Baštenske stolice koje se najlakše održavaju, trajaće Vam godinama uz minimum truda

Pored gomile poslova koje svakodnevno obavljamo po kući, bilo koji dodatni posao nam deluje kao veliki teret. Čišćenje, pranje sudova, pranje, sušenje i peglanje veša, kuvanje tri obroka dnevo su i više nego dovoljni pa nam ne treba da još redovno održavamo baštenske stolice i stolove.

Kada biramo nameštaj za terase i dvorišta, uglavnom biramo baštenske stolice i stolove koji lepo izgledaju, ne razmišljajući o njihovom kasnijem održavanju. Ovaj nameštaj je izložen svim vremenskim uslovima i, u zavisnosti od toga od kog materijala je napravljen, često mora da se sklanja u neki zatvoreni prostor, kako ga ne bi oštetila kiša. Baštenske stolice su često opšivene sunđerom i tkaninom kako bi bile što udobnije i one nikako ne smeju da pokisnu, jer će se, ako se to dogodi, materijal usmrdeti i biće nemoguće da se sedi na njima.

Plastične baštenske stolice su najlakše za održavanje

Najčešće korišćene u Srbiji i najlakše za održavanje su plastične baštenske stolice. One su ujedno i najjeftinije pa su zbog toga mnogima prvi izbor. Plastične stolice će trpeti kišu i jako sunce. Dovoljno je da ih jednostavno prebrišete krpom i skinete prašinu ili vodu sa njih i spremne su za sedenje. Ove stolice se jednostavno odlažu u toku zimskog perioda i ne zahtevaju previše prostora.

Ni metalne baštenske stolice ne zahtevaju previše pažnje

Sledeće po redu po jednostavnosti održavanja su metalne baštenske stolice. Najmodernije metalne stolice su napravljene u kombinaciji metala i plastike, gde je plastika na sedalnom delu (uglavnom je to jaka mreža od kuvane plastike) i metalnog okvira. Ovakve stolice se prodaju samostalno ili u kompletu sa baštenskim stolom od istog materijala.

Ovi kompleti, pored toga što su jako izdržljivi, izgledaju izuzetno atraktivno. Ukoliko brinete da li će metalna konstrukcija zarđati zbog kiše, treba da znate da su ovi baštenski setovi premazani slojevima zaštite koji se teško skidaju. Potrebno je jako fizičko oštećenje kako bi se zaštitni sloj na metalnom delu ovih stolova i stolica zagrebao.

Najbolje stolice za terase

Ako birate baštenske stolice za terase i tremove nećete imati problem oko održavanja, kao kod onih koje su na otvorenom prostoru. U tom slučaju možete odabrati i drvene stolice bez brige da će vremenom povući vlagu i raspasti se.

Ako volite drvo, imate pokrivenu terasu i ne želite da perete jastučiće onda su drvene baštenske stolice pravi izbor za Vas. Da se razumemo, ovde se ne misli na one baštenske setove (sto i klupe) od punog drveta koji traju godinama bez mnogo truda i koji ne mogu da se pomere od težine, već na stolice na rasklapanje ili na klasične stolice i stolove.

Za tremove i terase treba pomenuti i baštenske stolice od ratana i petana. Iako se smatra da su ovi materijali zahtevniji za održavanje, oni, zapravo, dobro podnose sve vremenske uslove, ali jastučići su glavni problem kod njih, jer se moraju unositi kako ne bi pokisli. Dakle, nameštaj od ovog materijala je idealan za pokrivene terase i tada ne zahteva previše održavanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *