Brz način pripreme idealne kafe

Kafa je napitak sa kojim je sve lakše – razbutiti se, ispričati, obavljati poslovne zadatke, napraviti pauzu i predah. Čaroban napitak koji se dobija u proceduri prženja semenki ove biljke po kojoj nosi i ime, osvojio je nebrojivo mnogo srca širom sveta. Od klasične domaće do pojave kapsule za kafu, ovaj napitak je prošao dug put istorije i unapređivanja postupka pripreme, pakovanja, ukusa i dominacije aroma.

Idealna kafa je raznolika kombinacija ukusa, u zavisnosti od preferencija potrošača, koji uživaju u svakom ispijenom gutljaju. Bez obzira da li se priprema kod kuće, ispija u restoranu, kafiću ili na poslu, važno je da pruži potpuni užitak. Kako je tekao razvoj kafe, kao i kako se usavršila brza priprema ovog napitka u savremenim životnim tokovima, dajemo u ovom tekstu. 

Istorijski razvoj kafe

Kafa je napitak koji se ispija svakodnevno, širom sveta. Važno je istaći istorijske korene kafe i činjenice u vezi sa razvojem ovog napitka. Smatra se da  je kafa nastala u 13. veku na području Etiopije. Konkretan dokaz o postojanju kafe ipak se pojavio dva veka kasnije, u okviru manastira Jemen. U Afričkom robu i Jemenu se prvenstveno koristila u svrhu crkvenih ceremonija. U narednim vekovima proširila se na ostatak kontinenata. Tokom 16. veka u Turskoj su se iznedrili prvi kafići, u kojima se ispijala kafa, posebno od strane elitnog dela građanstva. U Americi se javlja u 17. veku. Tradicionalno, kafa se uzgaja u predelima Južne Amerike, Indije, Južne Azije i u Africi. Poznata je kafa sa područja Brazila. Dve vrste koje se najviše proizvode i prodaju jesu Arabika i Robusta. Druga vrsta važi za jaču, izdržljiviju i otporniju, dok je Arabika sofisticirana, blaža i neotpornija. 

Biljka kafa spada u jedne od najtraženijih poljoprivrednih blaga u svetu. Seme kafe sadrži kofein, mast i šećer. Važi za blago kiseli napitak, relativno veće gustine, što zavisi dalje od načina pripreme. Ukupno, kafa se uzgaja u više od 70 zemalja. Mnogo je različitih vrsta kafe koje su se pojavljivale u istoriji – od „turske“, ili „domaće“, do nespresso kapsule. Kafa espresso nastala je na samom početku 20. veka, a 1901. godine kreiran je i prvi espresso aparat, od strane Luigi Bezzera. Još u ranim vekovima pojave, kafa je važila za napitak za opuštanje, pauzu od posla, razmenu iskustava i druge međuljudske odnose i teme. Danas se ispija domaća kafa, espresso, kafa uz nespresso kapsule, ili neke druge, instant napitak i mnogi drugi ukusi i načini pripreme.

Od šoljice kafe do nespresso kapsule

Kafa se desetinama godina unazad pripremala uz ključalu vodu, dodavanjem kafe, mleka ili šećera, bilo u kafićima ili na ringlama šporeta kod kuće. U zavisnosti od jačine električne energije, snage šporeta ili gužve u kafićima, trebalo je znatno više vremena za pripremu i ispijanje ukusnog napitka, u poređenju sa savremenim periodom. Zato su razvijena nova rešenja, brze pripreme kvalitetne, ukusne i jednostavno idealne kafe. 

Danas, proces pripreme kafe je znatno unapređen razvojem novih tehnoloških uređaja i aparata. Jedan od njih su aparati, i posebno nespresso aparat za kafu. Nespresso kapsule  su odličan način da imate omiljen ukus kafe u svakom trenutku. Naime, radi se o aluminijumskim ampulama manjeg, kružnog oblika koje se ubacuju u gornji deo aparata. Zatim se pritiskom na taster bira željena jačina, količina, zaslađenost i druge karakteristike kafe. Nespresso aparat je kvalitetan uređaj, koji ne zauzima dosta prostora u kuhinji, omogućava da dobijete vašu kafu u svakom trenutku. Nespresso kapsule se razlikuju prema ukusima, što je dočarano i bojama samog aluminijumskog pakovanja. Jednostavnost pripreme, kvalitetna i ukusna kafa razlozi su zbog kojih je isplativo kupiti nespresso aparat. Tipovi nespresso kapsule su različiti prema aromi ukusa, jačini i zaslađenosti. Različite kafe daju mogućnost da svaki potrošač pronađe svoj omiljeni ukus i da uvek ima šoljicu kafe u najukusnijoj aromi. 

Vrste nespresso kapsule za kafu

Nespresso kapsule razlikuju se u zavisnosti od željenog ukusa i predviđenosti za dodatke kao što su mleko, šlag i šećer. Tri gurmanske arome koje imaju nespresso kapsule su: intenzivna, ujednačena i voćna, odnosno cvetna. Intenzivnu liniju za nespresso kapsule karakteriše relativno sladak, začinjen ukus intenzivno pržene kafe. Ujednačene nespresso kapsule mogu imati ukus meda, žitarica, biskvita ili klasično pržene kafe. Voćna linija bogata je cvetnim i ukusima voća, i citrusnim notama. 

Nespresso kapsule je moguće poručiti online, odnosno putem interneta, i to brzo, jednostavno i uz povoljnu cenu. Filtriranje izbora može se vršiti prema vrstama nespresso kapsule, intenzitetu ili aromatičnom profilu. Kvalitet kafe koji daje nespresso aparat uz kapsule, neprevaziđen je zbog izvršenog procesa dekofeinizacije. Tačnije, radi se o kafi u čijom procesu proizvodnje nespresso kapsule dolazi do kontinuiranog prženja i mešanja bez kofeina. Nespresso kapsule su prirodne i kvalitetne, a daju odličnu kafu, za svačiji ukus. Najpoznatije vrste nespresso kapsula za kafu su sledeće: intenso, espresso, master origin, lungo, decaffeinato i variations. 

Intenso je kafa koja ima intenzivan i jak ukus, pa je pogodna za serviranje u manjim šoljama, od 25 do 40 mililitara. Espresso je tradicionalna vrsta kafe, koja postoji i u okviru nespresso kapsule. Pravi se od četiri različite mešavine kafe, može biti „kratki“ ili „produženi“. Manja doza je „kratki“ espresso i servira se u šoljama do 40 mililitara. „Produženi“ espresso se dopunjava uz određenu količinu vode ili mleka. Master origin je kafa koja se specifično pravi i obrađuje od strane lokalnih uzgajivača kafe. Lungo nespresso kapsule su napravljene kao kombinacija četiri vrste kafe, za uživanje u većoj količini ovog napitka, čak u časama od 110 mililitara. Decaffeinato je posebna vrsta, koja je prošla potpuni proces dekofeinizacije, pa predstavlja kombinaciju bez kofeina. Mnogo je drugih mešavina i kombinacija pomenutih aromatičnih ukusa i vrsta koje mogu biti sadržaj nespresso kapsule. 

Viševekovna tradicija razvila je običaj ispijanja kafe na svakom kontinentu, u svakoj zemlji širom sveta. Od klasičnih ukusa gorke ili slatke kafe, do pojave nespresso kapsule, kafa je imala još drugih oblika, kao što su i instant ukusi i pakovanja. Nespresso aparat daje jedinstvenu kombinaciju ukusa i stvaranje najomiljenijih ukusa u jednostavnom, brzom i kvalitetnom postupku. Nespresso kapsule omogućavaju da dobijete vašu kafu u omiljenom ukusu, sa naglašenim željenim aromama i bez čekanja u kafićima i drugim objektima. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *