analytics-2697949_1280 (1)-compressed

Profesionalni i akreditovani kouč prema standardima ICF mreže koučeva

Možda se bavite ljudskim resursima, radite kao lider i upravljate timom ljudi ili radite kao menadžer i upravljate projektima. Možda želite da unapredite svoje veštine upravljanja resursima i imate cilj da se usavršite u motivisanju svog tima na postizanju vrhunskih rezultata.

Ako želite da savladate tehnike i veštine koje će doprineti značajanom napretku u vašoj karijeri, trening za profesionalnog kouča bi mogao da bude vaš izbor.

Profesija kouča je sve prisutnija u svetu i sve traženija i kod nas zahvaljujući stečenim znanjima i veštinama koje u praksi donose zapažene rezultate. Veliku prednost u ovoj profesiji imaju koučevi koji su akreditovani od strane ICF, globalne organizacije za unapređenje profesije koučinga.

Šta je ICF?

ICF (International Couching Federation) je najveća svetska organizacija koučeva. Jedina je organizacija u svetu koja nudi globalno priznat i nezavisan akreditacioni program za koučeve praktičare.

Osnovana je 1995. godine i danas ima preko 20 000 članova u svetu. Ova organizacija obezbeđuje nezavisne sertifikacije i poznata je po svojim zlatnim standardima u koučingu. Usmerena je na povezivanju članova sa resursima i alatima neophodnim za uspešan razvoj njihovih karijera. Kao najveća organizacija profesionalnih koučeva ICF daje kredibilitet svim svojim članovima.

Zašto je važan ICF setifikat?

Koučing je proces u kojem  kouč upotrebljava stečena znanja i veštine za  unapređenje performansi klijenata sa kojima radi najčešće kroz odnos “jedan na jedan”. Kouč ima ulogu da podstakne lični i profesionalni razvoj klijenata.  Razlikuje se nekoliko vrsta koućinga kao što su biznis koučing ili life koučing. Bez obzira kojom vrstom koučinga želite da se bavite kao i to da li biste koučing koristili za napredak sopstvene karijere ili radili sa klijentima preporučuje se da za svoj rad imate sertifikat.

Prema istraživanjima IFC-a čak 84 % klijenata kao garanciju kvaliteta usluge koučinga zahteva posedovanje sertifikata od strane kouča. Oni klijenti koji su prošli procese rada sa sertifikovanim koučevima su znatno zadovoljniji uslugom i pre će preporučiti kouča drugima. Uz ICF sertifikat kouč demonstrira potencijalnim klijentima kredibilitet u koučing industriji i veću posvećenost profesiji. Prihodi sertifikovanih koučeva su veći od prihoda onih koji nemaju sertifikat.

Ko može da bude sertifikovan kouč?

Svako ko želi da se bavi ovom profesijom bilo da je u pitanju institucija ili pojedinac, kao i onaj ko je završio trening za kouča može da bude sertifikovan kouč. Za ICF akreditaciju mogu da se prijave firme koje žele da akredituju svoj program i oni pojedinci koji žele da se bave profesionalnim koučingom. Stečena akreditacija se obnavlja na svake tri godine.

IFC je u Srbiji prisutan od 2010. godine preko Erickson organizacije i daje mogućnost svima onima koji žele da se bave koučingom da svoja znanja i veštine krunišu sertifikatom koji je priznat u svetu.  

Erickson organizacija poseduje trening za kočing koji je akreditovan od strane ICF. Poznati trening program ove uorganizacije u Srbiji je „Umetnost i nauka koučinga“.

Inače, Erickson je poznati obrazovni centar širom sveta koji ima tradiciju dugu 39 godina. Ovaj obrazovni centar svojim polaznicima obezbeđuje najkvalitetnije trening programe u oblasti koučinga i unapređenja ljudskih resursa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *