekih simptoma koji mogu ukazivati na nešto ozbiljnije

  • Bol u leđima koji se vremenom pogoršava
  • Bol koji se javlja na obe strane tela
  • Bol koji se širi u noge ili ruke

Ako osetite bilo koji od ovih simptoma idite odmah kod lekara radi pregleda i testova da biste bili sigurni da je sve u redu.

Bol u leđima je jedna od najčešćih pritužbi ljudi, ali je važno znati kada je ozbiljan, a kada nije.

Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, bol u leđima je drugi vodeći uzrok invaliditeta u svetu – odmah iza bolova u donjem delu leđa.

Kako se uspostavlja dijagnoza i koji su dostupni testovi

Bol u leđima je uobičajena pritužba i najčešće nije znak nečeg ozbiljnog. Ali ako imate bol u leđima koji traje duže od nekoliko dana ili se pogoršava, trebalo bi da posetite svog lekara da biste bili sigurni da nije uzrokovan nečim ozbiljnijim.

Bol u leđima može biti rani simptom osnovne bolesti ili stanja. Vaš lekar će vam postaviti pitanja o vašim simptomima i obaviti fizički pregled da vidi da li ukazuju na neki poseban problem. Oni vas takođe mogu uputiti da uradite rendgenski snimak ili druge testove kako bi isključili specifične uzroke bolova u leđima.

Ako uzrok vašeg bolova u leđima nije jasan nakon ovih početnih koraka, vaš lekar može preporučiti dalje testiranje ili opcije lečenja na osnovu svojih nalaza pregleda i testova koje ste uradili. Vaš lekar vas takođe može uputiti drugom specijalistu na dalju procenu i lečenje ako je potrebno.

Bol u leđima je čest simptom i može nastati iz mnogo različitih uzroka. Važno je znati da nisu svi bolovi u leđima isti. Lokacija, trajanje i intenzitet vašeg bola mogu pomoći vašem lekaru da utvrdi šta ga uzrokuje i kako da ga leči.

Klasifikacija bolova u leđima

Bol u leđima se obično klasifikuje kao akutni ili hronični problem. 

Akutni bol u leđima traje manje od tri meseca. Neki akutni bolovi u leđima su ozbiljni i zahtevaju hitan tretman, ali većina nije. 

Hronični bol u leđima traje duže od tri meseca ili se iznova vraća u periodu od nekoliko meseci ili godina. Hronični bol u leđima može biti uzrokovan bolešću ili stanjem u toku, kao što je osteoartritis ili degenerativna bolest diska (DDD). 

Ostali uzroci uključuju naprezanje mišića, kompresiju kičmene moždine (utrnulost), upalu zglobova (artritis), infekciju (kičmeni apsces), tumore, spinalnu stenozu (suženje kičme), kompresione frakture pršljenova (kosti) u kičmi i osteoporozu ( gubitak gustine kostiju).

Zaključak

Dakle, bol u leđima nije nešto što treba odbaciti ili ignorisati. Ako patite od bolova u leđima, uzmite u obzir gornje savete i razgovarajte sa svojim lekarom ako se bol pogorša ili ne nestane. 

Neka navedena stanja zahtevaju medicinsku pomoć i mogu se otkloniti lekovima, terapijama ili operacijom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *