Da li vam odgovara oročena štednja?

Oročena štednja je jedan od opcija za štednju u bankama. Donosi najveće kamate pa je i najzanimljivija za ulaganje, ali sa sobom nosi i pravila i ugovore koje morate ispuniti ako želite da dobijete obećanu zaradu.

Kako izgleda štednja u banci i zbog čega se preporučuje oročena štednja? Kakve prednosti donosi? Zašto se uopšte preporučuje štednja u banci?

Pročitajte odgovore i saznajte sve što vas zanima o štednim ulozima i kako ostvariti što veći profit.

Šta je oročena štednja?

Oročena štednja je dugoročan vid štednje jer je period deponovanja sredstava dug i može biti i preko godinu dana. 

Sa bankom se sklapa ugovor u kojem se precizira visina kamate koja će se isplatiti vlasniku ako sredstva sa računa povuče tek nakon isteka ugovornog perioda. 

Period deponovanja birate sami i može biti 3 meseca, 6 meseci, godinu dana ili neki duži rok. Što je period duži kamata je viša. To znači da na kraju perioda deponovanja, oročena štednja donosi uvećanje prvobitne uplate i zaradu od prostog čuvanja sredstava. To je ogromna prednost koja se ostvaruje samo na ovaj način.

Banka daje veću kamatnu stopu  jer želi da podstakne klijente da što više štede, na što duži period. Razlog za to se nalazi u činjenici da u ovom slučaju banka ima slobodna sredstva na raspolaganju koja može koristiti u svojim poslovima i tako novac višestruko „oploditi“ do perioda isplate klijentima.

Naravno da se novac može dobiti i ranije, ali se tako gubi kamata, mada neke banke odobravaju mogućnost delimičnog povlačenja sredstava kada je u pitanju oročena štednja. To znači da je moguće pronaći kompromis i nastaviti štednju ako vam sredstva ipak zatrebaju ranije.

Zašto je dobro da štednju čuvate u banci?

Postoje velike prednosti čuvanja novca u bankama, fizičke zaštite i ostvarivanje profita. Štednja po viđenju i oročena štednja su jedine opcije koje donose zaradu na uložena sredstva, a svaki drugi vid čuvanja može doneti potencijalan gubitak novca i njegovo nenamensko trošenje.

Pronađite banku koja nudi najvišu kamatnu stopu i odlične uslove na štednju pa razmotrite da na ovaj način sačuvate svoju ušteđevinu.

Sada je pravo vreme da oročite sredstva

Svi mi imamo ušteđevinu za nepredviđene troškove i to čuvamo duže vremena. Očigledno je da će nam dobro doći ovakvi iznosi u skoroj budućnosti jer se najavljuje dalji rast cena i veći troškovi na jesen i zimu. Mudrim odvajanjem danas ćemo imati da trošimo u budućnosti bez kreditiranja i zajmova.

Nije teško sakupiti nekoliko hiljada dinara mesečno što može da, kroz određen period, donese veću ukupnu sumu i dobro dođe kada nam novac zatreba u budućnosti. Oročena štednja će se postarati da se sredstva dobro čuvaju, obezbede i zarade. Od pravilnog planiranja budžeta zavisi dosta toga, a štednja je pametan način podele novca i obezbeđenje budućnosti.

Oročena štednja je mnogo više od jedne ponude banke. To je način da svoju ušteđevinu sačuvate i znatno uvećate u odnosu na deponovan iznos. Nekada će ta razlika možda biti presudna i bićete zahvalni što ste umeli da prepoznate i na vreme odvajate sredstva koja su vam zatrebala.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *