3 razloga zašto se Vrnjačka Banja intenzivno širi

Potencijal Vrnjačke Banje prepoznali su i koristili rimljani po osvajanju Balkanskog poluostrva, a na značaju je dobila sa prvim posetama kralja Aleksandra Obrenovića i njegovih namesnika u 19. veku. Potencijal u banjskom lečilištu prepoznat je pre više od dva veka, a intenzivno razvijanje uslovilo je i promenu društvenog poretka lokalnih stanovnika. Koji su glavni razlozi za širenje i razvijanje ispitivanog područja i dana, biće predočeno u narednom tekstu. 

Geografski položaj kao preduslov za kvalitetan boravak

Geografski položaj predstavlja položaj ili orijentaciju određenog mesta u odnosu na strane sveta, na ostale geografske entitete, saobraćajnu povezanost i sl. Dobar geografski položaj Banje, sa značajnim brojem sunčanih sati, izuzetno povezanoj i gustoj saobraćajnoj mreži, dobroj mikroklimi, svojstvenoj samo za to područje predstavlja značajan potencijal za razvoj ovog mesta. Kvalitetna i zdrava voda, uslovljava zdrav pedološki pokrivač, a samim tim i zdravu hranu. Sve je to lanac u dugom i složenom ciklusu. Navedene karakteristike su samo deo pogodnosti za razvoj i jačanje datog područja. 

Turizam – kao osnovni pokretač života u banji

Turizam je osnovna delatnost 80% lokalnog stanovištva datog područja. Ili sami imaju svoje kapacitete za izdavanje ili su zaposleni u lokalnim hotelima i restoranima. Zapravo, celo područje živi od turizma i srodnih delatnosti, a razvoj je podređen istom. Turistička ponuda se razvija na izuzetno visokom nivou, a činjenica da se i obrazovni centar u ovom domenu nalazi u samoj banji, govori o tome kolika se pažnja posvećuje ovoj oblasti. Uz turizam, razvijaju se i druge usluge, pa tako trgovina, poljoprivreda, pa čak i IT sektor ide u korak sa turističkom ponudom. Na osnovu navedenog nije ni čudo što se mladi odlučuju za povratak, ili pak imigracija novih stanovnika različitih struka u ovo područje. 

Vrnjačka Banja – novogradnja

Kada je u pitanju Vrnjacka Banja novogradnja sve više uzima maha, a potreba za njom je sve veća. Cirkulacija kapitalom i novcem, ali i ulaganje u nekretnine postaje značajan biznis za razvoj ovog područja. Naime, usled visokog standarda lokalnog stanovništva, dobrog potencijala na polju turizma i poljoprivrede, ali i drugih uslužnih delatnosti Banja postaje primamljivo mesto za život. Nemojte se iznenaditi što se baš u samoj banji prave značajni kompleksi, novi kvadratni metri stanova ili apartmana. 

Novogradnja uslovljava zaposlenje majstora i niskokvalifikovanih radnika, pa tako i u pogledu zaposlenja, predstavlja značajan potencijal. Cena kvadrata stana u novogradnji biva obično viša nego u gradovima u okruženju, mada to se mora dovesti u vezu sa mogućom brzom refundacijom troškova usled izdavanja nekretnina.  

Savet

Ukoliko planirate kraći boravak u Vrnjačkoj Banji radi odmora ili radi poslovnog angažovanja, poželjno je konsultovati agencije za nekretnine, kojih ima praktično na svakom koraku. To je najsigurniji i najbezbedniji način da se uz adekvatan novčani iznos dođe do kvalitetnog životnog ili radnog prostora. Prilikom kupovine stana ili apartmana poželjno je obratiti pažnju na lokaciju, ekspoziciju stana (okrenutost ka određenoj strani sveta) i nivo komunalnog opremanja. Pored stanova, na tržištu su značajne i vikendice, s obozirom da je turističko područje čitava Vrnjačka Banja. Novogradnja je ipak najbolje rešenje, jer na taj način dobijate od starta ono što želite, a dodatnih ulaganja u renoviranje neće biti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *