terminal gastrobar

Da li je crveno meso zdravo ili ne?

Jesti meso ili povrće? Jeste li vegeterijanci ili samo pažljivo birate ishranu? Vegeterijanci su odlučili šta sigurno neće jesti, a vi? Mnogi zagovornici zrave ishrane, pa i nutricionisti posebnu pažnju posvećuju mesu i vrstama mesta koje konzumirate. Brojne dijete svoj jelovnik isključivo baziraju na različitim vrstama mesa, ali važno je napomenuti da to baš i nije zdravo. Svakako, najveću kontroverzu izaziva crveno meso. Predmet mnogih studija i istraživanja jeste crveno meso i njegov uticaj na ljudsko zdravlje.
Brojne su nutritivne prednosti koje crveno meso nudi, a u govedini, jagnjetini nalaze se bogate hanljive materije i oni su dibar izvor proteina. Od hranljivih materija u crvenom mesu nalazi se gvožđe, cink i vitamin B12, ali i selen koji pomaže jačanju imuniteta. Međutim, ova hrana sadrži i zasiene masti, ali postoje i druge brojne prednosti, kao i nedostaci kaja je crveno meso u pitanju.

Crveno meso štiti vaše srce!

U studiji u kojoj je učestvovalo 36 ljudi koji su imali povišen holesterol nakon zdrave ishrane koja je podrazumevala konzumiranje voća, povrća, mahunarki, u svoj jelovnik uveli su crveno meso. Konzumiranjem određene količine govedine svakoga dana ipitanici su uspeli da snize holesterol za 10% čime se dolazi do zaključka da govedina sadži sastojke koji pomažu da se poboljša nivo holesterola u organizmu.

Crveno meso popravlja raspoloženje!

Goveđi biftek ili salata sa pečurkama? Ljubitelji mesa sigurni smo da bi radije izabrali goveđi biftek. A kako i ne bi kada dobra hrana i te kako popravlja raspoloženje. Jedno istraživanje koje je sprovedeno među ženama u Australiji pokazuje da su one koje su manje jele govedinu češće bile anksiozne i depresivne, dok sve one dame koje su svakodnevno konzumirale meso bile raspoloženije i radije su pripremale biftek ili neke druge specijalitete od mesa i za sebe i za svoju porodicu. U prilog ovim rezultatima svakako ide podatak da se u govedini nalaze omega 3 masne kiseline koje učestvuju u zaštiti od anksioznosti i depresije.

Crveno meso i rizici

Međutim, koliko god da volite meso i da vam je svinjski biftek omiljeni specijalitet ili pak radije birate goveđi biftek, trebalo bi obratiti pažnju na količinu hrane koju konzumirate. Sve dok umereno jedete rizak neće biti, ali ako preterujete… Zato konzumirajte meso u manjim količinama, svakodnevno, ali po malu količinu. Umesto što biste pojeli ceo biftek za jedan ručak, vi podelite, pa drugi deo pojedite sutradan. Prejedanje nikako ne dolazi u obzir, zato imajte meru i granicu. Ako volite crveno meso, jedite ga umereno i planski. Svako preterivanje može da dovede do veće opasnosti po zdravlje, zato nemojte rizikovati da se razbolite usled nepravilne ishrane.

Takođe, imajte na umu da je loše sve čega ima previše. Nije dobro jesti samo voće i povrće ili pak samo riblje meso. Zapamtite da je važna količina hrane koju unosite u organizam, stoga sva do tri puta nedeljno slobodno dajte sebi oduška i pojedite goveđi biftek ili neki sličan specijalitet. Umerenost je mera za sreću, zato budite umereni, a uz to budite i srećni i dobro raspoloženi!

Izvor: Terminal gastro bar i restoran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *