Cene kvadrata i najtraženije destinacije za kupovinu stanova na moru

Kupovina stanova na moru, iako možda ne planiramo selidbu na neku od morskih destinacija, može biti odlična investicija, posebno ukoliko trenutak kupovine bude pogodan iz ugla cena. Investicija u nekretnine na destinacijama u razvoju, a čije će cene u budućnosti zasigurno rasti, je jedna od opcija, dok druga opcija može biti i kupovina nešto manjeg stana pogodnog za vaš odmor na moru, kad god se za njega odlučite.

Za vas smo izdvojili nekoliko popularnih destinacija, kao i detalje o cenama nekretnina na ovim destinacijama.

Najtraženije destinacije

Iako se stanovi na moru najčešće traže u državama u našem regionu, ipak ni destinacije nešto dalje nisu manje tražene. Od letnjih destinacija na Balkanu, tražnja je najveća za stanovima u Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a ogroman rast tražnje je poslednjih godina i za stanovima u Albaniji, destinaciji koja je poslednju deceniju u intenzivnom razvoju.

Sa druge strane, cene nekretnina u Turskoj su poslednjih nekoliko godina veoma povoljne, te se naši građani često odlučuju na kupovinu apartmana ili nekretnine na moru u ovoj zemlji.

Cene kvadrata stanova na moru

Evo i pregleda cena kvadrata i stanova na već pomenutim destinacijama.

Turska

Na interesovanje za kupovinu stana u Turskoj poslednjih godina uticala je nestabilnost domaće valute, te su cene nekretnina umele da variraju i do 50 odsto. Primera radi, prema pisanju medija, u novembru 2021. godine u Turskoj je čak 7.000 nekretnina prodato stranicima, i to samo u jednom mesecu.

Očekivano, najtraženiji su stanovi na moru, u letovalištima poput Alanje i Antalije, kao i gradiću Mersin.

Kada govorimo o cenama, cene stanova na moru u Turskoj kreću se od 30.000 evra za jednosoban stan nedaleko od mora, preko nešto većih apartmana na prvoj liniji do mora čija je cena oko 50-60 hiljada evra i to za stan od 50 kvadrata. Dakle, cena kvadrata u proseku je od 600 do 1500 evra.

Crna Gora

Najveće interesovanje za kupovinu stana u Crnoj Gori je za gradove Budva i Tivat. Iako se cene luksuznih kuća ovde kreću od 250.000 evra pa sve do nekoliko miliona, regularne, stanove za letnji odmor, moguće je naći za od 1500 evra pa naviše za kvadrat.

Na primer, garsonjera od oko trideset kvadrata u Crnoj Gori košta oko 45.000 evra, u Budvi i nešto više.

Albanija

Albanija je poslednjih godina došla u fokus naših građana kako je bila jedna od najtraženijih destinacija za letovanje. Kako se već godinama ova destinacija intenzivno razvija, veliki je broj građana koji u ovoj zemlji kupuju stanove – kao investiciju ili kao mesto za letnji odmor. Iako se kvadrat stana u Albaniji do pre nekoliko godina mogao naći i za 300€ i to u nekom od poznatih letovališta, danas su cene nešto više, te je za kvadrat stana uglavnom potrebno izdvojiti od 450€ pa naviše, zavisno od pozicije.

U Draču, primera radi, stan sa jednom spavaćom sobom možete kupiti po cenama već od 20.000 evra, dok je situacija na jugu, na Jonskom moru nešto drugačija, te je za stan od oko 50 kvadrata neophodno izdvojiti od 25.000 evra pa naviše.

Ne treba zaboraviti i da je Albanija destinacija koja se intenzivno razvija, te kupovina nekretnine u Albaniji može biti dobra i isplativa investicija.

Grčka

Kada je u pitanju Grčka, ubedljivo najtraženija destinacija je Halkidiki. Cene kvadrata stana kreću se od 1500 evra pa naviše, zavisno od toga da li tražite poziciju bližu ili dalju moru. 

Dobra stvar sa kupovinom stanova, posebno onih manjih poput studio apartmana, je što se jednostavno izdaju i to po cenama od oko 60 evra po danu.

Naravno, i nešto povoljnije varijante u Grčkoj je moguće pronaći na Leptokariji i sličnim destinacijama gde stanovi prodaju za oko 1200 evra po kvadratnom metru.

Hrvatska

Očekivano, cene nekretnina u Hrvatskoj su najviše. Primera radi, za stan od oko 40 kvadrata, na oko 300 metara od obale, neophodno je izdvojiti oko 130.000 evra. Kada govorimo o ceni po kvadratu, dolazimo do računice od oko 3300 evra po metru kvadratnom.

Naravno, moguće je pronaći i povoljnije stanove u mestima poput Rovinja ili Pule, gde se stan od tridesetak kvadrata može pronaći za oko 90.000 evra.

Kupovina stana kao investicija

Iako možda ne planirate da se preselite na more, kupovina stana na nekoj od ovih destinacija uvek je dobra opcija, posebno imajući u vidu da cene nekretnina na ovim destinacijama, negde više, negde manje, rastu, te da opcija kupovina stana može biti dobra investicija.

Preporučujemo da sa domaćim agencijama za nekretnine proverite opcije za kupovinu, kao i zatražite potencijalne preporuke i savete za kupovinu stana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *